bezár
 

Felhasználói adatlap

-- László Laura --

felhasználói adatlapja

László Laura által feltöltött cikkek:

Egy jó illusztrátornak jó kukkolónak kell lennie
Egy jó illusztrátornak jó kukkolónak kell lennie
Interjú Grela Alexandrával ars poétikáról, autonómiáról, s a magyar művészéletbe való beilleszkedésről
Grela Alexandra lengyel származású festőművész, aki műfajt és országot váltva immár magyar nyelvű gyerekkönyvekhez készít különleges illusztrációkat. Számos fordulat, egy DLA-fokozat, s széles körű – például lengyel és német – oktatási tapasztalat övezi a világot rendkívül érzékenyen és teoretikusan megközelítő művész pályáját, aki többek között a 2019-es I. Budapesti Illusztrációs Fesztivál fődíjában, és a 2021-es „Év Illusztrátora” elismerésben is részesült.
Az üzemanyag a kreativitás legyen
Az üzemanyag a kreativitás legyen
Interjú Szauder Dávid médiaművésszel karrierépítésről, a berlini művészvilágról, online jelenlétről és motivációkról
Szauder Dávid tizenhárom éve él Berlinben, működik művészként, kurátorként, egyetemi oktatóként vagy épp művészeti tanácsadóként. Eközben a hazai művészeti életnek is markáns szereplője és alakítója: digitális tanácsadója például a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosnak. Kezdetben művészettörténésznek tanult, majd az intermédia szakon és a Collegium Hungaricum Berlinen át vezetett az útja a nemzetközi karrierhez, számos díj és ösztöndíj, valamint rangos nemzetközi kiállítás- és könyvmegjelenés áll a háta mögött.
Egy más-világra visz át?
Egy más-világra visz át?
Jean-Claude Mourlevat: Földlakó, fordította Burján Mónika, Szeged, Könyvmolyképző Kiadó, 2013
Az idén a világ legjelentősebb gyermek- és ifjúsági irodalmi elismerését, az Astrid Lindgren-emlékdíjat besöprő francia író, Jean-Claude Mourlevat 2011-ben jelentette meg a Földlakó című művét, melyet hamarosan számos díjjal jutalmazott a szakma. A könyv 2013-ban magyarul is megjelent, ám kritika eleddig nem született róla.
Geometrizált humanizmus
Geometrizált humanizmus
Interjú Ábel Tamás üvegművésszel sikerről, külföldi kapcsolatépítésről, magyarországi megélhetésről, valamint művészeti ága helyzetéről
Ábel Tamás a fiatal magyar üvegművész-generáció nemzetközileg is elismert tehetsége 28 éves korára elérte álmát, ma már a világ legnagyobb üvegművészeti múzeumában állítják ki műveit, amerikai egyetemeken tart előadásokat, miközben munkáival elfogadóbbá tenné az embereket. A családi vállalkozásukat jelentő, magyaros ételeket kínáló belvárosi Firkász Étteremben fogadott bennünket.
A művészet is behálózva?
A művészet is behálózva?
A BarabásiLab „Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve” című kiállításáról a Ludwig Múzeumban
Barabási Albert-László szupersztár a maga területén. Fizikus, a hálózatelmélet nemzetközi hírű tudósa, s a természettudományok Umbert Ecója, amennyiben olvasmányos, anekdotikus és humoros stílusában még a laikust is megszédíti tudományos eredményeivel. A világot a maga egészében, a jelenségeket összefüggésükben és nem elszigetelt területeknek tekinti, mint ahogyan a reál- és a humántudományokat is széles látókörűen egymás relációjában kezeli.
Időcsavar
Időcsavar
Balássy Fanni: Hol is kezdjem. Tilos az Á Könyvek, 2020
Kár, hogy a tanév csak júniusig tart – kezdhetnénk akár itt, hiszen akkor Balássy Fanni meséje is tovább szövődhetett volna. Az ifjú írónő, aki a Hol is kezdjem című könyvvel debütált a regény műfajában, alkotói szemmel nem választott egyszerű tárgyat: hihetnénk, hogy elsős gimnazista tinilányokról már mindent megírtak, amit csak lehet, nehéz ezen a terepen kitörni, izgalmasnak lenni. Ezt a könyvet azonban letenni nehéz, s bár egy augusztustól júniusig tartó kvázi diákévet követ végig – a fejezetcímek is a hónapok nevét követik –, könnyű pillanatok alatt a végére érni.
A magyar Kugelmass?
A magyar Kugelmass?
Szabó Borbála A János vitéz-kód című könyvéről
Woody Allen könnyű románcot kereső Kugelmass professzora helyett Szabó Borbála regényének főhősét Bertinek hívják, akit nem a Bovaryné, hanem történetesen a János vitéz nyel el. Ahogyan az olvasókat is: A János vitéz-kód nemcsak egy Bolyai-matekversenyt nyert kisiskolás csapat kalandjaihoz, de Petőfi művéhez is átjárókat nyit.
Az ajtók mindig ott állnak, csak be kell lépni rajtuk
Az ajtók mindig ott állnak, csak be kell lépni rajtuk
Interjú Szulyovszky Sarolta illusztrátorral a tervezőgrafikától a gyerekkönyv-illusztrációig vezető útról
Szulyovszky Sarolta huszonhárom éve Olaszországban él, de rendszeresen visszajár Magyarországra, a családjához. Udinében számítógépes grafikát tanult, 2004 óta grafikusként és illusztrátorként dolgozik, valamint illusztrációs foglalkozásokat tart gyerekeknek.
Aki a szitakötőt a hernyóval házasítja
Aki a szitakötőt a hernyóval házasítja
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról
Bakos Barbara művészcsaládba született, természetes volt számára, hogy mindig és mindenhova rajzolt. A MOME-n animáció szakon végzett, de manapság inkább illusztrátorként tűnik fel a neve a gyerekkönyveken. A diploma megszerzése után külföldre utazott, és egy londoni ügynökséghez került, akikkel azóta is tart az együttműködés. A külföldi tapasztalatokról, a haza gyerekirodalmi illusztrációkról és legkedvesebb munkáiról is mesélt nekünk.
A blöffben nem hiszek
A blöffben nem hiszek
Interjú Szűcs Attilával az alkotási folyamatról, a galériák szerepéről, hazai és külföldi művészeti terekről
Szűcs Attila a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán tanult, majd ugyanitt 1990–1993 között posztgraduális tanulmányokat folyatott. 1993–1996 között Derkovits-ösztöndíjas volt, 1996-ban Smohay-díjat kapott. 1997-ben a Magyar Aszfalt Kft. Festészeti Díjának első helyezettje volt. 1998-ban a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasaként Rómában dolgozott. 2003-ban részt vett a berlini Künstlerhaus Bethanien nemzetközi műterem-programjában. 1993–1997 között a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában tanított, 1997–1998-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára volt. Az 1980-as végétől kezdődően vesz részt rendszeresen képzőművészeti kiállításokon. 2005-ben Munkácsy-díjat kapott.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés