bezár
 

Felhasználói adatlap

Margittai Zsuzsa által feltöltött cikkek:

A sűrítés művészete – kortárs gyerekkönyvek a művészeti nevelésben
Mi az illusztráció? Hogyan mesélhető el egy történet főbb sarokpontjai mentén, pusztán képi eszközökkel? Melyek azok a dramaturgiai fordulatok, melyek révén kirajzolódik a cselekmény egésze? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a gyerekekkel művészeti óráin Várnai Zsuzsanna művészetterapeuta.
Járt utat járatlanért...
A Csimota Könyvkiadó alapítása óta elhivatott a minőségi magyar gyerekkönyvkiadás terén. Az azóta eltelt csaknem másfél évtized könyvillusztrációs anyagából mutat be válogatást a Karinthy Szalonban december végén nyílt Ugyanaz másképp című tárlat, amelynek kurátora, Révész Emese, már régóta figyelemmel kíséri a kiadó tevékenységét és a hazai gyerekkönyv-illusztráció terén betöltött szerepét.
Téli szalon – hetedszer
December elseje többszörösen is ünnep volt a Két Egér Könyvesbolt, és a Móra Kiadói Csoporthoz tartozó Két Egér Könyvek számára. Hetedik alkalommal nyílt meg a Téli szalon, a kortárs magyar gyerekkönyv-illusztrátorok munkáit bemutató tárlat, s szinte napra pontosan tíz éve, 2007. novemberében jelent meg első, saját kiadású kötetük, az Állatok a múzeumban. A neves évforduló alkalmából a nyolc éve működő könyvesbolt is kibővült; a Lónyay utcai egykori szűkös üzletből  időközben a forgalmas Ráday utca elejére települve, most már végre kétszeresére bővült alapterületen kínálhatja portékáit.
Mesés utazás a Távol-Keletről Európába
Sűrű hónapot zár a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Galéria. November 8-án nyílt az It's Always Tea-Time című nemzetközi illusztrációs kiállítás az Alice Csodaországban témájára, amelyről korábban már tudósítottunk . November 17-től tekinthető meg ugyanitt a Japán Alapítvány Budapesti Irodájával együttműködésben megvalósult kiállítás, mely Satoe Tone japán gyermekkönyvíró és illusztrátor munkáit mutatja be.
It’s Always Tea-Time - avagy a nyúl üregén túl
November 7-én nyílt a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában az It's Always Tea-Time – Nemzetközi illusztrációs kiállítás az Alice Csodaországban témájára. A kiállítás kurátora az észt illusztrátor Viive Noor, aki 60. születésnapjára rendhagyó módon készült: a szokásoktól eltérően nem egy saját, személyes tárlattal ünnepelte meg az évfordulót, hanem egy bohókás ötlettől vezérelve teadélutánra invitálta művészbarátait egy illusztrációs tárlat formájában. Mivel Lewis Carroll könyvének első kiadása is kerek évfordulóhoz közeledett és a mese maga sem áll távol a meghökkentő témákra fogékony kurátor világától, választása Alice-ra esett, akinek történetét illusztrálni sokak által vágyott, kihívásokkal teli feladat.
Bogarak virágnézőben
Egy jó képeskönyv a szöveg ismerete nélkül is kiválóan elmeséli történetét és illusztrációi éppúgy segítik a szöveg értelmezését, mint fordítva. Különösen így van ez Carson Ellis új képeskönyve, a Du Iz Tak? esetében, melynek főhősei, a bogarak, egy képzeletbeli nyelven szólnak egymáshoz.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés