bezár
 

irodalom

2021. 05. 30.
Talány és önvizsgálat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Talány és önvizsgálat Az Élet és Irodalom május végi lapszáma egyszerre kínálja meg olvasóit izgalmas reflexiókkal és könyvismertetőkkel, az élet szokatlan pillanatait jelenetező versekkel és elgondolkodtató, a változás önmegfigyeléseit rögzítő, a betegség és az időkezelés kérdésköreit feszegető prózai alkotásokkal.

A lapszámban Deréky Pál és Sz. Molnár Szilvia külön megemlékezik május közepén elhunyt egykori munkatársáról, a Magyar Műhely oszlopos tagjáról, Bujdosó Alpárról, kinek a Vetített irodalom című kötetéből válogatott, az 1990-es évek magyar vizuális költészetét is erősen meghatározó munkái kísérik a periodika e heti írásait.

A test és psziché zavarait és fájdalmait tematizáló szövegek közül Szaniszló Judit kissé rezignált, személyes hangvételű, Margetin István sokatmondóan adatszerű, Szendi Nóra enyhén groteszk és parodisztikus, valamint Péter János fokozatosan felbomló és igen felkavaró írása képviselteti magát. Csikós Attila a vágyak és megszokások problémáját boncolgatja „Örökké” című munkájában, mindezek mellett pedig olvashatjuk még Kaloh Gábor, Marno János és Simon Bettina változatos tematikájú verseit.

Az Ex Libris rovatban Szokács Kinga ismerteti a kínai irodalom három (dél-kína Guangdong tartományában keletkezett), magyar nyelven olvasható elbeszélés-, esszé- és verseskötetét, amelyek 2019-ben Zombory Klára szerkesztésében jelentek meg. Emellett Jü Hua Élni című regényéről olvashatunk könyvismertetőt, melynek fordítását szintén Zombory Klára készítette. A Ketten egy új könyvről rovatban Visy Beatrix és Antal Nikolett értekezik Schein Gábor új kötetéről, annak rinocérosz toposzáról, az identitás és az emlékezet lehetőségeiről.

A külföldi irodalomból Csuhai István Michael Chabon Fenegyerekek című munkájáról írt recenziója ad ízelítőt, továbbá olvashatjuk, egyebek mellett Baranyák Csaba ismertetőjét is Bakos Gyöngyi első, Nyolcszáz utca gyalog című kötetéről.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Szemigán Dotti --


További írások a rovatból

irodalom

Hangulatjelentés is, igaz is Hangulatjelentés is, igaz is
A Margó Irodalmi Fesztivál második napjáról
irodalom

Mesterséges intelligencia és digitális örökség Mesterséges intelligencia és digitális örökség
A Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH-LAB) bemutatkozó online konferenciájáról
Annie Ernaux: Lánytörténet - Magvető, 2020

Más művészeti ágakról

art&design

Transzparencia Transzparencia
Majoros Áron Zsolt „Influence/Hatás” című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés