bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Szemigán Dotti --

felhasználói adatlapja

Szemigán Dotti által feltöltött cikkek:

Mesterséges intelligencia és digitális örökség
Május 20-án rendezték meg a Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH-LAB) bemutatkozó online konferenciáját, melyet a tárgykör specifikus és szaktudományos jellege ellenére meglehetősen magas érdeklődés övezett. A hatórás konferencia kifejezetten részletgazdag, tematikáját tekintve sok szempontból aktuális, igen szerteágazó és kiterjedt volt. Fókuszpontjai a nyelvtechnológiai fejlesztések, automatikus szemantikai analízisek, szövegkivonatolás és a webaratás voltak, a részvevő intézmények pedig a BME, az ELTH TK, az ELTE Digitális Bölcsészet Tanszék, az ELTE TáTK, a Magyar Nemzeti Levéltár, az MTA-KIK, a Miskolci Egyetem, a Monguz Kft., a Semmelweis Egyetem ­ Szaknyelvi Intézet és a Szegedi Egyetem.
Talány és önvizsgálat
Az Élet és Irodalom május végi lapszáma egyszerre kínálja meg olvasóit izgalmas reflexiókkal és könyvismertetőkkel, az élet szokatlan pillanatait jelenetező versekkel és elgondolkodtató, a változás önmegfigyeléseit rögzítő, a betegség és az időkezelés kérdésköreit feszegető prózai alkotásokkal.
Hálózat- és kultúrafogyasztás
Kulturális iparágak, kánonok és filterbuborékok címmel jelent meg Bárány Tibor, Hamp Gábor és Hermann Veronika szerkesztésében 2020-ban egy tervezett könyvsorozat első tanulmánykötete. Tanulmányai a 2019. február 14-én és 15-én a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék, illetve az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék közös szervezésében megrendezett konferencián elhangzott előadások nyomán készültek.
Nők és irodalom, nők és folyóirat-kultúra
Hogyan kerülhet összefüggésbe az irodalmi kánonformálás és a nemzeti identitás? Milyen esélyekkel jutnak és jutottak szerephez a női írók a folyóiratokban és a könyvkiadásban? Hogyan befolyásolhatja ez pályakezdésüket, vagy írói pályájuk további alakulását? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel pénteken a Szépírók Társasága és a SZÍN Női Érdekvédelmi Fórum közös szervezésében lezajlott 2021. március 26-ai online konferencián. 
Halál és elalvás
Az Élet és Irodalom e heti lapszámának szépirodalmi vonatkozásait tagadhatatlanul áthatja élet és halál viszonyrendszerének tematizálása. Az emlékezés és öntudat gyökerezettségének, mibenlétének és transzformációinak felmutatása lírai vonalon Csuday Csaba, Hegedűs Ágota és Orcsik Roland verseiben érhető tetten, prózai alkotásaival Gyöngyösi Csilla, Juhász Tamás, Oravecz Péter és Szív Ernő boncolgatja a kérdéskört. Emellett persze olvasható számos könyvismertető, ajánló és kritika is.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés