bezár
 

zene

2023. 09. 04.
Ünnepi hangversenyen köszöntötték Vásáry Tamás zongoraművészt a Zeneakadémián
A karmester 90. születésnapja alkalmából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ünnepi hangversenyen köszöntötték Vásáry Tamás zongoraművészt a Zeneakadémián Kilencvenedik születésnapja alkalmából ünnepi hangversenyen köszöntötték Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművészt, karmestert a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) vasárnap, a Zeneakadémián. Az eseményen az ünnepelt Beethoven 9. szimfóniáját vezényelte.

A zenén túl - ez a cím összeforrt Vásáry Tamás nevével és kicsit a védjegyévé is vált, nem csupán a nagysikerű rádiózenekari ismeretterjesztő koncertsorozata kapcsán - emelte ki a hangversenyt megelőző köszöntőjében Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, a Magyar Rádió Művészeti Együttesei ügyvezető igazgatója.

Elmondta, Vásáry Tamásnak a zenélés és a másokkal együtt muzsikálás egyrészt a zenén túli világ megismerését jelentette, a lélek birodalmát, másrészt, hogy ezt a világot mindenkivel - legyen zenekari vagy énekkari tag, vagy a közönség - minél mélyebben megismertesse.

Vásáry hitvallása, hogy a művészetek közül a zene segít leginkább megismerni a zenén túli világot, mint ahogy azt Kodály Zoltán, atyai támogatója és példaképe is hirdette. Ezért kellene minden gyermeknek zenét tanulnia - tette hozzá.

"Ennek a zenén túli világnak a megismeréséhez tehetségre, tudásra és értő fülekre van szükség. A megismertetésére pedig csak a legnagyobb muzsikusok képesek és hivatottak, a zenén túli világ jó ismerői, ezek közé tartozol te is!" - mondta az ügyvezető igazgató.

Ünnepi beszédét követően Devich Márton a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának osztálytablóját nyújtotta át Vásáry Tamásnak.

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora köszöntőjében felidézte, hogy Vásáry Tamás 10 évesen lett Dohnányi Ernő tanítványa, 14 évesen nyerte el a Zeneakadémia Liszt-versenyének első díját. A zongora tanszéken szerezte művészdiplomáját, majd Kodály Zoltán tanársegédjének nevezték ki a Zeneakadémia szolfézs tanszékén.

Emlékeztetett: Vásáry karmesterként és zongoraművészként egyaránt megkerülhetetlenné vált a világ klasszikuszenei élete és az egyetem polgársága számára. Mesterkurzusai a felfedezés ritka élményét nyújtották a fiatal muzsikusoknak, befolyásolva egész életpályájukat. Olyan szemléletet és zenei hozzáállást kaptak tőle, amelyről utólag kimondható, hogy szinte transzcendentális hatást gyakorolt az őt hallgatókra - mondta.

"Vásáry Tamás élete és hivatása számunkra olyan, mint egy széles, akár távoli partokat is átívelő híd: összeköt múltat és jövőt, szilárdan tartva, mintegy pillérként a jelent" - fűzte hozzá az egyetem rektora.

Vigh Andrea kiemelte: Vásáry Tamás számos területen segíti a tehetségeket, a nevével fémjelzett ösztöndíjat a fenntartó a Zeneakadémia közreműködésével adományozza.

Az egyetem rektora egy Zsolnay eozin gömböt ajándékozott az ünnepeltnek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés