bezár
 

zene

2024. 04. 08.
Zene és vizuális elemek a Dome Live-ban
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Április 3-án tartotta a Platon Karataev együttes a szakmai premier vetítését a Magyar Zene Házában található hangdómban. Az eseményen 4 dalt hallgathattunk meg a készülő Napkötöző című albumról, hozzá tartozó 3D-s vetítéssel. A közönség számára ugyanezt a programot este tartották meg két egymást követő, teltházas időpontban.

A dome_live a Magyar Zene Háza audiovizuális programsorozata, aminek keretei közt számos festő munkásságához, filmekhez, illetve zenei projektekhez is készítettek már 3D-s vetítést. A különleges kupolás térben 8 projektor és 32, 3 körgyűrűben elhelyezett hangszóró található, a programon részvevők pedig a körben elhelyezett babzsákokon ülve élvezhetik a vetítéseket. A hangdómban a dome_live keretei közt minden hónapban új programokkal várják az érdeklődőket.

A húszperces vetítés előtt egy rövid bevezetést hallhattunk a helyszínről, illetve a Platon Karataev együttes ide készített projektjéről. A különleges tér sok zenei ötlettel és textúrával való kísérletezésre adott alkalmat a zenekarnak, illetve a keverésért felelős Zwikl Ábelnek. A cél 4, minél szélesebb skálát lefedő dal bemutatása volt a közelgő albumról. Az összművészeti projekt vizuális részét a MOME-s Székely Ákos alkotta meg. A vetítés során a dalokhoz és az atmoszférához kapcsolódó, illetve azokhoz hozzáadó terekbe kerültünk, ezekben mozoghattunk. A fények változása, a süllyedő, forgó terek teljesen beszippantották a közönséget. A részben a szövegekre, részben a zene hangulatára reflektáló vizuális elemek kiegészítették a dalokat, segítettek belekerülni a Platon Karataev világába.

dome_live

A projekt rengeteg munkával járt a tér egyedisége miatt, a húszperces vetítés megvalósításán körülbelül egy évig dolgozott a csapat. Igaz, a premiervetítéseknek már vége, a hírek szerint a Napkötöző felkerül a hangdóm programjára, így minden érdeklődő megtekintheti majd. Az együttes közönségén kívül azoknak is ajánljuk a vetítést, akiket érdekli a dome_live programsorozat, hogy milyen lehet egy háromdimenziós térbe vizuális világot tervezni, vagy akár egy már megírt dalt ide adaptálni, illetve a hasonló összművészeti produkciók végett.

A fotókat a szerző készítette az eseményen

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Franciska --


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés