bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Margittai Zsuzsa --

felhasználói adatlapja

Margittai Zsuzsa által feltöltött cikkek:

A képek hatékony olvasása létkérdés
A képek hatékony olvasása létkérdés
Interjú Révész Emesével az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztiválról és napjaink (gyerek)könyv-illusztrációjának hazai helyzetéről
Miért fontos, hogy a gyerekkönyvekbe minőségi illusztrációk kerüljenek? Hogyan jött létre az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál? Miért nincs itthon kimondottan az illusztrációra összpontosító képzés? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt Révész Emese, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense, a Billufeszt egyik főszervezője.
Sikeres szpotok - Amerikában
Sikeres szpotok - Amerikában
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
Kárpáti Tibor itthon leginkább gyerekkönyv-illusztrációiról ismert, de Amerikában egy hazánkban kevéssé ismert műfajjal, a hasábközi illusztrációkkal írta be magát a kortárs művészeti szcénába. Egy ezekből készült válogatást ismerhetett meg a hazai közönség a nemrég megjelent America NYC lapjain.
Aki élvezi azt, amit csinál
Aki élvezi azt, amit csinál
Interjú Szegedi Katalinnal a külföldi gyerekkönyvkiadókról, a svéd nyelvű Palkóról, szerzőségről és hatásokról
Egy csendes gödi mellékutcából nyíló vadregényes kert, tágas terekkel rendelkező századeleji ház és egy csodás műterem segíti az alkotást Szegedi Katalin otthonában. Megtudtuk, hogyan lesz egy tűzifatárolóból mesekönyv-illusztráció, paradicsompasszírozóból paripa – és bábtervezőből illusztrátor, külföldi sikerből pedig hazai elismerés.
Meseképtár – Interjúk a rajzasztal mellől 5.
Meseképtár – Interjúk a rajzasztal mellől 5.
Beszélgetés Békés Rozival – Margittai Zsuzsa interjúsorozata kortárs magyar gyerekkönyv-illusztrátorokkal
A műteremszoba ablakából gyönyörű, ősfás kertre látunk – a juharfák termésének vonalai pedig visszaköszönnek a művész lágy ívű figuráin. Békés Rozival beszélgettünk illusztrátori munkájáról, szöveg és kép kapcsolatáról.
Ködbe burkolt képzelet
Ködbe burkolt képzelet
Rofusz Kinga Otthon című könyvéről és a könyvhöz kapcsolódó kiállításról
Rofusz Kinga pasztellszínű háttér előtt lebegő, légies figuráit már számos mesekönyv lapjain megcsodálhattuk. A jelenleg a Gross Arnold Galéria és Kávézóban, az Otthon című könyv megjelenése apropóján látható kiállítás azért jelentős vállalkozás (mind a művész pályáján, mind a magyar könyvkiadás terén), mert egy itthon még kevéssé elterjedt műfaj, a silent book meghonosítására tesz - igen magas színvonalú - kísérletet.
Meseképtár – Interjúk a rajzasztal mellől 4.
Meseképtár – Interjúk a rajzasztal mellől 4.
Beszélgetés Szulyovszky Saroltával – Margittai Zsuzsa interjúsorozata kortárs magyar gyerekkönyv-illusztrátorokkal
Az Olaszországban élő Szulyovszky Sarolta egy kiállítás apropójából látogatott Magyarországra, így a Meseképtár gyakorlatától eltérően nem az illusztrátor műhelyében, hanem kiállítása helyszínén beszélgettünk.
Meseképtár – Interjúk a rajzasztal mellől 3.
Meseképtár – Interjúk a rajzasztal mellől 3.
Beszélgetés Kárpáti Tiborral - Margittai Zsuzsa interjúsorozata kortárs magyar gyerekkönyv-illusztrátorokkal
Kárpáti Tibor otthonában ugyanolyan rend van, mint pixeljei között. S bár a művészlakásokhoz társított artisztikus káosz nincs jelen, mégis tagadhatatlanul egy alkotó otthonában járunk; a vitrinben a művészbarátoktól kapott stúdióüvegek, a nappaliban Szöllősi Géza Taxidermiához készített díszletének egy darabja, a mosdó falán pedig csempékből kirakott „pixellány” és „pixelfiú” fogad.
Pixelbe zárt történetek
Pixelbe zárt történetek
Kárpáti Tibor retrospektív tárlata a Budapest Projekt Galériában
Pixel City címen nyílt meg május 22-én Kárpáti Tibor retrospektív tárlata a Budapest Projekt Galériában. Kárpáti kiállítása annyiban retrospektív, amennyiben retrospektívnek tekinthető egy ilyen fiatal, ám termékeny alkotó pályájának eddigi áttekintése.
Meseképtár - Interjúk a rajzasztal mellől 2.
Meseképtár - Interjúk a rajzasztal mellől 2.
Beszélgetés Treszner Barbarával – Margittai Zsuzsa interjúsorozata kortárs magyar gyerekkönyv-illusztrátorokkal
Treszner Barbara fiatal kora ellenére már két gyerekkönyv illusztrációit mondhatja magáénak. Budapesti lakásán fogad, ahol egyebek közt megismerhetjük a diplomamunka gyanánt készült rendhagyó recepteskönyvét, amivel felhívta magára a Csimota Kiadó figyelmét, és új projektjeibe is bepillantást nyerhetünk.
Meseképtár – interjúk a rajzasztal mellől 1.
Meseképtár – interjúk a rajzasztal mellől 1.
Beszélgetés Takács Marival – Margittai Zsuzsa interjúsorozata kortárs magyar gyerekkönyv-illusztrátorokkal
Takács Mari ötödik emeleti műteremlakásában fogad minket – műteremlakás a szó leghagyományosabb értelmében; előző tulajdonosa Mari egyik kisképzős tanára volt, aki itt fogadta tanítványait. A hely szelleme megmaradt, a falakon Mari képei, minden zeg-zugban egy újabb csemege, a művész keze nyoma sok helyen felbukkan. Miközben beszélgetünk a műteremasztalnál, Gúfó legújabb kötetének egyik illusztrációja készül.
Versképek felnőttes gyerekeknek és gyerekes felnőtteknek
Versképek felnőttes gyerekeknek és gyerekes felnőtteknek
Versképek – Kortárs magyar gyerekvers-illusztrációk, kiállítás a Balassi Intézetben
Versképek felnőttes gyerekeknek és gyerekes felnőtteknek – akár ez is lehetne a Balassi Intézetben megnyílt kiállítás vezérgondolata Lackfi János 2013-ban, a Móra Kiadónál megjelent kötete nyomán (Kapjátok el Tüdő Gyuszit! - Versek felnőttes gyerekeknek és gyerekes felnőtteknek).
A sűrítés művészete – kortárs gyerekkönyvek a művészeti nevelésben
A sűrítés művészete – kortárs gyerekkönyvek a művészeti nevelésben
Művészettel nevelés a Farkasréti Általános Iskolában
Mi az illusztráció? Hogyan mesélhető el egy történet főbb sarokpontjai mentén, pusztán képi eszközökkel? Melyek azok a dramaturgiai fordulatok, melyek révén kirajzolódik a cselekmény egésze? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a gyerekekkel művészeti óráin Várnai Zsuzsanna művészetterapeuta.
Járt utat járatlanért...
Járt utat járatlanért...
Ugyanaz másképp, illusztráció és design a Csimota kiadó gyerekkönyveiben - kiállítás a Karinthy Szalonban
A Csimota Könyvkiadó alapítása óta elhivatott a minőségi magyar gyerekkönyvkiadás terén. Az azóta eltelt csaknem másfél évtized könyvillusztrációs anyagából mutat be válogatást a Karinthy Szalonban december végén nyílt Ugyanaz másképp című tárlat, amelynek kurátora, Révész Emese, már régóta figyelemmel kíséri a kiadó tevékenységét és a hazai gyerekkönyv-illusztráció terén betöltött szerepét.
Téli szalon – hetedszer
Téli szalon – hetedszer
A nagy megnyitó és adventi készülődés a Két Egérben
December elseje többszörösen is ünnep volt a Két Egér Könyvesbolt, és a Móra Kiadói Csoporthoz tartozó Két Egér Könyvek számára. Hetedik alkalommal nyílt meg a Téli szalon, a kortárs magyar gyerekkönyv-illusztrátorok munkáit bemutató tárlat, s szinte napra pontosan tíz éve, 2007. novemberében jelent meg első, saját kiadású kötetük, az Állatok a múzeumban. A neves évforduló alkalmából a nyolc éve működő könyvesbolt is kibővült; a Lónyay utcai egykori szűkös üzletből  időközben a forgalmas Ráday utca elejére települve, most már végre kétszeresére bővült alapterületen kínálhatja portékáit.
Mesés utazás a Távol-Keletről Európába
Mesés utazás a Távol-Keletről Európába
Satoe Tone kiállítása a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Galériában
Sűrű hónapot zár a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Galéria. November 8-án nyílt az It's Always Tea-Time című nemzetközi illusztrációs kiállítás az Alice Csodaországban témájára, amelyről korábban már tudósítottunk. November 17-től tekinthető meg ugyanitt a Japán Alapítvány Budapesti Irodájával együttműködésben megvalósult kiállítás, mely Satoe Tone japán gyermekkönyvíró és illusztrátor munkáit mutatja be.
It’s Always Tea-Time - avagy a nyúl üregén túl
It’s Always Tea-Time - avagy a nyúl üregén túl
Nemzetközi illusztrációs kiállítás az Alice Csodaországban témájára a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában
November 7-én nyílt a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában az It's Always Tea-Time – Nemzetközi illusztrációs kiállítás az Alice Csodaországban témájára. A kiállítás kurátora az észt illusztrátor Viive Noor, aki 60. születésnapjára rendhagyó módon készült: a szokásoktól eltérően nem egy saját, személyes tárlattal ünnepelte meg az évfordulót, hanem egy bohókás ötlettől vezérelve teadélutánra invitálta művészbarátait egy illusztrációs tárlat formájában. Mivel Lewis Carroll könyvének első kiadása is kerek évfordulóhoz közeledett és a mese maga sem áll távol a meghökkentő témákra fogékony kurátor világától, választása Alice-ra esett, akinek történetét illusztrálni sokak által vágyott, kihívásokkal teli feladat.
Bogarak virágnézőben
Bogarak virágnézőben
Carson Ellis: Du Iz Tak? Candlewick Press, 2016
Egy jó képeskönyv a szöveg ismerete nélkül is kiválóan elmeséli történetét és illusztrációi éppúgy segítik a szöveg értelmezését, mint fordítva. Különösen így van ez Carson Ellis új képeskönyve, a Du Iz Tak? esetében, melynek főhősei, a bogarak, egy képzeletbeli nyelven szólnak egymáshoz.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés