bezár
 

gyerek

2021. 06. 21.
Nyári táborokat szervez a Békéscsabai Napsugár Bábszínház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyári táborokat szervez a Békéscsabai Napsugár Bábszínház Két turnusban szervez nyári tábort a jövő héttől a Békéscsabai Napsugár Bábszínház. A teátrum várhatóan 2023 elején a Modern városok program részeként megújuló Ursziny-Beliczey-kúriában kap új játékteret.

A kisiskolásoknak szóló egyhetes táborokban a gyerekek megismerkedhetnek a bábok világával, a bábkészítéssel és -mozgatással, a mesedramatizálással. Paraván mögötti kesztyűs bábokkal is játszanak majd, lesznek árnyjátékkal kapcsolatos feladatok, a hét végére pedig összeállítanak a szüleiknek egy pár perces előadást - nyilatkozta az MTI-nek a teátrum igazgatója.

Lenkefi Zoltán elmondta, jelenlegi helyükön, a Békéscsabai Jókai Színházzal közösen használt Ibsen Házban egy terem az övék teljesen, a műhelyet csak akkor használhatják, ha a színházban épp nincs próba vagy előadás. Hely hiányában nem tudnak túl sok bemutatót tartani, "azaz nem tudunk olyan színvonalon működni, mint sok más bábszínház" - fogalmazott. Az önkormányzat megértette a problémát, ezért a Modern városok program részeként épülő Munkácsy-negyedben, a megújuló Ursziny-Beliczey-kúriában kapnak új játékteret várhatóan 2023 elejétől.

A 19. századi műemlék épületet egyrészt felújítják, másrészt Fajzi Tamás békéscsabai mérnök tervei alapján egy épületrész hozzáépítésével bővítik. "Az új rész egy modern doboznak fog kinézni, így ki tudjuk emelni a kúriát" - mondta Lenkefi Zoltán. Az új helyen három terem lesz: 50, 80 és 120 nézőt tudnak majd befogadni, emellett - közművelődési és kismértékben turisztikai elemként - foglalkozásokat tudnak tartani gyerekeknek és csoportoknak. Terveznek játszóházakat, interaktív kiállításokat és egy tejivó jellegű kávézót is az épületben - sorolta.

"A tervek szerint az új bábszínházban minden a nap és a fények játékáról fog szólni. A bejárat különböző színű és formájú üvegekből áll majd, melyen belépve a nap nagyon izgalmas színekkel ajándékozhatja meg a látogatókat. A színház nagyterme pedig az elképzelések szerint olyan lesz, mint a csillagos égbolt" - fogalmazott. Hozzátette, a két épület között, a szabadban van egy tér, ahol szintén lehet majd, "akár a fák alatt játszani".

Az új hely előnye továbbá, hogy a jelenleginél sokkal erőteljesebben meg tudják szólítani a középiskolás korosztályt, és a felnőtteknek is tudnak előadásokat tartani. Utóbbira véleménye szerint hatalmas igény van Békés megyében, az eddigi ilyen programjaik mindig teltházasok voltak. "A hangstúdiónkat időnként szeretnénk a középiskolás zenekaroknak megnyitni, akiknek akár koncertezési lehetőséget is tudunk biztosítani a kertben, ilyen apró lépésekkel próbáljuk meg őket bevonni a bábszínház életébe" - fogalmazott az igazgató.

A műhely teljesen külön lesz, a zajok nem hallatszanak át az előadóterekbe, ami azért fontos, mert jelenleg is többször kérnek tőlük más bábszínházak kivitelezési munkákat. A nettó 1,3 milliárd forintból megépülő új bábszínház kivitelezési munkái - amelyeket a Galéria Invest Kft. végez - 2021 januárban kezdődtek, szerződés szerint 2022 augusztusáig tartanak - tájékoztatta az MTI-t a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.

A békéscsabai bábjátszás története 1949. szeptember 9-ig, a Mesevilág Bábcsoport megalakulásáig nyúlik vissza. A csoport többször váltott fenntartót és épületet is, 2010 óta a Jókai Színházzal közösen az Ibsen Házban dolgoznak. Eleinte Gellért Erzsébet vezette a bábegyüttest, aki 1961-ben átadta a stafétabotot Lenkefi Konrádnak, az ő vezetése mellett vált az akkor már Napsugár névre keresztelt teátrum országosan, majd nemzetközileg is ismertté.

1968-ban indult útjára a Nemzetközi Bábfesztivál, 2014 óta szervezik - már Lenkefi Zoltán vezetése mellett - a Bábos Drámaíró Versenyt is nagy szakmai elismerés mellett. A fesztiválokat legutóbb a pandémia miatt nem rendezték meg.

A társulat megkapta már többek között a Művészeti Nívódíjat és az Örökös Kiváló Együttes címet. Békés megyei Príma Díjat, 2018-ban pedig a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést vehettek át.

MTI 2021. június 19.

Kép forrása: napsugarbab.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül

Más művészeti ágakról

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés