bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Philipp György --

felhasználói adatlapja

Philipp György által feltöltött cikkek:

A művész ne stresszeljen
A művész ne stresszeljen
A zenészgörcs, avagy fokális disztónia kezelése
Aki színpadra kerül, hosszas gyakorlás után a nézőknek akar átadni dolgokat. Megmutat magából ezt-azt, zenei mozzanatokat, érzeteket közvetít. Ha az előadó maga is tele van frusztrációval, stresszel, görcsökkel, akkor félő, hogy ezek az átadni vágyott dolgok fent ragadnak a pódiumon. Teljesítési, bizonyítási, megfelelési kényszer, korábbi kellemetlen színpadi emlékek, túlzott izgalom lehetnek egy furcsa zenészbetegség beindítói. A betegség szakértője Détári Anna, aki saját tapasztalatai alapján dolgozott ki terápiát a fokális disztónia nevű zenészbetegség kezelésére.  
Nem kell félni a szolfézstól, nem esz (disz) meg, csak megkóstol
Nem kell félni a szolfézstól, nem esz (disz) meg, csak megkóstol
PHILharmony - a kendőzetlen kritika, 2. rész
Mi a szolfézs? Miért van az, hogy ha az utcán gyors közvéleménykutatást végeznék, minden második fiatal azt mondaná, azt utálta a zenesuliban? Erre kerestem választ, de annál sokkal többet kaptam... Orosz Erzsi néni, az ex szolfézstanárom. A legjobb. Vele beszélgettem erről, és én magam is, aki x éve zenélek, kaptam új infókat.
Iszapbirkózás-alapok
Iszapbirkózás-alapok
Ötlet egy festményhez
Beszélni már csak metaforákban: szánkig ér a moslék, ne mozduljon senki, befolyik. Upsz, befolyt. Keserű, sok, folyam. Nagy lendület kéne kimászni. Néha van, akkor a partig megy, de agyagos a széle, visszacsúszunk, vagy visszalöknek. Olyan, mint egy festmény. Kerítéssel körülvett mocsár, fegyveres őrökkel. Szigorítás: a szar is csak egy színű lehet. halványsárgás.
Fel és le nyitni
Fel és le nyitni
Zenevilágnapi képeslap, 2018
A zene világnapja 75-ben Menuhintól olyan kezdeményezés volt, hogy a népek egymáshoz kerüljenek közelebb a zene által. Ma: zenéljenek minél többen. Függetlenül egymástól, vagy reagálva egymásra. Omoljanak le a művészetben (még ma is) élő társadalmi rétegek. Ne sznobkodjunk! Tényleg tartozzunk valahova. De ez a valahova ne egy kis kárpátmedó legyen csak, hanem legyünk a világ zenéjének részei és részesei.
Túl sok ismerős
Túl sok ismerős
PHILharmony - a kendőzetlen kritika, 1. rész
Elvittem egy pop énekest meg egy színházrendezőt egy "kortárs" koncertre - erről, és tágabb értelemben a kortársról, meg a jövőjéről szól ez az epizód. Nyilvánvaló, hogy a videó nézése közben megjelenik egy WTF??? nagy dundi betűkkel a szemetek előtt, de ez szándékos. mindenki vegye ki a neki megfelelő infót ebből, akinek meg vitatkozni támad kedve, kifejezetten örülök neki, kommenteljen a cikk alatt!
Egy hemina után
Egy hemina után
Kirándulás a kintből a bentbe az Arcus Temporum Fesztiválon
Két napot voltam ott a háromból, két koncertet hallgattam meg a sokból, a főapátság tiszta levegője, szertartásossága kérdés nélkül vitt magával, söpörte ki a koszt, a zajt, amivel telítődik egy nagyvárosi lélek. A XIV. Arcus Temporum fesztivál egyedi, máshoz nem hasonlítható. Nem szórakoztató, nem sztárokat vonultat fel, nem kényelmes, nem fesztivál, mert arról tömeg, zaj és üzletiesség jut eszembe. Pár pillanatra beláthattam az ott élő szerzetesi közösség, család napjaiba, munkájába, akik a múltjukkal békében, a jelent megélve, a jövőre nyitottan hívnak, hogy TE is a részese légy annak a szigetként létező csodálatra méltó gondolatvilágnak, amit Pannonhalma képvisel.
Kék asszony elvitte a szívemet
Kék asszony elvitte a szívemet
Donizetti: Rita - A hagyományteremtő vacsoraopera
Az opera műfajának az általam szerethető része zenés színház. A nem szerethető része meg a tömény sznobéria, amit leöntenék róla, ha tehetném, de lassú folyamat, mire lejön, mert ragacsos. Nagy nemegyetgondolás van a műfajt művelő, előadásokat létrehozó művészek hozzáállásában. És pont ezért nem lehet kialakult képünk AZ operáról, mert annyiféle, annyi módon működik itthon is, nemitthon is.
Amikor a zene levegőhöz juttat
Amikor a zene levegőhöz juttat
Mozdulj oxigénnel!
Asztmás voltam, vagyok. Elhanyagoltam eddig, de szerencsés vagyok, hogy ide sodort az élet és velük zenélhettem most, ezáltal közelebb kerülhettem a magam megismeréséhez is. Természetesen ilyen-olyan nem professzionális kórusok, énekesek, együttesek, színészek, tanítványok voltak már az életemben, és bár türelmes pedagógus vagyok, az ehhez hasonló kapcsolódások ritkán fordulnak elő.
Nem félni a kortárs Tamarazenétől
Nem félni a kortárs Tamarazenétől
Mózes Tamara szólókoncertjéről
A behatárolhatatlan műfajoktól, kategorizálhatatlan művészi megnyilvánulásoktól, az ismeretlentől való félelem elmaradott magatartás, amit gyorsan le kell vetkőzni, és megismerni minél több velünk egy időben alkotó művészt, művészként azokra reagálni, nézőként tőlük tanulni. Azonos zenei stíluskörön belül tevékenykedők közt is van olyan, aki a másik létezéséről se tud. Szerencsés helyzetemnek köszönhetően van lehetőségem ajánlani nektek egy must see-must hear előadót, Mózes Tamarát.
Ön-kritikus? Ön-azonos?
Ön-kritikus? Ön-azonos?
Ön(re)prezentáció a magyar zenei életben
A szocmédia lelkes követőjeként egyre többször botlok önreklámnak szánt videókba, riportokba, hanganyagokba, amiket bárcsak ne osztott volna meg a tulaj. Nem vagyok reklámszakaember, de az világos, hogy magamról értékelhetetlen dolgokat legfeljebb viccből osztok. És ezen a ponton elakad nálam a gondolatfolyam. Mert mi van, ha az illető tényleg jónak gondolja, amit kirak, de senki sem figyelmezteti, hogy barátom, ez szar! Valószínűleg, az önkritikátlanok nem kapnak megfelelő minőségű visszajelzést és a hangsúly itt a minőségen van. De kit tartunk jogosultnak arra, hogy kritizáljon bennünket? Kitől fogadunk el negatív véleményt, hogy az a művészi munkánk aktív, építő része lehessen?
Van álom, és van tisztánlátás
Van álom, és van tisztánlátás
Nagypénteki passió Zombola zenéjével
A Jézus-történet mindenkinek mást jelentést hordozó misztérium, ember feletti kérdés-sor és gondolkodni való. Sok, és sokféle zene született hozzá. De milyen illik igazán egy kiismerhetetlen szertartáshoz, egy ilyen történethez, ami újra és újra megráz és felemel? Engem, nem klasszikus vallásosként,  igazán a példa, a terv, az akaraterő és a viselkedés szélsőségessége taglóz le és hat meg a történetben. A passiózenékben is ezt keresem, ebben tudok elmerülni, igazságot találni. Zombola Péter Passiója ilyen. Megmutatja nekem, hogy örök érvényű és igaz minden benne elhangzó szó.
Bogyó és Aeneas
Bogyó és Aeneas
A szerelmes királynő, matinékoncert a Müpában a Régizene Fesztiválon
A következőkben az a helyzet áll elő, hogy nyíltan mondom el a benyomásaimat egy előadásról, amiben ismerőseim, barátaim is szerepeltek. Amit írok, nekik is a szemükbe mondanám, de talán így gyűjteményesítve érthetőbb. Egy olyan gyerekműsorról beszélek, ami a kategória történetében sokmilliomodszor a művészi előkészületekbe, rendezésbe, a zenekar működésébe akar belátást engedni, az előadók minden igyekezete ellenére sajnos nélkülözve minden spontanitást, forszírozott színészkedés és félresikerült humorizálás közepette. A szerelmes királynő címet viselő Dido és Aeneas délutáni előadásán jártam a MÜPA Fesztiválszínházában.
Hogyan törjön meg a vasalt nadrág a cipőn...
Hogyan törjön meg a vasalt nadrág a cipőn...
Joe Fritz jazzklarinétművész legújabb lemezének ajánlója
A Belvárosi színház öltözőjében, mikor vettem a fekete nadrágom egy előadáshoz, a vasalt nadrágszárak hosszáról, cipőre lógásának mértékéről okosított ki Joe Fritz, vagy aki így ismeri, Fritz József, jazzkarinétos, időutazó, aki az itthoni jazz életben egyedülálló figura.
Tat tvam asi
Tat tvam asi
Melis Lászlónak
Tat tvam asi - "Én az vagyok". Azzá válsz, ahogy magad képzeled. Azonosulsz a gondolataiddal, világgal, emberekkel benne. Melis Laci így volt önazonos, e világban élő, hangjaiban igazi. 9 éves voltam, mikor megismertem, akkor különcnek gondoltam. Mióta én is különc vagyok, csodálatra méltó példakép lett, ahogy a jég hátán is képes a szabad alkotásra, örömzenélésre. A máz nélkül, tisztán, egyenesen élés most nem divatos, nem az kerül rivaldafénybe, aki így működik. Azokat később fedezik fel, mikor már késő. Tudta és elfogadta.  
Nem a tévémaci
Nem a tévémaci
Stefán Zsófia fagottművész frissen megjelent CD-jéről
Csodálatosan szép és minőségi zenék születtek erre a hangszerre, de amelyek ezen a lemezen szerepelnek, egy átlag fagottművésznek csak az álmaiban fordulnak elő. Mennyit áhítoztam Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyére fagottosként, tényleg muszáj volt eljátszanom! 
Budapesten játszik Helfgott
Budapesten játszik Helfgott
David Helfgott koncertjének időpontja 2018. augusztus 15.
A világhírű ausztrál zongoraművész, David Helfgott újabb európai turné keretén belül ismét Budapestre látogat hazai rajongói örömére. 2018. augusztus 15-én, a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik majd.
KK klasszikus február
KK klasszikus február
A Klebelsberg Kultúrkúria februári koncertajánlata
A Klebelsberg Kultúrkúria koncerttel, operával, könnyebb zenével és hangterápiával várja a közeli közönséget.
Zeneakadémián a jövő operasztárjai
Zeneakadémián a jövő operasztárjai
Január 16-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, a Shanghai Konzervatórium, a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia és a Holland Nemzeti Operaakadémia hallgatói a Zeneakadémián
Ötödik éve rendezik meg az Operavizsga Fesztivált a Zeneakadémia Solti Termében, és ismét várakozás és figyelem övezi a külföldi egyetemek operavizsga-produkcióit is. Január 16-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói mellett a Shanghai Konzervatórium, a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Holland Nemzeti Operaakadémia növendékei mutathatják meg, mit tudnak az opera műfajáról és a színpadi játékról.
A hiánycikk
A hiánycikk
Singer Street a Budapest Jazz Clubban, 2018., január 8.
Igen, lehet azt mondani rám, hogy irigy vagyok – de sosem mások sikerére. Inkább mindig olyasmire, amit szívesen csinálnék, vagy csináltam, de másfele vitt az élet. Például az afféle magas szintű kamaraéneklés, amit a Singer Street csinál, kifejezetten irigylésre méltó, csábító számomra.
Másképp: Miklósa Erika koncert a MOMKultban
Másképp: Miklósa Erika koncert a MOMKultban
Miklósa Erika koncertje Fekete-Kovács Kornéllal és a Modern Art Orchestrával 2018. január 22. (hétfő), 19.30, MOMKult
A világhírű operaénekes, Miklósa Erika Másképp című lemezének anyagát hosszú évek után először hallhatja élőben a közönség 2018. január 22-én, a MOMKultban. A nemzetközi hírű trombita-művésszel Fekete-Kovács Kornéllal egyedülálló és egyszeri alkalomra készül az énekesnő. Különleges és személyes estre hívja a két szólista a közönséget, amely esten a Másképp című lemezen hallható dalok mellett duettet is énekelnek.
Mág(ly)ára, ki ellenszegűl, minden velsz énekest!
Mág(ly)ára, ki ellenszegűl, minden velsz énekest!
X., jubileumi újévi koncert az Arénában
Az elején muszáj tisztázni: képzett zenészként írom ezt a kritikát. Nem rajongóként, mezei nézőként, vagy a színpadon szereplő sajnálatraméltó zenész barátok megmentőjeként, kimagyarázójaként, hiszen ők is önkéntes elszenvedői voltak annak, ami történt. Tehetséges zenész kollégáim járultak hozzá játékukkal egy, az átlagközönség számára is sokszor arcpirítóan öncélú, amatőr produkcióhoz. Mire vége lett az első félidőnek, nem tagadom, megittam két Mága bort, (minden széken volt egy = 12.000 üveg!!!), hogy a lelkem tudja kezelni, amit láttam, hallottam. Leírhatatlan antikultúrsokk-terápia, büszkén, szélesvásznon.
Ortodox karácsony a Belvárosi Főplébániatemplomban
Ortodox karácsony a Belvárosi Főplébániatemplomban
A Szent Efrém Férfikar a sérült gyerekekből álló Parafónia Zenekart látja vendégül
Új helyszínen, Pest legősibb templomában, a csodálatosan felújított Belvárosi Főplébániatemplomban rendezi meg jövőre a Szent Efrém Férfikar az immár hetedik Orientale lumen sorozatot. Január 6-án, szombaton 19.30-kor tartják az ortodox karácsonyi nyitókoncertet,  ahol a sérült gyerekekből álló Parafónia Zenekart látja vendégül a Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett vokális együttes. Sokszínű műsort állítottak össze erre az estére, melyben megfér egymás mellett a Karácsony misztériumán való csöndes elmélkedés és az ujjongó öröm is.
Zeneipari forradalom - 1. lépés
Zeneipari forradalom - 1. lépés
Karácsonyi hakniáradat
Jön a karácsony, sok a hakni, a minőségen aluli bevállalás. Iparilag számít a mennyiség, a művészi energiák meg fonnyadnak. A saját környezetemben tevékenykedő előadóművészek közt is egyre több a fásult, kiürült, elfáradt, és ez nem ünnepkörhöz köthető. A kis magyar kultúr-szcénában mozgóknak egyensúlyt kell tanulni, meddig vagyunk iparosok, meddig művészek.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés