bezár
 

zene

2023. 10. 30.
Rhoda Scott, Roby Lakatos, Lisztes Jenő és Mexicanu a Dohány utcai Zsinagógában
Koncert 2024. március 10-én
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Masters & Pieces címmel a Dohány utcai Zsinagógában ad közös koncertet Rhoda Scott, Roby Lakatos, Lisztes Jenő és Mexicanu 2024. március 10-én.

A négy művész a jól ismert klasszikusok mellett saját műveikbe is betekintést enged, mindezt egyedi stílusban és interpretációban - közölte a szervező Green Stage Production iroda hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, a Hammond-orgona királynőjének tartott, Magyarországon rendszeresen fellépő világhírű Rhoda Scott az amerikai gospel zene egyik legautentikusabb képviselője. Egészen fiatalon egy harlemi klubban lépett fel először, és gyorsan kiderült, hogy különleges tehetsége van a spirituális hangzásvilág és a dzsessz elegyítéséhez. 1962-ben már saját triót alapított, majd diplomát szerzett a Manhattani Zeneiskola zeneelmélet szakán. Tehetségére felfigyelt a híres dzsesszzongorista, Count Basie, aki meghívta a harlemi klubjába, itt találkozott Louis Armstronggal, Ella Fitzgeralddal és Ray Charlesszal. Stílusára jelentős hatással volt a párizsi zenepedagógus, Nadia Boulanger, akinek tanítványa volt mások mellett Quincy Jones, Astor Piazzolla és Michel Legrand is.

Az unortodox cigány fúziós zene megalkotójának tartott hegedűvirtuóz, Roby Lakatos a Carnegie Halltól a Vatikánon át a londoni Albert Hallig a világ leghíresebb koncerthelyein lépett már fel. Nemzetközi ismeretségét elsősorban annak köszönheti, hogy hegedűjátéka egyedi hangzású és stílusú; a magyar cigányzenét újította meg azzal, hogy a klasszikus, a balkáni és az ortodox zsidó zenét a dzsesszel párosította.

Lisztes Jenő cimbalomművész tizenkét évesen megnyerte a Rácz Aladár Cimbalomversenyt, diplomáját 2010-ben szerezte a Zeneakadémián klasszikus cimbalom szakon. Fellépett a New York-i Carnegie Hallban, az amszterdami Concertgebouw-ban és a bécsi Musikvereinben is. Rendszeres vendége a Budapesti Fesztiválzenekarnak és a Londoni Szimfonikusoknak, szólistája és szólamvezetője a 100 Tagú Cigányzenekarnak, dolgozott együtt Hans Zimmer filmzeneszerzővel is. 2015-ben Serei Dániel dobossal és Schildkraut Vilmos bőgőssel saját triót alapított Lisztes Jenő Cimbalom Projekt néven.

Marian Mexicanu harmonikás zenéjében a román romák hagyományából táplálkozik, szenvedélyes és virtuóz előadásmódját improvizatív elemekkel fűszerezi. Játszott orosz zenészekkel New Yorkban a Queens Boulevard-on, Los Angelesben, Miamiban és Las Vegasban, szerepelt Nigel Kennedy zenekarában, elit dzsesszklubokban muzsikált St. Moritzban, Montreux-ben, Varsóban, zenét komponált a roma holokausztról szóló filmhez.

A szervezők közleménye kitér arra, hogy látogatóknak a koncert során be kell tartaniuk a zsidó hitéleti előírásokat, a Zsinagógában férfiaknak kizárólag fedett fejjel, nőknek fedett vállal lehet tartózkodni.

Képek forrása: koncertsziget.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés