bezár
 

építészet

2020. 11. 03.
A kontempláció keretében
Kis Péter Meditációs pavilonjáról
Tartalom értékelése (4 vélemény alapján):
Amikor Rikyu, a tea-út mestere a tengermelléki hegygerincen befejezte kertjének kialakítását, első látogatói meglepődtek, mert a mester fákkal és bokrokkal fedte el a tengerre nyíló kilátást.

Csak később, amikor egy medence fölé hajoltak, látták meg egy hasadékon keresztül a tenger felszínét.[1]

A kertépítési történet – miként megannyi más japánkert is – a világ észlelésének kifinomult módját és alapvető arányérzékét mutatja. A szigetországot körös-körül tenger övezi, roppant távlatai nemcsak a partokon, de a belső hegyvidékekről is feltűnnek. Mérhetetlen kiterjedése mellett minden viszonylagossá és elenyészővé válik. Hasonlóképpen, egy sajátos pillanatban jelenik meg a tenger Macuo Basó, a haiku klasszikusának útleírásában: láttam a Hold fényét megcsillanni a tenger vizén, és az egész táj merőben másképp festett.[2]

Polgár Attila felvétele

A japánkertben a tengert egy medence, vagy egy tó jeleníti meg. Ahogy a tenger arányos tekintetbevétele is szárazföldi támpontokat kíván, úgy a kert megkomponált szépsége is keretek között bontakozik ki. A kert eredendően egy kivágat, egy kikerített térség; kialakítása elkerítéssel és bekerítéssel kezdődik, mivel a természet csak határok közé vonva művelhető és védhető meg.

Még a Fővárosi Állat- és Növénykert zugában kialakított, kicsiny japánkert is elborít növényeinek bőségével, fáinak, bokrainak és illatának intenzitásával. A túláradás gátakat, az élmények bősége nyugvópontot kíván. Ahogy az erős fény hatására is összehúzódnak a szemhéjak, és mint egy hasadékon keresztül engedik át a látványt.

A Meditációs pavilon a kert nyugvó- és fókuszpontja: egyszerre kínálja a megpihenés helyét, a leülés lehetőségét, valamint a kert bejárása során látottak leülepítését és áttekintését. A pavilon azon ritka építmények egyike, amelyben a kint- és bennlét sikerült egyensúlya valósul meg: falaival és tetőzetével védelmet és biztonságot nyújt, ablaknyílása pedig a kert töretlen jelenlétét teszi megtapasztalhatóvá. Falai védenek az esetleges jövevényektől: másként ülünk egy mezőn, mint egy fal előtt; érzékeink nyílt terepen a váratlanra állnak készen, a figyelem körkörösen kiélezett.

Polgár Attila felvétele

A kontempláció, a koncentrált szemlélődés szava eredendően egy keretek között zajló megfigyelést jelentett: az égi jelek fürkészei, az augurok által készített négyszög alakú szerkezetet készítettek, a temblont, ami az ég egy részét jelölte ki. Az így körülhatárolt területre irányuló figyelmet nevezték contemplationak.

A Meditációs pavilon a biztonságos, nyugalmas és körülhatárolt szemlélődés helye. A pavilon falai bambuszból készültek, egyszerű faszerkezet hordozza; lazán egymás mellé erősített szálai között át tud járni a szél. A tetőzete alatt kis pad, bensőséges terét a köré félkörívben beforduló hátfal teremti meg. A pavilonban ülve a kert érzékelhetősége nem szakad meg, mi több: elmélyül – szemléleti keretet, támpontokat kap. A kertre nyíló ablaknyílása mintegy keretezve mutatja a lombokat, a tó vizét, a kőmécsest.  Keretek között áttekinthetővé válik a túláradó látvány. Mint amikor a tenger is csak egy hasadékon keresztül tárul fel.

 

[1] Zdenek Hrdlicka: Japanische Gartenkunst, Artia, Praha,1981. 91.

[2]Macuo Basó: Keskeny út északra. Kolozsi Kiss Eszter fordítása, Pannonhalmi Szemle 2005/2-3

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Tillmann, J. A. --

Tillmann J. A. filozófus, esszéista, egyetemi tanár. 2000 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára.


További írások a rovatból

építészet

Mi lesz velünk, szomszéd? Mi lesz velünk, szomszéd?
Lényegi kérdések, költői válaszok
építészet

Miénk ez a tér! Miénk ez a tér!
Budapest a lehetőségek városa
építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott

Más művészeti ágakról

irodalom

Hol van az út Esterházy Péterhez? Hol van az út Esterházy Péterhez?
Péczely Dórával és L. Varga Péterrel beszélgettünk
art&design

Anarchia, raktárkoncert, graffiti Anarchia, raktárkoncert, graffiti
Orbán Viktor és Soros György dr. Máriás műtermében
A Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés