bezár
 

art&design

2018. 10. 26.
Eltévedt űrhajós Bécsben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eltévedt űrhajós Bécsben 2018. október 28-án 15 órakor kerül sor Szabó Ottó Eltévedt űrhajós (Der verrirte Astronaut) című köztériszobor-projektjének hivatalos megnyitójára, a bécsi Sigmund Freud parkban - tájékoztatta a prae.hu-t a Ferenczy Múzeumi Centrum.

Hogyan került az Eltéved Űrhajós Bécsbe? Idén immár harmadik alkalommal rendezték meg a magyarországi Szentendrén, a Duna-menti, Budapest melletti kisvárosban Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválját, az Art Capitalt. Ilyenkor mintegy húsz múzeum és kiállítóhely ad helyet a különféle tematikus tárlatoknak, s ezek mellett a város közterein is megjelennek az alkalmi művészeti projektek. Az első Art Capital témája az elvesztegetett idő, a másodiké az otthon és otthontalanság, a harmadiké pedig az Édenkert nyomában volt. A rendező Ferenczy Múzeumi Centrum egyik törekvése, hogy a kiállított köztéri művek közül egyet - a szentendrei bemutatkozását követő esztendőben - valamelyik külföldi nemzetközi művészeti központban is kiállítson. Így került az első Art Capital ikonikus munkája, Vincze Ottó River-pool című műve 2017-ben Velencébe, a Giudecca-csatornába, s ez motiválta azt is, hogy a 2017-es fesztivál fontos alkotása, Szabó Ottó (Robotto) Eltévedt Űrhajós című műve idén ősszel Bécsben, a Sigmund Freud parkban legyen látható. Ezen a frekventált helyszínen a több mint három méter magas, térképét zavartan vizsgáló króm "turista" nemcsak az otthon fogalmának újraértelmezésére ösztönöz, de a Fogadalmi templom előtt szélesen elnyúló téren a múltat s a jövőt is kontrasztba helyezi. 

Robottóról és a műről

Szabó Ottó 2012-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán. 2008-tól Budapesten és számos magyar városban nyílt kiállítása, Eltévedt űrhajósa pedig a 2017-es Art Capitalon szerepelt Szentendrén. 2012-ben Kogart-díjat nyert, 2015-ben a Semmelweis Art Award díját kapta a Nemmivoltunk csoport tagjaként. Hatalmas méretű szerkezetei, robot szobrai és installációi különféle háttértörténettel egészülnek ki, s ezek a sajátos mitológiák nem csak külsődleges, hanem belső antropomorf minőséget is kölcsönöznek különleges figuráinak.

A művész eltévedt űrhajósát saját élettapasztalata ihlette. A szobor az ember otthonkeresésének szimbóluma: az űrhajós - ahogy maga a művész is tette diplomája megszerzése után Londonban - a helyét keresi, azon morfondírozva, vajon hol van az otthon, mi számít annak és egyáltalán mitől válik otthonná az otthon? Szabó Ottó eltévedt űrhajósának helykeresése ezeket az alapvető kérdéseket hívja elő.

A megnyitón a vendégeket Gulyás Gábor múzeumigazgató üdvözli, a kiállítást Gyürk Dorottya szentendrei alpolgármester nyitja meg.

A köztériszobor-projekt 2018. november 20-ig tekintehtő meg.

Helyszín: Bécs, Sigmund Freud Park (Universitätsstraße 6, 1090 Bécs, Ausztria) 

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal

Más művészeti ágakról

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés