bezár
 

film

2023. 03. 09.
A szabadságharc időszakáról készített kisfilmeket a Nemzeti Múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szabadságharc időszakáról készített kisfilmeket a Nemzeti Múzeum A reformkor és szabadságharc időszakát mutatják be azok a kisfilmek, amelyeket a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) készített Megtiltani nem lehet. - Jelenetek a 19. századból címmel - tájékoztatta a MNM az MTI-t szerdán.

A Petőfi 200 emlékév alkalmából az intézmény múzeumpedagógusai és múzeumandragógusai a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának köszönhetően 3 részes rövid sorozatot hoztak létre, amely az intézmény Youtube-csatornáján érhető el - közölte az MNM.

A kisfilmekben egy elképzelt család mindennapjain és Petőfi személyén keresztül ismerhetik meg a nézők a korszak gondolatait, érzelmeit. A középpontban egy fiatal arisztokrata testvérpár áll: Szentirmay Mária és Lívia.

A történetben egy padláson talált régi, poros láda kerül elő, amely izgalmas titkokat rejt. A Szentirmay család leszármazottai megtalálják felmenőik emlékeit és így lehetőségük nyílik összetenni a darabkákat. Azt már tudták, hogy az édesapa, Szentirmay Kálmán a császár magas rangú tisztjeként szolgált, a lányok szeretett unokatestvére pedig elkötelezett híve a magyar ügynek. A leveleket olvasgatva megelevenedik a család története, és sok új kérdés vetődik fel. Egyebek mellett az, hogy vajon mi várhatott a kisasszonyokra 1848-49-es szabadságharc kitörésekor, dönthettek-e sorsukról és miként segíthetett és enyhíthetett a fájdalmakon a két hűséges szobalány.

Mint írják, a kisfilmekhez egy új, online múzeumpedagógiai foglalkozást is kialakítottak a múzeum munkatársai, így egy tanóra keretei között ismerhető meg mélyebben a téma és a korszak.

A filmek oktatási célt is szolgálnak, a hozzájuk tartozó tanítási segédanyag március végétől érhető majd el a múzeum honlapján - áll a közleményben.

Fotó: nmi.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém
Interjú Szakonyi Noémi Veronikával és Vincze Máté Arturral

Más művészeti ágakról

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés