bezár
 

színház

2020. 03. 24.
Audiovizuális színházélmény mindenkinek
Kulturális javaslatok otthonra
Tartalom értékelése (4 vélemény alapján):
Magyar színházak, társulatok, színházcsinálók a társadalmi szolidaritás jegyében archív vagy még mai napig repertoáron lévő előadások felvételeit teszik közzé online felületeken. Így próbálnak hozzájárulni saját, rendelkezésre álló eszközeikkel a mostanra már mindenki számára ismert „Maradj otthon!” kezdeményezéshez.

Mivel a járványhelyzetre való tekintettel a kormány elrendelte a színházak bezárását, az előadások felfüggesztését, egyre szélesedő online színházi közösség kezdett el kibontakozni a világhálón. Nagy örömmel tapasztaljuk, hogy mostanra már lehetetlen vállalkozás lenne az összes digitálisan működő magyar színházat felsorakoztató listát összeállítani. Éppen ezért a teljesség igénye nélkül pár kiindulópontot szeretnénk adni az olvasók számára, ami után garantáltan elindul az otthonról is követhető kultúralavina.

Szkéné színház

A budapesti Katona József Színház az elsők között nyitotta meg YouTube-csatornáját, ahol jelenleg már két archív előadásuk is megtekinthető teljes egészében. Hivatalos Facebook-oldaluk követésével első kézből értesülhetünk a további újdonságokról. 

Nemcsak a budapesti, de a vidéki társulatok is bekapcsolódnak a mozgalomba, akár a Pécsi Nemzeti Színház. Tervük néhány korábbi és néhány még most is műsoron lévő előadásuk felvételét elérhetővé tenni a közönség számára. A részletekért saját oldalukról tájékozódhatunk folyamatosan. Ugyanígy a Miskolci Nemzeti Színház Facebook-csatornáján minden hét csütörtökön 24 órán keresztül megnézhető egy-egy produkciójuk. Programjuk célja, hogy olyan előadásokat is közvetítsenek repertoárjukból, mellyel az érettségire készülő diákoknak is segíthetnek. A kaposvári Csiky Gergely Színház is bejelentkezett a Facebook-oldalán, ahol beszámolnak jövőbeli terveikről, a közönség minél szélesebb körű szórakoztatására. A színház művészeti igazgatója, Olt Tamás videóüzenetéből értesülhetünk a kecsegtető célokról. 

A kialakult helyzetre való tekintettel független színházi társulatok egész hada vállal szolidaritást, és támogatja az otthon maradó, színházat kedvelő, és új előadás-élményekre vágyó nézőket. Ennek jegyében darabjaik online elérhetőségével kedveskednek nekünk, ami tökéletes lehetőség színházi látószögünk még tágabbra nyitására, és további lehetőségeink megismerésére, amit akár a jövőben is kamatoztatni tudunk. A két fiatal rendező, Fabián Péter és Benkó Bence vezette független társulat, a k2 Színház is az elsők között lépett be az online színházak világába. Sorra osztják meg az érdeklődőkkel előadásaik felvételeit, amikről legkönnyebben és leghamarabb itt tudunk hírt szerezni. A „MU Színház Online” nevű Facebook-csoportban folyamatosan bemutatnak a közel 30 éves MU Színház történetéből egy-egy előadást. A csoporthoz csatlakozást ezen a linken keresztül lehet kérni. Minden érdeklődőt buzdítunk a belépésre, ha tagja szeretne lenni egy családias hangulatban működő, színházat kedvelő közösségnek. Érdekes projekt a szintén független Stereo Akt „Maradj otthon, de légy jelen!” sorozata is, ahol színes programokkal várják az érdeklődőket. Légy Te is jelen, amit ide kattintva tehetsz meg! 

A határon túli magyar színházak is a fentiekhez hasonlóképpen cselekednek, hogy segítség a művészetet kedvelőknek különösen nehéz idők átvészelését. Ezzel a céllal a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata is beizzította csatornáját

Különösen nagy boldogság a bábszínházak egyre növekvő létszáma. Bár látszólag a gyermekek szórakoztatása a fő céljuk,  a bábszínházak felnőtt előadásaik felvételeit is közzéteszik. A győri Vaskakas (online) Bábszínház is minden vasárnap 11 órakor elérhetővé teszi egy-egy előadását hivatalos Youtube-csatornáján. A pécsi Bóbita Bábszínház minden második szombat délután megosztja  egy újabb bábelőadásuk felvételét az erre a célra létrehozott Bóbita TV-n. A Budapest Bábszínház március 21-én, a báb világnapján közzétette két előadását. Ide kattintva a továbbiakért is érdemes nyomon követni őket. A budapesti Kolibri Színház csapata MobilMesék sorozatával minden nap 15 órakor jelentkezik Facebook-oldalukon, ahol mesék felolvasásával, és előadásaik közvetítésével kedveskednek.

Fontos, hogy a színházak a legtöbb előadást csak bizonyos ideig „tűzik műsorra” a megosztó felületükön. 

Szeretnénk még egyszer hangsúlyozni, hogy a fentebb felsoroltak csupán a töredékét képezik a napról napra bővülő listának. Mindennek, és mindenkinek, így a színházaknak is idő kell, míg átállnak erre a szokatlan és új működési formára, ahol továbbra is, legjobb tudásuk szerint igyekeznek betölteni funkciójukat. Kellemes böngészést és otthoni színházazást mindenkinek!

Fotó: Takács Márton

nyomtat

Szerzők

-- Hidi Boglárka --

Hidi Boglárka 1999-ben született Szikszón. Jelenleg az ELTE BTK színháztudomány mesterszakos hallgatója.


További írások a rovatból

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés