bezár
 

építészet

2023. 04. 14.
Bokrétaünnep a megújuló Budavári Palotanegyedben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bokrétaünnep a megújuló Budavári Palotanegyedben Egy év alatt immár harmadik alkalommal tartottak bokrétaünnepséget a megújuló Budavári Palotanegyedben: a Nemzeti Hauszmann Program részeként az újjáépített Dísz téri Vöröskereszt-székház és a volt Honvéd Főparancsnokság után az építkezések elérték a Szent György téri József főhercegi palota szerkezetének legmagasabb pontját is - olvasható a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

A bejegyzésben idézik Fodor Gergely kormánybiztost, aki az ünnepségen elmondta, hogy a néhány éve még a rajzasztalon fekvő tervek mára valósággá lettek, a palotanegyed egyre inkább hasonlít arra a csodálatos városrészre, amelyet Hauszmann és kortársai egykor létrehoztak.

A Várkapitányság vezetője megköszönte az építkezésen dolgozó szakemberek munkáját, majd emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy József főherceg palotája több más épülethez hasonlóan a második világháborúban megsérült, helyreállítható lett volna, de erre kísérlet sem történt. Előbb munkásszállóként használták, majd 55 évvel ezelőtt felgyújtották és elbontották - tette hozzá Fodor Gergely.

A kormánybiztos különleges alkalomnak nevezte a bokrétaünnepet, amelyen részt vett Habsburg-Lotharingiai Mihály, József főherceg dédunokája, akinek a keresztelőjét még az eredeti palotában tartották. Jelen volt Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, akinek a vezetésével a taláros testület hamarosan berendezkedhet az újjáépített palotában. A bokrétaünnepen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

"Bízom benne, hogy megelégedésükre fog szolgálni az új épület, a látogatók pedig örömüket lelik a szintén újjászülető palotakertben és az egykori istállóban" - fűzte hozzá a kormánybiztos.

A szokásoknak megfelelően a palota szerkezetének legmagasabb pontjára díszes bokrétafát helyeztek el, amelyre Fodor Gergely kormánybiztos, Oravecz László, a Magyar Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg és Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke kötött fel egy-egy nemzeti színű szalagot - olvasható az összegzésben.

József főherceg palotája Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek tervei alapján, az egykori Teleki-palota átépítésével készült el 1906-ban. Az épület az eredeti, historizáló stílusú palotával megegyező külsővel és a mai kor elvárásainak megfelelő belső terekkel születik újjá - áll a bejegyzésben.

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés