bezár
 

irodalom

2009. 11. 02.
Elhunyt Subosits István
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Subosits István Subosits István (1929–2009), a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola Fonetikai és Logopédiai Tanszékének alapító tanszékvezetője, nyugalmazott főiskolai tanára 2009. október 20-án, életének 80. évében elhunyt. Családtagjai, barátai, kollégái, tanítványai 2009. november 4-én 9.00 órakor kísérik utolsó útjára a budapesti Fiumei úti temetőben.
Subosits István 1929. december 24-én született a Veszprém megyei Alsóiszkázon. Elemi iskoláit ugyanitt végezte, majd Sümegen, Keszthelyen és Zalaszentgróton tanult. Népiskolai tanítói képesítést 1951-ben szerzett Pápán.

1951 és 1954 között a budapesti Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola hallgatója. Az 1953-54. tanévben a főiskola Anatómiai és Élettani Tanszékén demonstrátor. 1955-től 1959-ig gyógypedagógus a nagykanizsai gyógypedagógiai iskolában. 1959 és 1962 között a Művelődésügyi Minisztériumban dolgozott, területe a beiskolázás és a gyógypedagógiai intézmények szakfelügyelete volt.

Az 1961-62. tanévben félállású tanársegéd a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán, fonetikát tanít. 1962-től 1972-ig főiskolai adjunktus, 1972-től 1975-ig főiskolai docens, 1975-től 1995-ig főiskolai tanár.

1972 és 1987 között vezette a főiskola Fonetikai és Logopédiai Tanszékét. Tanszékvezetése idején a logopédusképzés jelentősen kiszélesedett. Az írott tananyagok, jegyzetek száma azóta sem látott mértékben, jelentősen megnőtt. Elmélyült tartalmú kiadványok jelentek meg, pl. a dadogásról, az afáziáról, diszfóniáról; gyakorlati, metodikai kiadványok készültek; a tanszék oktatói létszáma megduplázódott.

Főbb oktatott tárgyai: Fonetika, Magyar nyelvtan, Beszédpedagógia, Beszédakusztika, Gyermek- és ifjúsági irodalom, Logopédia, A történelemtanítás módszertana.

Felvételi előkészítő tanfolyamokon 1962-től 1998-ig oktatott.

1995-ben vonult nyugalomba. 1996 és 2001 között az ELTE BTK Fonetikai Tanszékének óraadó tanára. Tantárgya: A helyes beszéd, a beszéd hibái. 2003-ban a szegedi egyetem előadó tanára.

Tudományos közleményei elsősorban a következő folyóiratokban jelentek meg: Magyar Nyelvőr, Magyar Nyelv, Nyelv- és Irodalomtudományi Közlemények, Egyetemi Fonetikai Füzetek, Gyógypedagógiai Szemle, Egészségnevelés, Szociális Munka, Orvostörténeti Közlemények, Pedagógiai Szemle.

Kutatási területe: A magyar beszédhangok képzése, akusztikai jellemzői, a magyar nyelv és irodalom, valamint a történelem tanításának módszertana.

Két tankönyve kiadói nívódíjat kapott: Irodalmi olvasmányok a kisegítő iskolák 5. osztály számára (1976), Beszédakusztika (főiskolai tankönyv, 1985).

Szakmai-közéleti tevékenysége: Két cikluson át az MTA Alkalmazott Nyelvészeti Bizottságának tagja és az MTA Fonetikai Munkabizottságának titkára.

Szakmai elismerései: Kempelen Farkas-emlékérem (1974), MTA Jubileumi Emlékérem (1975).

Subosits István szakmai bibliográfiája csaknem kétszáz tételt tartalmaz. Írásain gyógypedagógusok generációi nőttek fel. A 2004-ben, 75 éves korában megjelent Hangtan című monográfiája ma is tananyag a logopédusképzésben.

Legutolsó közleménye Montágh Imrét méltatta a Gyógypedagógiai Szemle 2009. évi 1. számában.

Bárcsak követni tudnánk szellemi frissességét!

Emléke mélyen él és munkál tanítványaiban.

Lőrik József
ELTE BGGYK
Fonetikai és
Logopédiai Tanszék

Forrás: Gyógypedagógiai Szemle

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Pál Dániel Levente --


További írások a rovatból

irodalom

Van bennünk rózsa Van bennünk rózsa
A Margó Fesztiválon mutatták be Danyi Zoltán A rózsákról című regényét (Magvető Kiadó, 2021)
irodalom

Propolisz Propolisz
Helyzetjel
irodalom

Mindig minden jó lesz Mindig minden jó lesz
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 3. nap
irodalom

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 1. nap

Más művészeti ágakról

Tarek Boudali: 30 nap maximum
Laurent Tirard: A beszéd
építészet

Gyárépületből kreatív műhely Gyárépületből kreatív műhely
Megalakult a Goldberger-kollektíva
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Balogh Máté zeneszerző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés