bezár
 

gyerek

2024. 04. 10.
Heinz Janisch és Sydney Smith kapja az idei Hans Christian Andersen-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Heinz Janisch és Sydney Smith kapja az idei Hans Christian Andersen-díjat Heinz Janisch osztrák író és Sydney Smith kanadai illusztrátor kapja az idei Hans Christian Andersen-díjat, a gyermek- és ifjúsági irodalom világszerte egyik legelismertebb kitüntetését, közölte az IBBY (International Board of Books for Young People) nemzetközi gyermekirodalmi szervezet az április 8-án megnyílt Bolognai Gyermekkönyvvásáron.

A díjat minden páros évben ítélik oda egy szerző és egy illusztrátor életművének elismeréseként. A győztesek kiválasztásakor az irodalmi minőséget és az innovatív szemléletet veszik figyelembe, illetve azt, hogy az alkotók mennyire képesek belehelyezkedni a gyerekek nézőpontjába, és hogyan tudják felkelteni a kíváncsiságukat. Írókat 1956, illusztrátorokat pedig 1966 óta tüntetnek ki. Az Andersen-díj pénzjutalommal nem jár, a díjazottak aranymedált kapnak.

A zsűri méltatása szerint a burgenlandi születésű Heinz Janisch az olyan rövid történetek mestere, amelyekben a szerző helyet hagy az olvasó képzeletének is. Számos művét áthatja a humor, sőt időnként az abszurd megközelítés. Egyszerű szövegei tartalmasak, és "a kevesebb több" elvén alapulnak hasonlóan a másik díjazott, Sydney Smith rajzaihoz, amelyek látszólag egyszerű technikával készülnek, és úgy fejeznek ki érzelmeket, hogy mellőzik a túlzó és felesleges részleteket.

A Bécsben és Burgenlandban élő Janisch Németújváron (Güssing) született 1960-ban, és az osztrák közrádió újságírójaként is ismert. Számos könyvet publikált felnőtteknek is, de a legszívesebben gyermek- és ifjúsági könyveket ír, amelyeket tucatnyi nyelvre lefordítottak. 2017-ben magyarul is megjelent Biblia című kötete, amelyben 12 ószövetségi és 20 újszövetségi történetet fogalmaz át - kiadója szerint - "irodalmi nyelven és irodalmi igényességgel". Többször is elnyerte Bécs város Gyermek- és Ifjúságikönyvdíját, valamint az Osztrák Gyermek- és Ifjúságikönydíjat.

Kép forrása: Bologna Children's Book Fair

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Interjú Horváth Florenciával és Karádi Gergővel a Valójában senki című zenés irodalmi est kapcsán
irodalom

Krasznahorkai László Zsömle odavan című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés