bezár
 

art&design

2024. 03. 22.
Női fókusz címmel nyílik fotókiállítás a Műcsarnokban
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Női fókusz címmel nyílik kiállítás a Budapest FotóFesztivál nyitóeseményeként pénteken a Műcsarnokban. A tárlat öt fotográfusnő, Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath és Marilyn Silverstone munkáiból válogat.

A fotófesztivál nyitókiállítását nyolcadik alkalommal rendezik meg a Műcsarnokban, és harmadik éve dolgoznak együtt a Magnum ügynökséggel – mondta el Kondor-Szilágyi Mária, a Műcsarnok vezető kurátora a kiállítás és a fesztivál pénteki sajtóeseményén.

Mucsy Szilvia fotográfus, a fesztivál igazgatója hozzátette: ez az első olyan év, amikor a nyitókiállításon a női fotográfiára helyezik a hangsúlyt. A fesztivál egyik fő profilja, hogy párbeszédet indít a generációk, valamint az alkotó és a befogadó között.

A május 12-ig tartó fesztivál programjában 44 kiállítás és 4 interaktív program kapott helyet. Önálló kiállításon mutatkozik be Reiner Reidler osztrák, Joan Alvado spanyol és Nino Migliori olasz fotográfus is, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központtal együttműködésben pedig beszélgetéssorozatot szerveznek három magyar alkotóval.

Fiatal magyar fotográfusok mutatkoznak be a K6 Galériában, ahol fotókönyv- és művészetinyomat-vásárt is tartanak. A fesztivál igazgatója felhívta még a figyelmet a Turbina Kulturális Központban látható kiállításra, amelynek középpontjában a techno-kultúra áll.

A programok közül kiemelt két májusban nyíló csoportos tárlatot: a kortárs magyar fotográfusok Pro forma című kiállítását a Kiscelli Múzeumban és a Családmesék című tárlatot a FUGA - Budapesti Építészeti Központban.

Somosi Rita művészettörténész, a fesztivál főkurátora elmondta: a Pro forma című tárlat – mely 35 fotográfus munkáját mutatja be – tematikája az absztrakció. A Családmesék című tárlaton pedig az azonos című könyvből kiindulva a család fogalmát járják körül az alkotók különböző megközelítésből.

Hozzátette: a Magyar Építőművészek Szövetsége ad helyet a Magyar Fotóművészek Szövetsége Kortárs Magyar Fotográfia 2024 című kiállításának. A tárlat több mint 160 alkotó  munkáit mutatja be az 1960-as évektől napjainkig.

Elmondta: a programok között számos egyéni tárlat is szerepel. Az Artphoto Galériában nyílik Kerekes Gábor kiállítása, amely az alkotó halálának 10. évfordulóján főbb műveiből ad válogatást. Az Újbuda Galériában Sebestyén Sára, a Viltin Galériában Tímár Péter alkotásai láthatók. Krász Kíra Dorottya munkáinak az Inda Galéria, Szövérffi Adrienn alkotásainak pedig a MyMuseum Gallery ad otthont.

Hozzátette: új kiállító a fesztiválon a Vasarely Múzeum, ahol Maurer Dórának és a Fényelvtan-műhelyének nyílik kamaratárlata.

Tulipán Zsuzsanna, a május 12-ig látható Női fókusz című kiállítás kurátora elmondta: a Magnum Photos történetében a női fotográfusok számára rendezett kiállítás már hagyomány. Először 1999-ben Eve Arnold ötlete volt, hogy készítsenek egy olyan tárlatot, ahol csak női fotográfusok szerepelnek. A mostani kiállítás ennek a Magna Brava című kiállításnak a továbbgondolása, szintén öt fotográfussal, akik közül négy ugyanaz, hozzájuk csatlakozott a legfiatalabb generációból Nanna Heitmann.

Hozzátette: a budapesti kiállításon három generáció képviselői mutatkoznak be, és általuk a Magnum Photos történetéről is sok mindent megtudhatnak a látogatók.

A kiállítás ismertetője szerint a Magnum Photos válogatásának öt női fényképésze az ügynökség szellemiségéhez híven a humanista fotográfia emblematikus képviselője. Az alkotók munkásságában kiemelt jelentőséget kapnak a hírnév, a hatalom, a vallás, a hagyomány, a kisebbségi lét és a jogfosztottság problémakörei. A portré műfajában éppúgy, mint a társadalomábrázoló dokumentarista sorozatokban női érzékenységgel, empátiával és helyzetértelmező tudatossággal közelítenek témáikhoz.

A válogatás a háború utáni időszaktól napjainkig készült felvételekből áll, az úgynevezett humanista fotográfia mellett az ikonikussá vált magazinfotókat, sztárportrékat is felvonultatja.

A kiállítás anyagában szerepelnek többek között Eve Arnold Marilyn Monroe-ról, Sophia Lorenről, Charles Chaplinről, Richard Burtonről és Elizabeth Taylorról készült képei; Inge Morath kocsiablakból kukucskáló lámáról készült fotója és Saul Steinberggel közös maszkos portréi; Marilyn Silverstone Indiában készült képei; Susan Meiselas Sztriptíztáncosnők sorozata, valamint Nanna Heitmann-nak a Jenyiszej folyó mentén élő emberek hétköznapjait bemutató munkái.

Kép forrása: a Budapest Photo Festival Facebook oldala

Fejléckép és főoldali kép: USA. 1962. Saul STEINBERG Mask Series.
Photograph by Inge Morath/MAGNUM PHOTOS.
Mask by Saul Steinberg © The Saul Steinberg Foundation/ARS, NY

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés