bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Lengyel Viola --

felhasználói adatlapja

Lengyel Viola által feltöltött cikkek:

Gerendából lombkorona
Gerendából lombkorona
junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán
Elszenesedett cédruspavilon fedi egy 1927-ben épült lakóház kertjét; eltakarja a város fölé magasodó felhőkarcolókat, utat enged a beszűrődő napfénynek és az égbetörő fáknak. Lyukacsos, elvékonyodó, olyan, mintha lassan eljárna felette az idő. Pedig a Kokage-gumo Pavilont 2021 nyarán alkották meg, Junya Ishigami tervei alapján.
Látkép-betekintő
Látkép-betekintő
Kis szelet a Látkép 2021 - Művészettörténeti Fesztiválból
Botrányosan „magas” épületek, templomépítési pályázatok a dualizmusban, pózolás vasbetonnal, innováció a Kádár-korszakban. E témákat érintő, tisztán építészettörténeti kérdéseket feszegető előadásokat hallgathatott az érdeklődő Az építészet és játékszabályai a 19-20. századi városokban második szekciójában a Látkép 2021 - Művészettörténeti Fesztiválon.
Bambuszcsipke, árnyháló
Bambuszcsipke, árnyháló
Kujlin, Kína, LLLAb építésziroda
A fonott nád rései közt átszűrődő napfény és az éjszakai belső megvilágítás játékossága adja a kínai Li folyó partján található bambuszmenedékek esszenciáját. Kis világítótestek, lámpás alakú sátrak és hatalmas pergolák sorakoznak föl a fenséges táj ölelésében, természetes anyagból, így kevésbé rombolva a környezet összhatását. Az épületegyüttest az LLLab sanghaji székhelyű építészirodája hozta létre.
Tér-erő-tér
Tér-erő-tér
Claus Käpplinger (szerk.): Spaces of Intensity. 3h architects. Birkhäuser, 2020
Intenzitás. A szó, amely legjobban leírja a 3h építésziroda munkásságát, Moravánszky Ákos bevezetője szerint. És tényleg, ha például belépek a MOME Campusra, a tér cselekvésre sarkall, és a cikkben bemutatott könyv szintén hasonló élményt nyújt. Gunther Zsolt és Csillag Katalin, az iroda alapítói, tiszta nyelvezettel formálják épületeiket, amiket 26 év munkásság után egy monográfiában ismertetnek. A Spaces of Intensity által betekintést nyerhet az olvasó az alkotómunkájuk mögött húzódó gondolatokba, illetve épületeik koncepcióiba és értelmezésébe.
Utca Londonban
Utca Londonban
Zed Nelson The Street című filmje kapcsán
Téglaházakon cégtáblák, alattuk reggel fölgördülnek a redőnyök, kinyitnak a több mint százéves múltra visszatekintő üzletek. Ám a középkorban kialakult városrész, Hoxton, London egy nyugodtabb, történelmi képét megőrző területe is a dzsentrifikáció áldozatává válik. Ezt követi nyomon Zed Nelson The Street című dokumentumfilmjével, melyet a 13. Budapesti Építészeti Filmnapok alkalmával online vetítettek a hazai közönségnek.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés