bezár
 

színház

2024. 04. 05.
BOJZ a Szkéné Színházban
Somorjai Réka darabja a Staféra-program keretében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
BOJZ a Szkéné Színházban 2024. április 11-12-én, 19 órakor mutatják be a SzínMűHely Produkció és a Szkéné Színház közös előadását, a Somorjai Réka által írt BOJZ című darabot. A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta-program keretében valósul meg.

A BOJZ gyerekek története, akik alkalmazkodnak, túlélnek, és a legfontosabb: mindig boldogok akarnak lenni. Ez utóbbihoz nem is kell különösebb erőfeszítést tenniük. A legnehezebb körülmények közül érkező gyerekek is végső soron ösztönösen boldogok akarnak lenni.

Szkéné színház

„2021-ben még az egyetemre jártam Marosvásárhelyen, amikor felmerült az ötlet, hogy egy fiatal fiú nevelésbe vételének történetét írjam meg a diplomamunkámhoz. Legelőször a titkok érdekeltek: hogyan jut el odáig egy mondjuk négy főből álló család, hogy a gyermekvédelem látóterébe kerül? Mik azok a belső és személyközi konfliktusok, amik mentén ez a folyamat leginkább tetten érhető? És végül: mi az a vékony vörös vonal, amin túl egy ilyen végkifejlet már elkerülhetetlenné válik? Ezek nem csak emberileg izgalmas kérdések, de drámaírói fantáziámat is megmozgatták. Hiszen szélsőséges szituációkat kerestünk egy olyan szélsőséges eseményre, mint a gyermek családból történő kiemelése. Sok oka lehet annak, hogy egy ilyen esemény bekövetkezik. Ezek közül is a legsúlyosabb a gyermekelhanyagolás, bántalmazás, ami nem csak intézményes keretek között, hanem a szűk családon belül is megtörténhet. Nem traumatörténetet szerettem volna elmesélni. Az volt a célom, hogy megfejtsem ezeknek a szélsőséges helyzeteknek az igazságát. Végül úgy alakult, hogy mindezt egy gyermeki nézőpontból tudtam a legjobban megragadni” - nyilatkozta Somorjai Réka, a darab szerzője.

Dohy Balázs rendező így jellemezte az előadást: „Először pár éve, valamelyik Covid-karantén alatt olvastam a BOJZ korai változatát. Egyből nyilvánvaló volt, hogy milyen erős és különleges az a hang, amivel Réka ír, de valahol lehetetlen küldetésnek is tűnt a szöveg színpadra állítása. Pár évvel később aztán Réka keresett meg, hogy rendezzem meg a BOJZ-t. Először a dráma nyelvi leleményessége, játékossága volt számomra vonzó, viszont - az elmúlt hetek közéleti történései után különösen - érzem a történet témafelvetéséből fakadó felelősség súlyát is.”

Somorjai Réka egyetemi tanulmányait Magyarországon és Németországban folytatta. 2021-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaírás mesterképzésén, Albert Mária és Kárpáti Péter osztályában. 2019-ben, a mesterképzés előtt, pszichológus diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 2018-ban DAAD Ösztöndíjat kapott, német kultúrát és nyelvet hallgatott Mannheimban. 2023-ban Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíjban részesült a Petőfi Irodalmi Múzeum pályázatán. Ugyanebben az évben a Mastercard®, a Füge Produkció és a Jurányi Inkubátorház közös Színházi inkubációs pályázatán került díjazásra első színműve, a BOJZ. Tagja a Fiatal Írók Szövetségének, megszűnéséig tagja volt a József Attila Körnek.

Dohy Balázs színházrendező 2016-ban kezdte tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg szakán, majd az egyetemfoglalást követően, 2021-ben diplomázott az Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg egyetemen Ludwigsburgban. Eddig több külföldi kortárs dráma hazai bemutatóját rendezte, mint például Wolfram Lotz A nevetséges sötétség című szövegét, Annie Baker Körtükör című drámáját a KV társulatnak, vagy szintén Lotz A politikusok című posztdramatikus drámáját a Katona József Színházban. Megrendezte továbbá Heinrich von Kleist A Schroffenstein család című drámáját a Janus Egyetemi Színpadon, valamint Esterházy Péter Rubens és a nemeuklideszi asszonyok című drámáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 2019 óta dramaturgként is dolgozik. Ez a második Staféta-nyertes előadása. 2023-ban szintén a Szkénében mutatta be Elise Wilk román-szász kortárs írónő Eltűntek című darabját. Somorjai Rékával ez az első közös munkájuk.

Az előadásban fellép Berta Csongor vajdasági hiphopper és színész, művésznevén Bongor, aki az utóbbi évek egyik legizgalmasabb alkotója a hazai hiphop-zenei közegben. Rendszeresen látható volt a Szkénében, Pintér Béla és Társulata előadásaiban Szalontay Tünde, aki ezúttal Angyalkát alakítja, Hajduk Károly pedig a Csend-etűdök című előadás után tér vissza a színházba Papa szerepében. Urbán Richárd az Apertúra társulatának tagja, míg Erdős Lili az SZFE hallgatója, mindketten először játszanak a Szkénében. Varga Zsófia dramaturg is először erősíti a Staféta-nyertes párost, akivel sokat gondolkoztak közösen arról, hogyan lehet még jobban kinyitni a szöveget. Az előadás látványáért Izsák Lili és Tyler Szonja felelnek.

Négyzetes kép: Slezák Zsuzsi

Főoldali kép: Gulyás Dóra 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Alex Garland: Polgárháború
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés