bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Lengyel Viola --

felhasználói adatlapja

Lengyel Viola által feltöltött cikkek:

Látkép-betekintő
Botrányosan „magas” épületek, templomépítési pályázatok a dualizmusban, pózolás vasbetonnal, innováció a Kádár-korszakban. E témákat érintő, tisztán építészettörténeti kérdéseket feszegető előadásokat hallgathatott az érdeklődő Az építészet és játékszabályai a 19-20. századi városokban második szekciójában a Látkép 2021 - Művészettörténeti Fesztiválon.
Bambuszcsipke, árnyháló
A fonott nád rései közt átszűrődő napfény és az éjszakai belső megvilágítás játékossága adja a kínai Li folyó partján található bambuszmenedékek esszenciáját. Kis világítótestek, lámpás alakú sátrak és hatalmas pergolák sorakoznak föl a fenséges táj ölelésében, természetes anyagból, így kevésbé rombolva a környezet összhatását. Az épületegyüttest az LLLab sanghaji székhelyű építészirodája hozta létre.
Tér-erő-tér
Intenzitás. A szó, amely legjobban leírja a 3h építésziroda munkásságát, Moravánszky Ákos bevezetője szerint. És tényleg, ha például belépek a MOME Campusra, a tér cselekvésre sarkall, és a cikkben bemutatott könyv szintén hasonló élményt nyújt. Gunther Zsolt és Csillag Katalin, az iroda alapítói, tiszta nyelvezettel formálják épületeiket, amiket 26 év munkásság után egy monográfiában ismertetnek. A Spaces of Intensity által betekintést nyerhet az olvasó az alkotómunkájuk mögött húzódó gondolatokba, illetve épületeik koncepcióiba és értelmezésébe.
Utca Londonban
Téglaházakon cégtáblák, alattuk reggel fölgördülnek a redőnyök, kinyitnak a több mint százéves múltra visszatekintő üzletek. Ám a középkorban kialakult városrész, Hoxton, London egy nyugodtabb, történelmi képét megőrző területe is a dzsentrifikáció áldozatává válik. Ezt követi nyomon Zed Nelson The Street című dokumentumfilmjével, melyet a 13. Budapesti Építészeti Filmnapok alkalmával online vetítettek a hazai közönségnek.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés