bezár
 

irodalom

2022. 11. 22.
Nemzetközi digitális bölcsészeti konferencia az ELTE-n
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzetközi digitális bölcsészeti konferencia az ELTE-n A Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium együttműködésben a DARIAH-val (The Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities) november 23. és 25. között nemzetközi digitális bölcsészeti konferenciát szervez az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Múzeum körút 6-8. szám alatti Főépületében. A konferencia panelbeszélgetések és műhelymunkák mellett lehetőséget biztosít a kerekasztal-beszélgetésekre és a kapcsolatépítésre a különböző intézmények, kutatók, illetve digitális bölcsészeti területen dolgozók között.

November 23-án három szekcióban két helyszínen hangzanak majd el az előadások. Az egyik szekciójában, a Főépület Nagy Laboratóriumában arról lesz szó, a hálózatkutatás hogyan függ össze történelemtudományi és vizuális művészeti területekkel. Ezzel párhuzamosan a Szegfű Gyula Könyvtárban a zene hálózatelméleti kutatásának lehetőségeit mutatják be az előadók. Végül az ebédszünetet követően egy Webaratás workshopon vehetnek részt a látogatók.

A konferencia második napját keynote előadásával Mathieu Jacomy, a dániai Aalborg Egyetem kutatója nyitja majd meg, melyben ismertetni fogja, hogyan használható bölcsészettudományi kutatásokban a vizuális hálózatelemzés, valamint a kapcsolatháló-elemzés, mely az egyének egymással való kapcsolatának különböző módjait vizsgálja gráfelmélet és vizualizációs technikák segítségével. Jacomy a két megközelítés különbségeire, illetve a mindkettőre alkalmazható Gephi nyílt forráskódú hálózatelemző és -ábrázoló szoftvercsomagra, annak különösen elrendezési algoritmusára is figyelmet fordít majd előadásában. A későbbiekben a Főépület Központi olvasótermében további adat- és hálózatvizualizációval foglalkozó kutatások kerülnek bemutatásra, ezzel egyidőben a Nagy Laboratóriumban a nyelvészeti kutatások digitális bölcsészeti megközelítéséről szóló előadások lesznek hallhatók. A nap utolsó szekciójának előadásai pedig az adatbázis elemzések és adatbázisok helyzetét mutatják be.

Molontay Roland, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatójának keynote előadásával veszi kezdetét a konferencia utolsó napja. Molontay az újonnan létrehozott kutatócsoport, a HSDSLab (Human and Social Data Science Lab) recens kutatómunkáit ismerteti, amely emberközpontú és társadalmi fókuszú alkalmazott kutatásokat, valamint módszertanorientált alapkutatásokat végez az adat és hálózattudomány területén. Előadásának a kapcsolatháló-elemzés és az oktatási adattudomány központi témái állnak majd. Ezt követően a konferencia utolsó szekciói hangsúlyosan az irodalomtudomány digitális bölcsészeti módszertannal való vizsgálatának lehetőségeibe engednek betekintést nyerni.

A konferencia részletes programja az alábbi felületen érhető el.

nyomtat

Szerzők

-- Szemigán Dotti --


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés