bezár
 

színház

2023. 10. 31.
A hétvégén kezdődik Kolozsváron az UTEFest
Az Európai Színházi Unió 20. Fesztiválja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hármas évforduló jegyében, november 4-19. között harmadik alkalommal rendezik Erdély fővárosában az Európai Színházi Unió Fesztiválját, amelynek 2008-ban társszervezője, 2019-ben pedig házigazdája volt a kolozsvári magyar teátrum. Az idei fesztivál a HTC230/STUDIO15/UTEFest20 címet viseli.

A cím apropója, hogy tavaly decemberben volt 230 éves az állandó kolozsvári magyar nyelvű színjátszás, míg idén novemberben lesz a színház Stúdióterme átadásának 15. évfordulója. A mostani 16 napos kolozsvári fesztiválon 11 tagszínház, illetve egyéni tag előadása lesz látható 11 országból, olyan fontos alkotók rendezésében, mint Alexandra Kazazou, Eleana Georgouli, Michal Docekal, Botond Nagy, Szabó Máté, Tompa Gábor, Bocsárdi László, Nina Sorak, ifj. Vidnyánszky Attila, Ewa Kaim, Erika Z. Galli, Martina Ruggeri, Szabó K. István, Margarita Mladenova, Nuno Cardoso, Frank Hoffmann és Urbán András.

Szkéné színház

Az előadások mellett szakmai beszélgetéseket, közönségtalálkozókat, könyvbemutatókat is rendeznek. A fesztivált november 4-én, szombat délután 5 és este 8 órától a színház stúdiótermében Alexandra Kazazou és Eleana Georgouli rendezése, Észak-Görögország Nemzeti Színházának vendégelőadása, az Algoritmus. Szürrealista bolyongások az emlékezetben című előadása nyitja meg.

Az első nagyszínpadi előadásra november 5-én, vasárnap este 8 órától kerül sor a színház nagytermében, ahol a Kolozsváron is több előadást jegyző Michal Docekal rendezését, Karel Capek cseh író A fehér kór című színművét láthatja a fesztivál közönsége.

Az Európai Színházi Unió (UTE - L'Union des Théatres de l'Europe) 1990-ben alakult Giorgio Strehler rendező, a milánói Piccolo Teatro legendás igazgatója és Jack Lang francia politikus, művelődésügyi miniszter, majd tanügyminiszter kezdeményezéseként. Az Európai Színházi Uniónak a Kolozsvári Állami Magyar Színház 2008-ban lett tagja, Tompa Gábort, a színház igazgatóját 2018 májusában az unió budapesti közgyűlésén a szervezet elnökévé választották, és a mai napig betölti ezt a tisztséget.

Az Európai Színházi Unió több olyan nemzetközi projekt megvalósítását támogatta, amelyek lehetővé tették a különböző kultúrák közötti találkozást és lehetőséget biztosítottak az interkulturális párbeszédeknek. Többek között ilyen volt a Digital Natives (Digitális bennszülöttek) elnevezésű projekt, amelynek keretében középiskolás diákok bevonásával született meg a Concord Floral (rendező: Sinkó Ferenc) című előadás, illetve tavaly a Katasztrófa projekt részeként valósult meg a magyar, román, szlovén és angol nyelvű Prométheusz'22 (rendező: Tompa Gábor) című koprodukció, további 4 koprodukciós előadás mellett, így a projektben összesen 12 színház vett részt 10 különböző európai országból.

A magyar kormány, a bukaresti kulturális minisztérium és a kolozsvári polgármesteri hivatal főtámogatói hozzájárulásával megrendezendő HTC230/STUDIO15/UTEFest20 fesztivál programja a Kolozsvári Államai Magyar Színház honlapján, a huntheater.ro weboldalon olvasható. A fesztivál előadásaira a színház jegypénztárában, illetve online a www.biletmaster.ro oldalon lehet jegyet vásárolni.

Képek forrása: Kolozsvári Állami Magyar Színház weboldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
Horváth Iván (1948-2024)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés