bezár
 

film

2008. 03. 29.
Sztárhakni
Mosatlan snidling (TV2: Hal a tortán)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sztárhakni Heti váltásban sztárok látják vendégül egymást otthonukban (?), ahol a kamerák szépen mindent (?) rögzítenek. Valaki főz, a többiek pontoznak. Aztán az egészet összevágják háromnegyed órára, s megetetik velünk minden hétköznap, uzsonnára.
Karafiáth Orsolya harminckét éves "költő". Régi bulvárszereplő ("extravagáns és parókaimádó"), bár nem annyira híres, mint mondjuk Győzike, vagy az itt is kedélyesen haknizó Ganxta Zolee. De itt ma ő a főnök. Ma ő terít: Dukai Reginának, Tallós Ritának, Cookynak és Ganxstának.

"Nem tudom, hogy mit jelentenek a szavak" – utal a bevásárló cetlin olvasottakra Karafiáth, akit mindenki Orsizik. Most itt ő "az Orsi", aki zebrás kalapkájában elmondja, hogy nem tud főzni: "Mindent el tudok rontani" – nevetgél. Bevásárol és főz, majd – bántóan gyors vágások közben – VIP-társai elmondják, mit remélnek ettől a vacsorától. S főleg azt persze, hogy mitől rettegnek. Tallós Rita elcsacsogja, hogy "Orsiból nem néz ki semmit". Ahogy szerkesztői mószerolásra próbálják eltalálni, mi vár rájuk, abban van valami szánandó.

Háziasszonyunk fokhagymát aprít, tojást tör, aztán lehajt egy pálinkát. Előkerül a mosatlan snidling: címnek is jó. Kiméri az olajat: "Úgy remeg a kezem, mintha felest töltenék". Orsi vegetáriánus: "sok vitaminnal főz", elsősorban Ganxstának, "mert úgyis olyan sápadt". Orsi kapkod, Orsi lazázik, Orsi vigyorog, telik szépen a műsoridő. Jól bánik a kamerával, de ez igazán nem újdonság. Ettől még nem lesz nekünk jobb.

A Hal a tortán képileg szegény: fejek beszélnek a kamerába, kétmondatonként vágás, valami erőtlen zene néha bejátszik a képek alá, de átszínezni nem tudja azokat.

"Most tartok ott, hogy az előételen kívül mindent elbasztam!" – kurjant fel Orsi, aztán kipakolja az egzotikusnak és ehetőnek szánt kacatokat a pultra. Persze kérdés, mi lenne a műsorral, ha mindenki rántott húst sütne, rizzsel. Aztán jön az öltözködés és a smink, majd Orsi terít, miközben a drága vendégek valami ál-limuzinon közelednek felé. Ám sajnos húsz perc után egy kimerítő reklámblokk vágja ketté a mai tortát.

Jó hogy főznek, mert nem tudom, amúgy mi lenne. Ez a főattrakció. Húsz percig beszélünk arról, hogy milyen lesz a vacsi, húsz percig arról, hogy milyen lett. Rettentő ötletes.

Tallós (aki nyakláncot is hoz ajándékba) nagyon szereti Orsi verseit, szerinte kutyakötelessége ilyenkor egy költőnek verset írni. A költő eleget is tesz ennek: mindenkinek átadja a saját sírversét. (Ezek szerint Tallós színésznő egy monológot fog elszavalnia legközelebb?)

Cooky, a francia műsorvezető nyavalyog egy sort az ehetetlen bio-kajákról, meg a kóla hiányáról, aztán így mélyíti a diskurzust: "Van fantáziája a kis csajnak!". Majd később, ezt tovább gondolva, hozzáteszi: "Kicsit perverz a csajszi".

Állítólag valami hashajtó került a főételbe. Micsoda izgalom, mekkora botrány: jaj de vicces. Csak remélni tudom, hogy a holnapi Blikkben vagy Borsban olvashatunk ennek "hátteréről" is (Blikk; velvet.hu). "A desszert fog egyet fordítani a világnézeteteken" – brillírozik a vége felé Orsi, de Reginát nem hatja meg, ő leragad a kevéssé tiszta poharaknál. Még viselkednek és játszanak egy kicsit, aztán pontozással zárul a műsor. Kilenc pontot kap Orsi a maximális húszból. Dukai Regina győz, s el is mondja: nagyon boldog.

(Hal a tortán, TV2, hétköznaponként 16.30-tól)
nyomtat

Szerzők

-- Pollágh Péter --


További írások a rovatból

Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés