bezár
 

zene

2023. 11. 16.
Ismét megrendezik a Vántus István Kortárszenei Napokat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hétfőtől kortárs magyar zeneszerzők műveit, köztük számos ősbemutatót hallhat a közönség a Vántus István Kortárszenei Napok koncertjein Szegeden.

Idén - az 1971-ben Vántus István által alapított A Mai Magyar Zene Hete rendezvénnyel együtt számítva - a kortárszenei hangversenysorozat 52. évfolyama várja az érdeklődőket. Az egész város zenei életét megmozgató rendezvényen 130 fellépő nyolcvan zeneszerző műveit játssza, köztük négy ősbemutatót és két olyan átdolgozást, amely ebben a formában még nem hangzott el. A műsoron három Vántus István-mű is szerepel, köztük a feleségének írt Inventio poetica című kórusdarab, Balassi Bálint versének megzenésítése az Argenteus hangműhely előadásában.

A Vántus-napok hagyományaihoz híven a programban a főként szegedi zenekarok és ismert szólisták koncertjei mellett fontos szerep jut a művészetpedagógiának és bemutatkozási lehetőséget kínálnak a fiataloknak. Szokás szerint különböző életkorú muzsikusnövendékek koncerteznek: fellépnek szegedi és mórahalmi alapfokú művészeti iskolák és az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium diákjai, valamint a szegedi egyetem hallgatói is.

Hétfőn este tartják a rendezvénysorozat nyitókoncertjét, amelyen hét mai magyar komponista művei csendülnek föl. Másnap kamaraestet, szerdán pedig kamara- és kórushangversenyt rendeznek. Csütörtökön pedig a záróhangverseny várja a koncertlátogatókat, ekkor Pál Tamás dirigálja a Szegedi Szimfonikus Zenekart, amely ősbemutatóként Nógrádi Péter és Tóth Péter, valamint Csemiczky Miklós és Dobszay-Meskó Ilona szerzeményeit adja elő.

A Zeneszerző és Közönsége program vendége idén Horváth Márton Levente komponista, orgonaművész lesz, akivel pályájáról és műveiről Hollós Máté, a Vántus-társaság elnöke beszélget majd a Somogyi-könyvtárban. A koncertekhez zenetörténeti előadások is kapcsolódnak, Klebniczki György zeneszerző pedig mesterkurzust tart elsősorban zenepedagógusok számára.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Nils Frahm: Day
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés