bezár
 

gyerek

2011. 12. 14.
Jó dolog, hogy egyre többet beszélünk a gyermekirodalom ügyeiről
Gombos Péter válaszai a prae.hu gyerekirdodalommal kapcsolatos körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gombos Péter közel húsz éve foglalkozik gyerekirodalommal. Ezt tanítja a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karán, és ebben a témában publikál kritikákat, tanulmányokat. A Magyar Olvasástársaság (HUNRA) alelnöke.
PRAE.HU: Az idei gyerek- és ifjúsági könyvtermésből melyik kötetnek adnád az év könyve díjat, és mivel indokolod ezt a döntésed?

Két külföldi könyvet említenék, mindkettő ifjúsági regény. (Mivel tagja vagyok a zsűrinek, mely Az Év Gyermekkönyve-díjról dönt, nem szeretném előre elárulni a szavazatomat a magyar könyvekkel kapcsolatban.)

Először is Timothée De Fombelle Vangóját említeném. Izgalmas kalandregény remek karakterekkel, "történelmi díszlettel". Alig várom a folytatást!

A kalandossága mellett a bátorsága, az egyedisége miatt szeretem Patrick Ness trilógiájának magyarul megjelent két kötetét. A Kés a zajban és a Válasz és kérdés nagyon különböző hangulatú regények, de mindkettő felkavaró, elgondolkodtató. "Beszippantják" az olvasót. Szinte biztos vagyok benne, hogy kultuszsorozat lesz – külföldön. Az más kérdés, hogy itthon sikeres lehet-e.

PRAE.HU: Volt-e olyan gyerekkönyv idén, amelyiknek citrom-díjat adnál? Ha igen, miért?

Nem. Azt hiszem, ilyen szempontból jól működik nálunk a "kiadói kontroll". Nyilván volt olyan kötet, amelyik nem tetszett annyira, de a citrom-díjhoz ennél több kell(ene).

PRAE.HU:  Mit gondolsz, hogy sikerült a Mesebeszéd című gyerekirodalmi szimpózium?

Jó dolog, hogy egyre többet beszélünk a gyermekirodalom ügyeiről. Azt gondolom, egyre tágabb, színesebb és elmélyültebb az a kör, amelynek tagjai szívügyüknek tekintik e témát. Abban nem vagyok biztos, hogy mindig a legfontosabb kérdésekről folyt a beszélgetés, de ez nyilván szubjektív dolog. A számomra kijelölt társaságban nagyon jól éreztem magam. A legtöbb kérdésben egyetértettünk, és öröm volt látni, hogy egyre több egyetemen tanítják olyan kollégák a gyermekirodalmat, akiknek ez nem teher, akik ezt szívesen és hozzáértéssel teszik. Az előbbre lépésnek ez alapfeltétele lehet.

Szóval nagyon jó kedzeményezésnek tartom a Mesebeszédet, remélem, lesz folytatása!

nyomtat

Szerzők

-- Boczán Bea --


Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés