bezár
 

építészet

2021. 11. 08.
Gerendából lombkorona
junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Elszenesedett cédruspavilon fedi egy 1927-ben épült lakóház kertjét; eltakarja a város fölé magasodó felhőkarcolókat, utat enged a beszűrődő napfénynek és az égbetörő fáknak. Lyukacsos, elvékonyodó, olyan, mintha lassan eljárna felette az idő. Pedig a Kokage-gumo Pavilont 2021 nyarán alkották meg, Junya Ishigami tervei alapján.

A megrendelője után eredetileg Yamaguchi Mankichi Házként emlegetett, ma Kudan Ház elnevezésű villa 1927-ben épült, Kudanshitában. Nyolcszázötven négyzetméter területű, négyszintes, amin nyugatias, spanyolos jellege ellenére japán sajátosságok is elférnek: teaszertartások helyszínei, tatamipadlós szobák. Ezek tervezői Shichiro Kigo és Kenji Imai voltak, akik Tacchu Naito vaskos, földrengésálló vasbetonszerkezete ellenére finom külsőt és belsőt kölcsönöztek az épületnek. A belső tereket erkély és tetőterasz is összeköti a kerttel, ami idén egy új elemmel egészült ki. A junya ishigami + associates építésziroda egy roskatag árnyékolót tervezett a napsütötte kert fölé.

prae.hu

Igaz, az épület világosságának biztos nem tett jót, ám ez nem nagy baj, hiszen csak egy ideiglenes, nyári építményről van szó.

kokage gumo pavilon

Az árnyékoló, amit a lassan százéves épület kertjébe emeltek, tulajdonképpen egy feketére égetett mesterséges lombkorona, cédrusgerendákból. Ez az örökzöld fa különösen tartós; a szilárdság és a halhatatlanság jelképe. Ódon hatásúra munkálták, hogy így – takarva az épület köré magasodó modern városképet – segítse a régenvolt hangulat felidézését és illeszkedjen a patinás épülethez.

kokage gumo pavilon

A yakisugi egy tradicionális japán technika, mellyel a tömörfa épületeket vegyszermentesen lehet időtállóvá tenni; ezt alkalmazva jött létre a pavilon jellegzetes felülete. A 17. század óta ismert eljárás során a megperzselt cédrustömböket a hamu eltávolítása után tungolajjal kezelik. Ezáltal a víznek – tehát a korhadásnak – sőt, a tűznek is ellenálló, akár száz évig is ép, dekoratív építőanyag válik a rövidebb életű gerendákból. A századelői épület nyílászárói hasonlóan sötét tónusúak, határozott kontúrokként tagolják a fehér falakat – ezekhez jól kapcsolódik a kerti építmény térélményt fokozó, markáns rajzolata.

kokage gumo pavilon

Keleten kedvelt megoldás, hogy a tető nyílásai szabad utat engednek a fák növekedésének – ez megfigyelhető az LLLab arcitects Bamboo Bamboo Canopy and Pavilions projektjén bambusznyalábokkal, vagy akár a japán tervezésű Magyar Zene Házán is. A Kokage-gumo Pavilonnál az égetés miatt kialakuló szabálytalan méretű és formájú nyílások organikusan kapcsolódnak a kert növényzetéhez. A formák hasonlatosak a lombok, levelek sziluettjeihez, így a napsugár ismerős mintázatokat vet a kővel kirakott talajra. Ám a robosztus gerendák nem utánozzák a fakoronák cizelláltságát: a pergola pillérein nyugvó keresztfák vastagon nehezednek a súlyhordókra és az előbb leírt tető is ezekhez van erősítve.

kokage gumo pavilon

Fotók: junya ishigami + associates építésziroda
www.archdaily.com

nyomtat

Szerzők

-- Lengyel Viola --


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés