bezár
 

gyerek

2018. 05. 30.
Pixelbe zárt történetek
Kárpáti Tibor retrospektív tárlata a Budapest Projekt Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pixel City címen nyílt meg május 22-én Kárpáti Tibor retrospektív tárlata a Budapest Projekt Galériában. Kárpáti kiállítása annyiban retrospektív, amennyiben retrospektívnek tekinthető egy ilyen fiatal, ám termékeny alkotó pályájának eddigi áttekintése.

Kárpáti már most két kiforrott stílusban alkot. Az egyik a több gyerekkönyvéből is jól ismert rajzos-vonalas „firkastílus”, amellyel 2006-ban a The New Yorker magazin hasábjaira is belopta magát a divat különszámban elszórt, divattervezőket ábrázoló spotjaival. A másik mára már védjegyévé vált: ez a keresztszemes hímzések ritmikus rendjét a ’80-as évek számítógépes grafikáinak világába áthelyező pixelgrafikus technika. Ezt elsőként a Piroska és farkas (Csimota, 2006) meséjében alkalmazta, majd a kezdeti sikereken felbuzdulva azóta kiválóan adaptálta gyerekkönyvekbe, karácsonyi üdvözlőlapokra és reklámgrafikákra is. Mindkét irány közös jellemzője a Kárpáti hitvallásának is tekinthető egyszerűsítés elve. Ennek során rendkívül takarékos művészi eszköztárral élve a formák és színek végletekig való redukciójával létrehozott alapokból (legyen az egy piktogram vagy egy szabadkézi skicc), foltokból és sematikus figurákból építkezik. A keresztszemes hímzések grafikus leképezésének elvét direkt módon alkalmazta a Hófehérke és a hét törpe (Csimota, 2009) lapjain, ahol ismételten nem a forma, hanem a redukció elve képezte a kiindulási pontot. Ennek ellenére (vagy éppen emiatt) a grafikák ötletgazdag részletei szűkszavúságukban is éppen elegendő információval töltik meg a képeket: akár az eszméletét vesztett Hófehérke X szeme, vagy a boszorkányt azonosító bibircsókos orr – s a mese így válik értelmezhetővé a legkisebbek számára is. A szöveg nélküli, pusztán képekkel való történetmesélés pályájának korai szakaszától végigkíséri Kárpáti munkáit, e köré épültek már diplomamunkájának illusztrációi is, amellyel a Portugál Illusztrációs Biennálé 2003-as katalógusába is bekerült.

KTkiallitas3

A kiállítás alsó szintje a pixelgrafikus képekből mutat be válogatást. Itt a művész legfrissebb munkáiba is betekinthetünk; így a Hermés illusztrált katalógusához készült grafikákba. A nemzetközi hírnévnek örvendő, kiváló művészeket (legutóbbi katalógusuknál Henning Wagenbrethet) alkalmazó francia divatmárka felkérése önmagában is nagy elismerés s Kárpáti pixeljeinek kifejezetten jól áll ez az irány. A tőle megszokott pixelstílusnál jóval részletgazdagabban megjelenített termékek mellett a lapszéleken hintette el bohókás kézjegyét: ilyen a dinoszaurusz lábán jelzésszerű csíkká redukálódó Hermés karóra vagy a Lewis Carroll Kalapos figuráját idéző pöttöm alakon a kalap. Legújabb mesekönyvének illusztrációin (Várszegi Adél: Kihalni esélyes. Két Egér Könyvek, 2018) a pixeles stílusnak a keresztszemes hímzéssel való egyre direktebb párhuzamba állítását látjuk. A dinófigurákat kis piktogramként magukba foglaló panorámaképek előterében növényi mustrát helyezett el. Ez a pixelekből kibontakozó minta dekoratív szemléletmódot tükröz, egyszersmind az asztalterítők hímzéseit hívja elő emlékezetünkből. Mindehhez már csak a Commodore 64 játékainak mozgóképes elemeit hiányoljuk, s hogy az életre kelt őslények darabos mozdulatokkal elinduljanak. Kárpáti pixeljei valóban megállják a helyüket az animáció világában is, ezt bizonyítja az Anton Crobijn Depeche Mode klipje előtt tisztelgő, Horváth Eszterrel közösen készített animációja, amit a kiállítás emeleti helyiségében tekinthetnek meg a látogatók. Ugyanitt a művész rajzos stílusát felvonultató képek vannak kiállítva, valamennyi kiadó számára készült munkáiból szemezgetve (Cerkabella, Csimota, Kolibri, Magvető, Móra, Pagony). Ezekkel – akárcsak pixelgrafikus képeivel – retró hangulatot hív elő: a lazán felskiccelt körvonalakat kitöltő színfoltok elcsúsztatásával idézi fel a nyomdatechnika egykori gyengeségeit.

KTkiallitas4

A kiállítás elengedhetetlen elemei a Csimota Kiadó Ugyanazt másképp című kiállításán is bemutatott legóinstallációk, amik eredetileg Kárpátinak a Colmari Könyvvásáron bemutatott kiállítására készültek. A legóelemek a háromdimenziós térbe helyezés révén reflektálnak a mesék pixeljeire, ezzel is hangsúlyozva  játékosságukat, köztük láthatjuk a Piroskáról álmodó farkast vagy a New Yorkot ábrázoló karácsonyi képeslapokon is feltűnő jegesmedvéket.

A Budapest Projekt Galériának könyvillusztráció témájában nem ez az első kezdeményezése. Tavaly év végén három kiállítást is rendeztek a Móra Kiadóval közösen, ezek közt volt a külföldön a hazaival is vetekedő „kultikus” tiszteletnek örvendő Marék Veronika 80. születésnapjára rendezett kiállítás, illetve Bartos Erika Budapest illusztrációkat felvonultató tárlata. A fővárosi profilhoz való kapcsolódás most sem maradt el. Megtekinthetőek a Tilos az Á kiadásában hamarosan megjelenő Budapest Off antológiához készült illusztrációk és külön az alkalomra a galéria képeslapokat is nyomtatott Kárpáti Budapest képeiből. A kiállított városrészeket elnézve csak azt sajnáljuk, hogy mindez egy évvel ezelőtt még nem szerepelhetett a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Galéria Meseváros-Budapest című kiállításán. A Budapest Off antológiának célja a város kevésbé ismert oldalait is bemutatni és Kárpáti pixeljeihez kiváló „alapanyagot" szolgáltattak az óbudai panelek ritmikusan kiosztott felületei vagy a ferihegyi repülőtér hangárszerű konstrukciójának formái. A képek közt megelevenedik vagy éppen pixelbe záródik a Vajdahunyad vár és a Törley Mauzóleum, vagy a bulinegyed olyan már-már ikonikus helyszínei, mint a Szimpla Kertmozi.

A kiállítás megnyitóján Molnár Gyula grafikusművész így fogalmazott: Kárpáti Tibor humanizált pixeljei Pixel-hetedhétországba kalauzolnak minket – és valóban, a Kossuth Lajos utca belvárosi forgatagában megbúvó kiállítóhely rendhagyó utazásra hív a pixelek és rajzos figurák világába. Pixel-hetedhétország pedig még június elején is várja látogatóit.

KTkiallitas1

A kiállítás megtekinthető a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által működtetett Budapest Projekt Galériában (1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 14.) május 22-június 9-ig.

Fotó: Bach Máté

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Margittai Zsuzsa --


Más művészeti ágakról

Lázár Bence András: Kávé, tejjel című könyv kötetbemutatója
irodalom

Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is
Bemutatták Horváth Márk legújabb könyvét, Az antropocént
színház

Ítélkezés nélkül Ítélkezés nélkül
Az AlkalMáté Trupp Jordán Adél című előadásáról
Milyen, amikor résztvevőből irodalmi műhelyvezető lesz?


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés