bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Szemigán Dotti --

felhasználói adatlapja

Szemigán Dotti által feltöltött cikkek:

Hálózatkutatás a digitális bölcsészetben
Hálózatkutatás a digitális bölcsészetben
DH_BUDAPEST_2022 konferenciatudósítás
Az ELTE Digitális Örökség Nemzeti Laboratóriuma és a DARIAH (The Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities) közös szervezésében nemzetközi digitális bölcsészeti konferenciát rendeztek november 23-25-e között Budapesten. A konferenciára, melynek központi témája a hálózatok és hálózatkutatás volt, 12 különböző országból és számos digitális bölcsészeti kutatóterületről érkeztek előadók. A szakmai fórum három napján összesen 36 előadást hallhattak a részvevők, melyekben szó volt a vizuális művészet, a zene, az irodalom, a nyelvészet és a történelemtudomány hálózatelméleti megközelítéseiről, a webaratásról, adat- és hálózatvizualizációról, illetve adatbázis­okról és szemantikus hálózatokról is.
Nemzetközi digitális bölcsészeti konferencia az ELTE-n
Nemzetközi digitális bölcsészeti konferencia az ELTE-n
A Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium együttműködésben a DARIAH-val (The Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities) november 23. és 25. között nemzetközi digitális bölcsészeti konferenciát szervez az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Múzeum körút 6-8. szám alatti Főépületében. A konferencia panelbeszélgetések és műhelymunkák mellett lehetőséget biztosít a kerekasztal-beszélgetésekre és a kapcsolatépítésre a különböző intézmények, kutatók, illetve digitális bölcsészeti területen dolgozók között.
Zene és digitális bölcsészet
Zene és digitális bölcsészet
DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.
A DH_BUDAPEST_22 konferenciáján november 23-án négy különböző előadás fogja tárgyalni a zene halózatelméleti vizsgálatának és archiválásának digitális eszközök nyújtotta lehetőségeit. A zenei blokkban Akihiro Kawase, Anna Matuszewska, Chia-Ling Peng, valamint Christina Crowder és Clara Byom prezentálják majd kutatási eredményeiket, melyet 11 óra 40-től kezdődően a Múzeum körút 6-8. szám alatti Főépületének első emeletén található Szekfű Gyula Könyvtárban hallgathatnak meg az érdeklődők. A korábbi cikkekben már részben ismertettük, hogy milyen lehetőségeket kínálhat a digitális bölcsészet a szövegek és képi anyagok vizsgálatában. Ebben a cikkben arról szeretnénk írni, miképpen hathat mindez a zene tudományterületére is.   
Graffitik a digitális bölcsészetben
Graffitik a digitális bölcsészetben
DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.
November 23–25. között a hazai és nemzetközi kutatásokról az ELTE DH–LAB angol nyelvű konferenciát rendez, melyre szívesen várják a digitális bölcsészet témája és aktuális kutatásai iránt érdeklődőket. A konferencia egyik résztvevője Angel R. Abundis, a mexikói Guadalajara Egyetem kutatója, aki november 23-án 11 óra 40-től tart előadást a Múzeum körút 6-8. szám alatti Főépület 2. emeletének Nagy Laboratóriumában, amelyben bemutatja majd, hogyan vizsgálja gépi tanulási modellek segítségével az Észak-Amerikai régióban keringő tehervonatokra festett graffitiket.
Bölcsészet és digitalitás
Bölcsészet és digitalitás
DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.
November 23–25. között a hazai és nemzetközi kutatásokról az ELTE DH–LAB angol nyelvű konferenciát rendez, melyre szívesen várják a digitális bölcsészet témája és aktuális kutatásai iránt érdeklődőket. Az idei A DH_BUDAPEST konferencia központi témája a hálózatok és a hálózatkutatás lesz. Jelen cikk ennek apropóján járja körül a digitális bölcsészet kérdéskörét.
Mesterséges intelligencia és digitális örökség
Mesterséges intelligencia és digitális örökség
A Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH-LAB) bemutatkozó online konferenciájáról
Május 20-án rendezték meg a Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH-LAB) bemutatkozó online konferenciáját, melyet a tárgykör specifikus és szaktudományos jellege ellenére meglehetősen magas érdeklődés övezett. A hatórás konferencia kifejezetten részletgazdag, tematikáját tekintve sok szempontból aktuális, igen szerteágazó és kiterjedt volt. Fókuszpontjai a nyelvtechnológiai fejlesztések, automatikus szemantikai analízisek, szövegkivonatolás és a webaratás voltak, a részvevő intézmények pedig a BME, az ELTH TK, az ELTE Digitális Bölcsészet Tanszék, az ELTE TáTK, a Magyar Nemzeti Levéltár, az MTA-KIK, a Miskolci Egyetem, a Monguz Kft., a Semmelweis Egyetem ­ Szaknyelvi Intézet és a Szegedi Egyetem.
Talány és önvizsgálat
Talány és önvizsgálat
Az Élet és Irodalom május végi lapszáma egyszerre kínálja meg olvasóit izgalmas reflexiókkal és könyvismertetőkkel, az élet szokatlan pillanatait jelenetező versekkel és elgondolkodtató, a változás önmegfigyeléseit rögzítő, a betegség és az időkezelés kérdésköreit feszegető prózai alkotásokkal.
Hálózat- és kultúrafogyasztás
Hálózat- és kultúrafogyasztás
Kulturális iparágak, kánonok és filterbuborékok. Szerkesztette Bárány Tibor, Hamp Gábor és Hermann Veronika. Typotex kiadó, 2020.
Kulturális iparágak, kánonok és filterbuborékok címmel jelent meg Bárány Tibor, Hamp Gábor és Hermann Veronika szerkesztésében 2020-ban egy tervezett könyvsorozat első tanulmánykötete. Tanulmányai a 2019. február 14-én és 15-én a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék, illetve az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék közös szervezésében megrendezett konferencián elhangzott előadások nyomán készültek.
Nők és irodalom, nők és folyóirat-kultúra
Nők és irodalom, nők és folyóirat-kultúra
Online konferencia
Hogyan kerülhet összefüggésbe az irodalmi kánonformálás és a nemzeti identitás? Milyen esélyekkel jutnak és jutottak szerephez a női írók a folyóiratokban és a könyvkiadásban? Hogyan befolyásolhatja ez pályakezdésüket, vagy írói pályájuk további alakulását? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel pénteken a Szépírók Társasága és a SZÍN Női Érdekvédelmi Fórum közös szervezésében lezajlott 2021. március 26-ai online konferencián. 
Halál és elalvás
Halál és elalvás
Élet és irodalom, 2021. március 12.
Az Élet és Irodalom e heti lapszámának szépirodalmi vonatkozásait tagadhatatlanul áthatja élet és halál viszonyrendszerének tematizálása. Az emlékezés és öntudat gyökerezettségének, mibenlétének és transzformációinak felmutatása lírai vonalon Csuday Csaba, Hegedűs Ágota és Orcsik Roland verseiben érhető tetten, prózai alkotásaival Gyöngyösi Csilla, Juhász Tamás, Oravecz Péter és Szív Ernő boncolgatja a kérdéskört. Emellett persze olvasható számos könyvismertető, ajánló és kritika is.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés