bezár
 

zene

2024. 05. 07.
Artisjus-díjas Mátrai Diána Eszter és Dargay Marcell is
Átadták a 2024-es Artisjus-díjakat
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Tabár István alkotói életműdíjat kapott, az év könnyűzenei szövegírója Beton.Hofi lett, valamint Azahriah és Pogány Induló is elismerésre tettek szert a zenei Artisjus-díjak 2024-es átadóján. A komolyzenében az idén elhunyt Eötvös Péter részesült posztumusz kitüntésben. Díjat kapott Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Futó Balázs Jób könyve című oratóriuma, melynek szövegírója, dramaturgja Mátrai Diána Eszter volt.

A szerzői egyesület idén huszonnegyedik alkalommal díjazta a kortárs zeneszerzőket és szövegírókat. A díjakat hétfőn, a Magyar Zene Házában adták át a korábban bejelentett irodalmi Artisjus-díjakkal együtt. Idén is az Artisjus szerzőkből és egy zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottakról, a könnyűzenei alkotók kiválasztását külön szakmai bizottság készítette elő. A könnyűzenei alkotói életműdíjas Tabár István zeneszerző, dalszövegíró, zenei producer lett. Háromszáz szerzeményt és 140 klipet jegyez, játszott az Exotic zenekarban.

Az év könnyűzene-szerzője Kovács Adrián, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója, illetve 2023-tól a Vígszínház zenei konzulense, tíz színházi darabot jegyez. "Érettebb műveinek zenei világa a művészi elmélyülés, az alkotói igényesség értékét hordozza magában" - írta róla Kocsis Tibor.

 Az év könnyűzenei szövegírója Schwarz Ádám (Beton.Hofi) hiphop előadó. Két sikeres albumon - comic sins, Playbánia - van túl, Hundred Sins-el közös Bagira című dala minden idők harmadik legtöbbet játszott magyar dala a Spotifyon.

 Az év junior könnyűzenei alkotója elismerést hárman kapták. A díjat a dalait 2019 óta publikáló Baukó Attila (Azahriah), Cseri Hanna, azaz cserihanna bábszínházi rendező, dalszerző és énekes és az underground rap színtérre 2022-ben berobbanó Szirmai Marcell (Pogány Induló) vehettték át. 

Az év komolyzenei műve kategóriában szintén három díj került kiosztásra. Mohay Miklós Aranyszájú Szent János liturgiája című művéért kapta az elismerést. Az Erkel-díjas zeneszerző a Zeneakadémia Zeneelméleti Tanszékének vezetője, alkotásai hazai és nemzetközi hangversenyeken szerepelnek. Szintén az év komolyzenei műve lett Dargay Marcell – a Prae Kiadónál A 180-as Csoport címmel jelent meg kötete –, Dinyés Dániel és Futó Balázs Jób könyve című oratóriuma, melynek szövegírója, dramaturgja Mátrai Diána Eszter, a prae.hu színházi rovatvezetője volt. Dargay Marcell számos színházi kísérőzenét komponált, volt a Krétakör zenei vezetője. Dinyés Dániel a Magyar Állami Operaház operastúdiójának korrepetitora, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. Futó Balázs dolgozott színházakban, szólistaként számos új magyar mű bemutatója fűződik nevéhez. Eötvös Péter Valuska című alkotása posztumusz kitüntetésben részesült. Az idén márciusban elhunyt kétszeres Kossuth- és Prima Primissima-díjas zeneszerző vezényelte a világ legnagyobb zenekarait, zenekari műveit és operáit világszerte rendszeresen játsszák.

Az év junior komolyzenei alkotója Oláh Patrik lett, aki a Bartók Világverseny döntőse, nevéhez fűződik a zenetörténet első lovári nyelvű miséjének megkomponálása. Az év magyarnóta-szerzője Ludvig József.

A fotót Szabó Imola Julianna készítette

Fejléckép: Artisjus, Facebook-oldal

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat
Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés