bezár
 

gyerek

2020. 06. 16.
Különleges videós produkció készült a rendszerváltásról
A Faktor Terminál produkciója a Tilos az Á Könyvek kötete alapján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különleges videós produkció készült a rendszerváltásról Tavaly jelent meg a Tilos az Á Könyveknél az Ezentúl lesz banán! című novellaantológia 1989-re és a rendszerváltásra emlékezve, idén pedig Schermann Márta rendezésében jött létre az a kevert műfajú Faktor Terminál produkció, amely a kötet novelláira épül. 

2019-ben és 2020-ban számos olyan esemény harminc éves évfordulóját ünnepeljük, amelyek a rendszerváltáshoz, a demokrácia megteremtéséhez kötődnek. 1989. június 16-án történt meg Nagy Imre és társai újratemetése, mely a rendszerváltás egyik kiemelkedő hatású szimbolikus eseménye volt. Emellett 1991. június 16-án fejeződött be a szovjet csapatok kivonulása Magyarországról. Idén ünnepeljük azt is, hogy harminc éve került sor az első szabad parlamenti választásokra, majd alakult meg az első szabad országgyűlés Magyarországon.

Forrás: Tilos az Á

Az 1989-1990-es események azonban nem csak politikai, gazdasági átalakulások voltak - legalább olyan fontosak azok változások, amelyeket mindennapi életünkben tapasztalhattunk meg. Ez a különleges produkció ezeket szeretné megragadni és megmutatni a mai fiataloknak az Ezentúl lesz banán című kötettel és az az alapján készült Faktor Terminál produkcióval.

A produkcióban többek között olyan neves színművészek adják elő a kötet novelláit, mint Bezerédi Zoltán, Lázár Kati vagy Ónodi Eszter és szakértőként, szemtanúként megszólal Bánki György, Bányai Zsolt, Bella Árpád, Berkes Gábor, Bozóki András, F. Várkonyi Zsuzsa, Kőszeg Ferenc, Mink András, Nahalka István, Papp Gábor Zsigmond, Pesty László, Rab Árpád, Sőth Sándor, Szabó T. Anna, Vásárhelyi Mária. A produkció összes filmje elérhető ide kattintva.

Kép forrása: Tilos az Á Könyvek

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés