bezár
 

zene

2018. 11. 21.
Iszapbirkózás-alapok
Ötlet egy festményhez
Tartalom értékelése (4 vélemény alapján):
Iszapbirkózás-alapok Beszélni már csak metaforákban: szánkig ér a moslék, ne mozduljon senki, befolyik. Upsz, befolyt. Keserű, sok, folyam. Nagy lendület kéne kimászni. Néha van, akkor a partig megy, de agyagos a széle, visszacsúszunk, vagy visszalöknek. Olyan, mint egy festmény. Kerítéssel körülvett mocsár, fegyveres őrökkel. Szigorítás: a szar is csak egy színű lehet. halványsárgás.

A kultmocsárban kritikát ugyanaz a három ember írhat egymásról, akik előadják, de ha lehet, mindenképp ellenőrizze az írást egy hozzá nem értő fegyveres őr is. Fesztivált, koncertet ugyanaz a 3 ember szervezhet magának, aki játszik rajta, pénz rá a kerítésen túlról jön, de pszt! A 3 (magyar nemzeti népmesék) vígan dagonyázó nem sokoldalú, nem túl tehetséges. Középsze(a)r. Nincs más lehetőségük, védik, veszély van. Ilyen orrfacsaró bűzben nehéz gondolkodni. A saját, a mocsárbéli szerző, annak van itt csak talaja. Védjük, csak közben belefulladunk.

Korábban is gondoltam rá, hogy akarok erről írni valamit, mert nyugtalanít, közvetlenül érint. De csak zavarodott szövegeket lehet, és mindig meggyőztek, hogy nincs értelme. Nincs is. Ez a festményterv egy szomorú látlelet a sok kikászálódni vágyó barátom és a saját tehetetlenségem miatt. Csak én nem tudom megfesteni. De milyen széppé tenné az egészet egy mocsárhoz evolálódott kis növény a közepén, ami aztán tízmillárd év múlva bazinagy, liános futó lesz, gyökeret ver, és a trágya még táplálja is. Egy partizánlián színes virágokkal. Igen, színe lehetne, illata. Esetleg a föld alatt mehetne egy gyökérág kifele is a kerítés alatt.

De ezek évmilliók. Addigra én például hol leszek, vajon. Beolvadok a szarba rég. A körbevettséggel az a baj, hogy, mint a napszálltában, csak egy nézőpont lehetséges, a többi meg homály. Tájékozódni, kitekinteni, kikérdezni innen lassan nincs mód, meg beszélni se tudunk, csak bugyborékolva. Nem vagyunk indulatosak. Vannak persze iszapbirkózók sokan, de abban nem veszünk részt. Szomorúak vagyunk. tanácstalanok. kicsit türelmetlenek az evolúció lassúságával. Alkotni akarunk, előremozdítani, nem azon aggódni, hogy mi lesz, ha elcsúszunk. Hogy feljövünk e még a felszínre, vagy a jó meleg védett kis kultmocsarunk benyel.

Nevezzük el ezt a festményt valahogy. Caltha palustris, azaz mocsári gólyahír. 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Philipp György --


További írások a rovatból

Interjú Boldoczki Gáborral pályakezdésről, menedzsmentről, a művészi felelősségvállalásról
Nagy Ákos zeneszerzővel Lineaments I. című lemeze kapcsán beszélgettünk
Az Ivan and the Parazol: Mást vártam című daláról

Más művészeti ágakról

irodalom

Legyen gyereknap Legyen gyereknap
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 4. nap
gyerek

Hová tűnt Lebegényi Lebéd repülője?
Új, családi Pagony kalandséta indult a kuflikkal
art&design

Transzparencia Transzparencia
Majoros Áron Zsolt „Influence/Hatás” című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés