bezár
 

film

2008. 11. 05.
Iron Maiden
Jon Favreau - A Vasember - DVD
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Iron Maiden 9/11 tragédiáját követően csupán idő kérdése volt, mikor kelnek új életre az amerikai háborús propagandában mindenkor fontos szerephez jutó szuperhősök. Megjött Pókember, újra kezdte Batman és visszatért Superman is, de az idő múlásával már szükség volt valakire, aki a pizsamás ellenfelek mellett végre a valódi ellenséggel, a terroristákkal is szembe mer szállni.

Több szempontból is kapóra jött hát a Marvel fejeseinek a még a vietnámi háború idején kitalált, eredetileg antikommunista színezettel bíró híró, Vasember, polgári nevén Tony Stark. A karakter 1963-as születése óta számos jellembéli változáson átesett fegyvergyáros története egyrészről könnyűszerrel és kiválóan átültethető napjainkba (Stark Vietnám helyett Afganisztánban kapja a majdnem halálos repeszt), másrészről nagyszerű alkalmat biztosított a csökkenő képregény-eladások apropóján terjeszkedni kénytelen Marvel-birodalom filmpiaci debütjéhez. Az óriási tét – amely nem csak presztízsben, de a 140 millió dolláros költségvetésben is tetten érhető – ellenére a firkamágnások az eddig színészként (Ronda ügy, Nagyon vadon) és rendezőként (Pofozó pénzmosók, Zathura – Az űrfogócska) semmi különösebbet nem produkáló Jon Favreau kezébe adták a karmesteri pálcát, aki anyagi szempontból maradéktalanul meg is hálálta a nagylelkű gesztust.
ve1A film egyik kisebb szerepében (amely a képregényben sokkal hangsúlyosabb) maga is feltűnő direktor először ugyanis patinás szereplőgárdát toborzott a projekthez, majd sokak meglepetésére összehozta az utóbbi évek „legkúlabb” szuperhős moziját. Noha rejtély, hogy egy olyan Oscar-díjas színésznő, mint a még mindig bájos Gwyneth Paltrow, miféle kihívást lát egy tavaszi blockbuster harmadrangú szerepében (Pepper Pots, a mindenes titkárnő), alakítására, csak úgy, mint a kétszínű Obadiah Stane-t megszemélyesítő Jeff Bridges-re, nem lehet panasz. A nem is oly rég még szomszédja gyerekszobájában héderelő, majd a Sunset Boulevard közepén hallucinált patkányokkal hadakozó Robert Downey Jr. pedig tökéletes választás volt az iszákos nőcsábász Stark szerepére. Kitűnően hozza a figurától elvárt magabiztosságot, megfelelően sármos, továbbá képes nem kevés humort csempészni még ebbe a sokszor oly sótlan műfajba is. Ennél több nem is kell, hiszen minden másra ott a hiper-szuper, nem csak mesterséges intelligenciával, de humorérzékkel is felvértezett csúcsszámítógép, ami nem ismer lehetetlent. Jóvoltából Downey Jr. nem csak „civilben”, de páncélja mögé rejtőzve is simán elviszi a hátán a filmet.
ve2Pazar trükkök, impozáns technológia és ütős dumák jellemzik A Vasember első színrelépését, s mindennek sajnos a cselekmény látja kárát. Persze nem lehet minden képregényfilmet oly művi gondossággal kidolgozni, mint Christopher Nolan teszi ezt dramaturgiában is erős Batman-filmjei esetén, de megpróbálni azért meglehetett volna. A vasember forgatókönyve egyenetlen, így míg a figurák bemutatása, majd Stark fogsága részletes és érdekes (na meg persze hosszú), addig az akció-szekvenciák (főként a filmvégi Vasember-Vasmángor ütközet, mert az afgánok lezúzása még csak-csak rendben van) kissé elkentek. A valódi gonoszt felfedő fordulat is túlontúl kiszámítható, ám ezen javít valamelyest, hogy Favreau végül nem használja ki a romantikus vonalon adódó, nyilvánvaló potenciált. Na meg persze az, hogy minden jóravaló tanács és hasznos píárérdek ellenére Stark a film végén mégiscsak felfedi vasember kilétét. Félre hát a kifogásokkal, egy igazán ütős és tesztoszterondús mozihoz nem kell ennél több, legfeljebb némi extra, hogy a fordulatokat és beszólásokat már kívülről fújó rajongók is újra látni akarják a filmet.
ve3
A stúdió ennek megfelelően rendesen meg is pakolta (egytől-egyig magyar felirattal ellátott!) extrákkal a kétlemezes kiadást. Az első korongon a film mellett megtalálhatjuk még a kivágott és kibővített jeleneteket. Többségüknél érthető is, miért nem kerültek be a végső változatba, de a stewardessek speciális szolgáltatásait-, valamint a dubai partit bemutató szekvenciákat azért nem érdemes kihagyni. A másik korong valódi csemege a Vasember-rajongótábornak. A 108 perces werkfilm hét kisebb részben került fel, és tényleg minden részletre kiterjedően bemutatja a kulisszák mögött zajló munkát. Képregényrajzolóktól a fegyverszakértőkig mindenki szóhoz jut, és mindent megtudhatunk a Vasember-öltözetről is. 6 külön kisfilm hivatott bemutatni a központi karaktert, és részletes betekintést kapunk a trükk-felvételek megoldásaiba is. A Durr, durr és csók után újra láthatjuk azt is, hogy viselkedik Robert Downey Jr. egy próbafelvétel során, s végül – a kötelező képgaléria mellett – még megnézhetünk egy kifejezetten szellemes ál-híradórészletet a film ál-előzetese kapcsán. Míg a film rendkívül szórakoztató, de azért közel sem tökéletes, addig a duplalemezes DVD nem igen hagy kivetnivalót maga után.

A Vasember (Iron Man)
Színes amerikai fantasztikus akciófilm, 126 perc, 2008.
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.
Rendezte: Jon Favreau
Szereplők: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Jeff Bridges
DVD-n forgalmazza: InterCom




 
nyomtat

Szerzők

-- Klacsán Csaba --


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Prikler Mátyás: Hatalom
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés