bezár
 

gyerek

2019. 12. 25.
Intergalaktikus gyurmacsoda az egész családnak
Becher-Phelan: Shaun, a bárány és a farmonkívüli
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az animációs sorozatból ismert bájos gyurmafigura galaktikus utazásra indul távolról érkezett barátja kedvéért ebben a család minden tagjának szóló filmben.  

Shaun, a bárány és a farmon vele élő barátai, a szabálykövető-rendfenntartó kutya és lusta gazdájuk, no meg a többi állat már nem ismeretlen az animáció rajongói számára. A Wallace és Gromitot is jegyző alkotók az eredetileg rövidke epizódokból álló sorozatformátumot dolgozták át másfél órás filmmé. Már az első, Shaun, a bárány című stop-motion mozi is nagy sikert aratott, hogy négy évvel később kicsik és nagyok nagy örömére visszatérjen a nagyvászonra.

Shaun, a bárány és a farmonkívüli - jelenet a filmből

Shaun és a többiek továbbra is vígan élik nyugalmas mindennapjaikat a moszatvégi farmon, amikor egy pizzafutár potyautasaként egy távoli bolygóról idevetődött űrlény-gyerek érkezik közéjük. A messzire szakadt kicsit azonban űrlény-plüssével együtt haza kell juttatni a szüleihez, Shaun pedig vállalja az intergalaktikus kalandot.

Shaun, a bárány és a farmonkívüli - jelenet a filmből

A film humora lebilincselő, üde és szerethető, mindvégig a székhez szögez, ráadásul telis-tele van a felnőtteknek szánt szellemes kiszólásokkal és űrfilmes idézetekkel a Nyolcadik utas: a Haláltól a 2001 Űrodüsszeiáig. A konzekvensen végigvitt bájosan ironikus humor és a szerethető karakterek pillanatok alatt feledtetik velünk azt az - egyébként az animációs műfajhoz elidegeníthetetlenül kötődő - faktort, hogy a film kizárólag zajokat, zörejeket, illetve némi halandzsanyelvet használ, még az emberszereplők esetében is. Eképpen veszi át a párbeszédek helyét a metakommunikáció számos fajtája: a kifejező mimika, a gesztusok, a hanghordozás, és a testi megjelenés a szereplők megannyi sokatmondó attribútumává válik. A dialógusmentes animációs filmek rákényszerítenek, hogy a vizuális történetelbeszélés hagyományos eszközeire figyeljünk, bizonyos értelemben tanuljunk meg újra “filmet nézni” és (meg)érteni. Ügyeljünk az apró részletekre, merüljünk el a képi gazdagságban és ne várjuk, hogy egy-egy szereplő tizenöt percenként szóban összefoglalja nekünk, mit is láttunk eddig.

Shaun, a bárány és a farmonkívüli - jelenet a filmből

Noha az utóbbi években szemmel látható a törekvés a Disney háza táján az óvatos esztétikai és tematikai megújulással kapcsolatban (ld. Coco, Demóna, Jégvarázs 2., stb.), mégis elengedhetetlenül fontos, hogy a nagy amerikai stúdió által uralt mainstreamen kívül eső animációs filmekre is kellő figyelmet fordítsunk. Bátran kínáljuk meg a gyermekeinket lehetőleg egészen eltérő stílusú mesékkel, hogy a nekik szánt művészeti alkotásokon keresztül mind vizuálisan, mind a történetelbeszélés módjában, de még akár a humor tekintetében is széles skálán mozgó, változatos behatások érjék őket. 

Shaun, a bárány és a farmonkívüli - jelenet a filmből

Szülőként a dolgunk nem más, mint hogy nívós kulturális élmények áradó kavalkádját kínáljuk fel a gyermekeinknek, amelyek közül ők saját ízlésük és kíváncsiságuk mentén válogathatnak. Ennek az elképzelésnek azonban alapfeltétele, hogy bátran kalandozzunk a fősodor kínálta lehetőségeket túl is. A Shaun ennek a fajta vizuális nevelésnek egy bájos és biztonságos első lépése lehet.

 

A gyurmaanimáció nem csupán az alkotók részéről heroikus munka, hanem szerfelett élvezetes és szerethető újdonság is a CGI- és/vagy a hagyományos rajzanimációk dömpingjén szocializálódott generáció számára.

 

SHAUN, A BÁRÁNY ÉS A FARMONKÍVÜLI  (6), színes, szinkronizált angol animációs film. (Eredeti cím: Shaun the Sheep Movie: Farmageddon.) Gyártó: Aardman Animations, Anton, StudioCanal. Hossz: 86 perc. Rendezte: Will Becher, Richard Phelan. Forgatókönyv: Jon Brown, Mark Burton- Fényképezte: Charles Copping. Producer: Paul Kewley. Vágó: Sim Evan-Jones. Zene: Tom Howe. Országos bemutató: 2019. december 19. Magyarországon forgalmazza a Mozinet. Korhatár: 6 éven aluliak számára nem ajánlott.
nyomtat

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, elemzéseket és társadalmi témájú esszéket. Érdeklődési területe a kortárs magyar filmművészet, a feminista kritika és a környezetesztétika.


További írások a rovatból

gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral
gyerek

Új sorozat indul a Pagony Podcast csatornáján

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés