bezár
 

gyerek

2018. 06. 09.
Elszántak, bátrak, különlegesek
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Elszántak, bátrak, különlegesek A Kolibri Kiadó műhelyével együttműködő Bookline Könyvek gondozásában a 89. Ünnepi Könyvhétre megjelenő, 50 elszánt magyar nő című könyvben olyan lebilincselő női életutakról olvashatunk, melyeket eddig csak felületesen vagy egyáltalán nem ismertünk, holott korszakalkotó változások köthetőek hozzájuk. A kötetben bemutatott nők élete, foglalkozása nagyon sokféle, ám abban megegyeznek, hogy mindannyian úttörőnek számítottak valamiben; nem tétlenkedtek, mertek változtatni, amikor kellett, és kiálltak amellett, amiben hittek.  

A tavalyi év végén jelent meg a Móra Kiadónál az a mesekönyv, mely 100 különleges nő életét mutatja be. Az Esti mesék lázadó lányoknak című kötetben 200 oldalon keresztül ismerkedhetünk meg az olasz szerzőpáros, Elena Favilli és Francesca Cavallo által gyűjtött élettörténetekkel, melyek különböző korokba és országokba kalauzolják el az olvasót. Noha számos elismerést kapott a könyv, találkozhatunk olyan kritikával is, mely szerint a könyv nem tesz eleget a mesével szemben állított elvárásoknak, és a történetek inkább életrajzi kivonatként értelmezhetőek, mintsem esti mesékként. Tény, hogy meglehetősen rövid történekkel van dolgunk, hiszen az egyes női életutak mindössze egy oldalnyi szövegre korlátozódnak, melyhez egész oldalas illusztráció tartozik, így valóban nincs lehetőség részletesebb bemutatásra, egy-egy kalandos vagy meghatározó, az életrajzi elemhez köthető esemény kibontására. Mindazonáltal vitathatatlan, hogy a történetek olyan pozitív értékeket és működőképes megküzdési stratégiákat jelenítenek meg, melyeket bátran nevezhetünk példaértékűnek, gondolatébresztőnek. A kiadó nemrég megjelent kötetei között megtalálható a Lázadó lányok magyar verziója, mely 25 magyar nő történetét ismerteti, hasonló tematika alapján (egy személyhez egy, ezúttal nagyobb terjedelemeben megírt történet és egy egész oldalas illusztráció társul). A Magyar mesék lázadó lányoknak és az 50 elszánt magyar nő című könyvek történetei között találunk átfedéseket, azonban stílusában és tartalmában meglehetősen különbözik egymástól  a két kötet.

50b

Az 50 elszánt magyar nő megfelel az ismeretterjesztő könyvekkel szemben állított elvárásoknak, ugyanakkor a szépirodalom is megjelenik benne, egyrészről az egyes leírások nyelvezetében, másrészről több élettörténethez került kanonizált szerzőktől versidézet, mely valamiképpen az adott személyhez köthető. A kötet sokszínűsége túlmutat az egyszerű életrajzi adatok bemutatásán. Az egyes történeteken keresztül tudományos fogalmakkal és érdekes információkkal is megismerkedhetünk. Az elosztása egységes, minden bemutatott nő egy-egy egész oldalas illusztrációt kapott, amelyet külön oldalon kis összefoglaló követ. Az életrajzi érdekességek először egybefüggő szövegként jelennek meg, majd külön témákra bontva hasábokban kapnak hangsúlyt az egyes különlegességek, sajátosságok, így összesen négy oldalon keresztül tárul elénk egy-egy élettörténet. A kötet képi világát Rátkai Kornél alkotta meg, melyhez Bertóthy Ágnes készített kiegészítő illusztrációkat. Az illusztrációk egyszerre töltik be a bemutatott személyek képi ábrázolásának szerepét, és ruházzák föl a szöveget többlettartalommal, mivel minden egyes nő története kapott olyan illusztrációt, mely motívum vagy formavilágában felidézi az adott kort, vagy például azt a kapcsolatot, mely a személyes kötődést ábrázolja bizonyos találmányokhoz, tárgyakhoz, jelképekhez. Külön szövegdobozzal vagy kiemeléssel rendelkeznek azok a fogalmak, amelyek a gyerekolvasó számára ismeretlenek lehetnek. Némelyik bemutatott életút kapcsán külön hangsúlyt kap az, mit tehet akár gyerekként valaki azért, hogy például segítsen másokon vagy csökkentse az ökológiai lábnyomát. A történetek kronológiai sorrendben jelennek meg, mely által a fontosabb történelmi események is megmutatkoznak, valamint képet kaphatunk arról, hogy az elmúlt több mint ezer év alatt milyen küzdelmek árán valósulhatott meg például az, hogy a nők dolgozhassanak, szabadon tanulhassanak, szavazhassanak vagy éppen elváljanak a férjüktől, ha úgy hozza az élet.

50b2

Médiaközpontú világunkban elengedhetetlen fontosságú az olyan kötetek megjelentetése, melyek valódi emberi értékeket közvetítenek a mai gyerekek és fiatalok felé. A média által interpretált ideálképek már évtizedek óta sokszor hamis képet mutathanak, ezzel egyfajta kreált tökéletesség utáni vágyat eredményezhetnek a befogadóban, ami alapjaiban lehetetleníti el az egyes női szerepekkel való azonosulást, hiszen azok nem a valóságot tükrözik. Az 50 elszánt magyar nő történetein keresztül láthatóvá válik, hogy évszázadokkal ezelőtt kezdődött az a folyamat, melynek eredményét akár nőként, akár férfiként naponta megtapasztaljuk, csak nem köztudott, hogy egy korszakalkotó változás éppen egy nőnek köszönhető, vagy hozzá köthető. Bizonyos területeken a mai napig megfigyelhető a nők hátrányos megkülönböztetése. Régebben ez sokkal markánsabban jelent meg, sőt, nem volt ritka, hogy a lánynak született gyerekeket fiúként nevelték. Ilyen volt például Déryné Széppataki Róza esete, akit apja fiúruhában járatott, és azt remélte, orvosként együtt dolgozhatnak, ám várakozása ellenére Róza színészi pályára lépett és az első magyar divatikonként írta be magát a történelembe.

 

Fodor Marcsi és Neset Adrienn gyűjtőmunkájának köszönhetően valódi hősnők életébe leshetünk bele. Olyan hősök életebe is, akik nemcsak magyarországi viszonylatban, hanem ez egész világon elsők voltak valamiben, mert a tradícióknak ellenszegülve merték vállalni az elképzelésüket, kiálltak amellett, amiben hittek. Volt, aki szinte teljes mértékben szakított a hagyományos női szerepekkel, valaki hét gyerek mellett a mai napig azon dolgozik, hogy elérje azt, hogy kevesebb szemetet termeljünk, és a föld energiaforrásait takarékosabb módon használjuk ki. Kevésbé közismert, direkt vagy indirekt módon feledésbe merülő történelmi személy, királynő, fejedelemasszony, tudós, író, költő, pedagógus, sportoló, építész, festő, ügyvéd, orvos, nagykövet és még számos meglepő foglalkozású nő került egy könyvbe, mely bátorságot, hitet és erőt adhat a gyerekeknek abban, hogy merjék követni, ami igazán érdekli őket. A kötetből többek között fény derül arra is, hogy Kossuth Lajos húga miként vett részt a szabadságharcban, ki volt az, aki New York első vasbeton felhőkarcolójának statikai terveit készítette, melyik női kortárs festő képei a legdrágábbak, és hogy miként lehet hajóstopposként élni.

 

nyomtat

Szerzők

-- Sándor Enikő --


Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés