bezár
 

irodalom

2009. 11. 02.
Elhunyt Subosits István
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Subosits István Subosits István (1929–2009), a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola Fonetikai és Logopédiai Tanszékének alapító tanszékvezetője, nyugalmazott főiskolai tanára 2009. október 20-án, életének 80. évében elhunyt. Családtagjai, barátai, kollégái, tanítványai 2009. november 4-én 9.00 órakor kísérik utolsó útjára a budapesti Fiumei úti temetőben.
Subosits István 1929. december 24-én született a Veszprém megyei Alsóiszkázon. Elemi iskoláit ugyanitt végezte, majd Sümegen, Keszthelyen és Zalaszentgróton tanult. Népiskolai tanítói képesítést 1951-ben szerzett Pápán.

1951 és 1954 között a budapesti Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola hallgatója. Az 1953-54. tanévben a főiskola Anatómiai és Élettani Tanszékén demonstrátor. 1955-től 1959-ig gyógypedagógus a nagykanizsai gyógypedagógiai iskolában. 1959 és 1962 között a Művelődésügyi Minisztériumban dolgozott, területe a beiskolázás és a gyógypedagógiai intézmények szakfelügyelete volt.

Az 1961-62. tanévben félállású tanársegéd a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán, fonetikát tanít. 1962-től 1972-ig főiskolai adjunktus, 1972-től 1975-ig főiskolai docens, 1975-től 1995-ig főiskolai tanár.

1972 és 1987 között vezette a főiskola Fonetikai és Logopédiai Tanszékét. Tanszékvezetése idején a logopédusképzés jelentősen kiszélesedett. Az írott tananyagok, jegyzetek száma azóta sem látott mértékben, jelentősen megnőtt. Elmélyült tartalmú kiadványok jelentek meg, pl. a dadogásról, az afáziáról, diszfóniáról; gyakorlati, metodikai kiadványok készültek; a tanszék oktatói létszáma megduplázódott.

Főbb oktatott tárgyai: Fonetika, Magyar nyelvtan, Beszédpedagógia, Beszédakusztika, Gyermek- és ifjúsági irodalom, Logopédia, A történelemtanítás módszertana.

Felvételi előkészítő tanfolyamokon 1962-től 1998-ig oktatott.

1995-ben vonult nyugalomba. 1996 és 2001 között az ELTE BTK Fonetikai Tanszékének óraadó tanára. Tantárgya: A helyes beszéd, a beszéd hibái. 2003-ban a szegedi egyetem előadó tanára.

Tudományos közleményei elsősorban a következő folyóiratokban jelentek meg: Magyar Nyelvőr, Magyar Nyelv, Nyelv- és Irodalomtudományi Közlemények, Egyetemi Fonetikai Füzetek, Gyógypedagógiai Szemle, Egészségnevelés, Szociális Munka, Orvostörténeti Közlemények, Pedagógiai Szemle.

Kutatási területe: A magyar beszédhangok képzése, akusztikai jellemzői, a magyar nyelv és irodalom, valamint a történelem tanításának módszertana.

Két tankönyve kiadói nívódíjat kapott: Irodalmi olvasmányok a kisegítő iskolák 5. osztály számára (1976), Beszédakusztika (főiskolai tankönyv, 1985).

Szakmai-közéleti tevékenysége: Két cikluson át az MTA Alkalmazott Nyelvészeti Bizottságának tagja és az MTA Fonetikai Munkabizottságának titkára.

Szakmai elismerései: Kempelen Farkas-emlékérem (1974), MTA Jubileumi Emlékérem (1975).

Subosits István szakmai bibliográfiája csaknem kétszáz tételt tartalmaz. Írásain gyógypedagógusok generációi nőttek fel. A 2004-ben, 75 éves korában megjelent Hangtan című monográfiája ma is tananyag a logopédusképzésben.

Legutolsó közleménye Montágh Imrét méltatta a Gyógypedagógiai Szemle 2009. évi 1. számában.

Bárcsak követni tudnánk szellemi frissességét!

Emléke mélyen él és munkál tanítványaiban.

Lőrik József
ELTE BGGYK
Fonetikai és
Logopédiai Tanszék

Forrás: Gyógypedagógiai Szemle

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Pál Dániel Levente --


További írások a rovatból

Beszélgetés Szolcsányi Ákossal új verseskötete kapcsán
irodalom

Egy (úr)nő ébredése Egy (úr)nő ébredése
Stacey Halls: Familiárisok, fordította Simonyi Ágnes, XXI. Század Kiadó, 2020
irodalom

Mesterházy Balázs: Törecsek (részlet) Mesterházy Balázs: Törecsek (részlet)
Verses regényrészlet a Prae folyóirat Ragály-számából

Más művészeti ágakról

gyerek

Gyerekdalok a csúcson!
Hiánypótló gyerekdalok, kortárs vers és zene kicsiknek és nagyoknak az IGYIC szervezésében
A zenei paródia esztétikai problémái a 18. századi vokális zenében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés