bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Klacsán Csaba --

felhasználói adatlapja

Klacsán Csaba által feltöltött cikkek:

Dühöngő kos: sportfilmnek álcázott sorsdráma
Darren Aronofsky: A pankrátor
Sportfilmnek álcázott sorsdráma egy látványos, ám tét nélküli sport egykori bálványáról, aki a szorítón kívül sehol sem találja a helyét. A kiöregedett pankrátor, Randy „A kos” Robinson története klasszikus felemelkedés-bukás történet, s mint ilyen, nem is feltétlenül érdemelne különösebb figyelmet, amennyiben a főszereplőt nem Mickey Rourke-nak, a rendezőt pedig nem Darren Aronofskynak hívnák.
Puskás, a legendás őrnagy újra száguld
Almási Tamás: Puskás Hungary
Puskás Ferenc nem „csak” a világ valaha élt legjobb futballistáinak egyike. Sokkal inkább olyan nemzeti ikon, akinek élettörténete, játékosi pályafutása és személyisége külön-külön is bőven kitenne egy dokumentumfilmet.
Az élők, a holtak és a pöcskirály
Steven Jay Schneider: 501 filmrendező (könyv, Gabo Kiadó, 2008)
A Gabo Kiadó tovább játszik a számokkal, a 303 magyar film, az 1001 film, az 1001 könyv, a 303 magyar lemez és az 501 filmsztár után a közelmúltban polcokra került az 501 filmrendező is. Felemás sikerrel: kevesebb névvel, mélyebb elemző munkával és hiánytalan filmográfiákkal komolyabb és szakszerűbb kötetté is válhatott volna.
Kaméleon: az átverés művészete
Goda Kriszta: Kaméleon
Az eddig vegytiszta zsánerdarabokat jegyző rendezőnő legújabb alkotása műfajilag meghatározhatatlan, egyedi kevercs. Sokarcú, ám színvonalas és figyelemreméltó film a mindent behálózó hazugság lélektanáról, férfiakról, nőkről, szélhámosokról.
Ne csak nézz, láss is mielőtt meghalsz
Steven Jay Schneider (szerk.): 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz
Az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című kétkilós kötet szerzői hatalmas vállalkozásba fogtak, amikor a mozi egész világtörténetét, sőt mi több, annak minden műfaját felölelő összegzésre ragadtatták magukat. De ígérik, aki veszi a fáradságot, és hallgat rájuk, az bizony boldogan fog meghalni.
Iron Maiden
Jon Favreau - A Vasember - DVD
9/11 tragédiáját követően csupán idő kérdése volt, mikor kelnek új életre az amerikai háborús propagandában mindenkor fontos szerephez jutó szuperhősök. Megjött Pókember, újra kezdte Batman és visszatért Superman is, de az idő múlásával már szükség volt valakire, aki a pizsamás ellenfelek mellett végre a valódi ellenséggel, a terroristákkal is szembe mer szállni.
Nagyszerű filmek
Roger Ebert: Száz híres film (könyv, Európa Könyvkiadó, 2006)
Roger Ebert nem csak egyszerűen a Chicago Sun-Times ítésze, hanem Amerika leghíresebb filmkritikusa is egyben. Klasszikus véleményvezér tehát, akinek értékítéleteire néző és filmkészítő egyaránt felkapja a fejét.
Al Pacino - szemtől szemben
Lawrence Grobel: Al Pacino - Életem (könyv, Kelly Kft., 2007.)
Oly korban élünk, amikor a nagyvilágban egy önéletrajzi portré megjelentetéséhez időnként már az is elegendő indok, ha az alany elmúlt tizennégy éves, és valamivel híresebb, mint a sarki közértes kutyája. Amennyiben ezek valamelyike nem stimmelne, jól jöhet egy idegösszeroppanás, netán egy megfelelően időzített homevideo elhelyezése a neten, s már készülhet is az akciós memoár.
Vénnek nem jó e táj
Ethan & Joel Coen: Nem vénnek való vidék
Néhány könnyedebb, hollywoodi sztárokkal terhelt kitérő után (Kegyetlen bánásmód és Betörő az albérlőm) a Coen-fivérek visszatértek ahhoz, amihez a legjobban értenek. Legújabb alkotásuk középpontjában újra a nagybetűs, megállíthatatlanul hömpölygő, s végül mindent felemésztő BŰN áll.
Egykutya
Sas Tamás: 9 ½ randi
Erős a gyanúm, hogy a Sas-Neményi alkotópáros néhány éven belül a tuti biztos Valentin-napi ajándékötletek tárházában szeretné tudni közös produkcióit, közvetlenül a rózsaszín plüss dinoszauruszok, a szív alakú fényképes díszpárnák és a csilingelő-éneklő léggömbök mellett.
Nagymenők szemtől szemben
Ridley Scott: Amerikai gengszter
Miután Hollywood egyik legsokoldalúbb iparosaként Ridley Scott az elmúlt három évtizedben majd minden műfajban kipróbálta magát, 2007-ben elérkezettnek látta az időt a lista kiegészítésére. A többnyire igen eltérő színvonalon teljesítő Scott ezúttal nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy elkészíti az új évezred első amerikai gengsztereposzát.
A bűn és a bűnhődés
Woody Allen: Kasszandra álma
Az utóbbi időben szerfelett termékeny Woody Allen elérkezett London-trilógiájának záró darabjához – mintha újabb Matchpointot látnánk, csak kicsiben.
Filmen a valóság
Bollók Csaba: Iszka utazása
„– Haza akarok menni! – Haza? Az hol van?”Az Iszka utazása több szempontból is a legutóbbi, 38. Magyar Filmszemle egyik legérdekesebb darabja volt. Egyrészről e film alkotói vehették át először, s minden bizonnyal utoljára is a Legjobb szerzői film díját. Másrészről pedig, hiába van a film rendezője, Bollók Csaba immár több mint egy évtizede a szakmában, eddigi nagyjátékfilmjei (Észak - észak, Miraq) nem feltétlenül szolgáltak előképként ehhez a kiforrott, valósághű alkotáshoz.
A lányok nem angyalok
Faur Anna: Lányok
Szex és gyilkosság. A történetben szereplő személyek és események a képzelet szülöttei, a valósággal való bárminemű egyezés csupán a véletlen műve lehet. Vagy nem.
Ez a vonat már elment
Koltai Róbert: Megy a gőzös
Fiatal béreslegény elszegődik a bakterházba, hogy a lusta és korlátolt bakter, az ótvar nyanya, valamint két idióta csendőr közreműködésével végül kiforgassa a világot a négy sarkából. Ismerős, ugye?
Pénz és idő
Török Ferenc: Overnight
Érettségi a budai gimnáziumban, majd nyári szezon egy balatoni étteremben, végül pénzes állás egy jól menő befektetési cégnél. Röviden így foglalható össze Török Ferenc mindenkori (anti)hősének eddigi pályája.
Lefelé felépülés
Novák Erik: Zuhanórepülés
„Látod, ez már pont az: zuhanórepülés, leépülésből lefelé felépülés.” A Sziámi idevágó sorai már-már tökéletesen foglalják keretbe Novák Erik (a Nyócker ötletgazda-producere) első nagyjátékfilmjének tartalmát. A főszereplő ugyanis a börtönből szabadulva próbálna új életet kezdeni, de úgy hiszi, az igazi felépüléshez először is minden eddiginél mélyebbre kell süllyednie.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés