bezár
 

gyerek

2019. 08. 03.
Októberben Budapesti Illusztrációs Fesztivál
Először
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Októberben Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2019 őszén a Graphifest keretében első alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Illusztrációs Fesztivál.

Az illusztráció világszerte az egyik legprosperálóbb grafikai műfaj, amit pályázatok és fesztiválok sora bizonyít, amelyeket rendszerint jelentős sajtófigyelem és közönségsiker kísér.

Az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál célja, hogy reprezentálja és megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket. A pályázatra olyan képi alkotásokat várnak, amelyek konkrét szövegre reflektáló, narratív képalkotások: szabadon választott művek, régi vagy kortárs, külföldi vagy magyar szerzők írásainak – vers, novella, regény, mese, gyermek- és ifjúsági irodalom – illusztrációi. Nem titkolt szándékuk, hogy ösztönözzék a hazai irodalmi illusztrációt, láthatóvá tegyék a fiatal tehetségeket, hosszabb távon pedig reprezentálják a magyar illusztrációt nemzetközi szinten is. Az illusztráció egyéb irányai mellett különös figyelmet szentelnek az elmúlt évtizedekben kevesebb figyelmet kapott szépirodalmi illusztrációnak. Kiemelten fontosnak gondolják ugyanis, hogy a klasszikus és kortárs, külföldi és hazai alkotók írásai korszerű képi alkotásokkal társulva jussanak el a közönséghez.

A Petőfi Irodalmi Múzeum alapítása óta kiemelt feladatának tartja az irodalmi illusztráció gyűjtését és ösztönzését, ezért részt vállal az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál legjobb irodalmi illusztrációs pályamunkáinak bemutatásában és díjazásában is. A legjobb pályaművek bemutatására a Petőfi Irodalmi Múzeumban kerül sor. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt, első három helyezett alkotást pedig a múzeum megvásárolja gyűjteménye számára.

A fesztiválra több kategóriában lehet jelentkezni, a Petőfi Irodalmi Múzeum az évfordulós alkotók – Ady Endre, Csáth Géza, Örkény István – műveit megcélzó pályázatot karolta fel: illusztrációkat várunk az idén évfordulós alkotók valamelyikének választott művére

A verseny első tárlatának a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Terme és a Petőfi Irodalmi Múzeum ad helyet.
Terveik szerint a tárlat anyaga magyarországi vidéki nagyvárosokban és a külföldi magyar intézetekben vándorkiállításként jelenne meg, két nyelvű katalógus kíséretében.

Egy témán (projekten) belül minimum 2 és maximum 10 képet várnak (Pl. Illusztrációk Ady Endre verseire, 2–10 kép). Pályázni már megjelent és nyomtatásban még nem kiadott művekkel egyaránt lehet.

A beküldött alkotások közül a kiállítandó és kinyomtatandó műveket az előzsűri válogatja ki. Ezt követően az alkotó által a 70×100-as felületre összeállított művek kinyomtatásáról a szervezők gondoskodnak.

A pályázatra augusztus 30-ig lehet jelentkezni
Kiállításmegnyitó és díjátadó: 2019. október 16.
A kiállítás 2019 október 16. és 30. között lesz nyitva

A pályázat technikai részletei itt találhatók.

Kép forrása: PIM

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Révész Emese művészettörténésszel
gyerek

Budapesten, Debrecenben és Szegeden 2024. januárjában

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés