bezár
 

irodalom

2021. 09. 28.
A véletlenek valószerűsége
Pavla Horákovával Mécs Anna beszélgetett a PesText fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szeptember 22-én  az A38 hajón zajlott A véletlenek valószerűsége című esemény, ahol Mécs Anna beszélgetett Pavla Horáková cseh írónővel. A jelenlévők izgalmas betekintést nyerhettek a szerző első magyarul megjelent regényébe, amely egyszerre bonyolódik bele tudományos fejtegetésekbe és a szarkasztikus humor mélységeibe, miközben Csehország történelmétől kezdve a hétköznapok rutinjáig a valóság több rétegét is górcső alá veszi.

Idén harmadszor rendezték meg, a PesText irodalmi fesztivál, amely ismét a világirodalmat helyezte fókuszba. Az események és rendezvények több helyszínen várták az érdeklődőket, és igyekeztek megmutatni, hogy az eltérő nyelvek és kultúrák irodalmi alkotásai miképp jelennek meg a magyarországi irodalmi közegben.

A bemutató részletei előtt érdemes szemrevételezni a helyszínt is. Az A38 hajó mindenképpen jó választás volt egy ilyen esemény megrendezésére. A megfelelő technikai eszközökkel (tolmácsgép, hangszigetelés, hangosítás) sokkal közelebb hozták a nézőkhöz magát a témát. A szervezés kulturált és vendégbarát volt, a különböző eseményeket jól elkülönítették egymástól. A rendezvény után, egy külön erre kialakított teremben olcsóbban megvásárolhatták az érdeklődők a regényt, illetve volt lehetőség egy ital elfogyasztására és az írónővel való beszélgetésre is. Pavla Horáková és Mécs Anna végig magyarul, illetve cseh nyelven beszéltek egymással, ezt pedig fülhallgatón keresztül folyamatosan fordították, mind a nézők, mind pedig a pódiumon ülők részére.

Pavla Horáková

A valószerűtlenség elmélete megírása előtt Pavla Horáková húsz éven keresztül kutatott, majd 2016-ban látott neki a tényleges munkának. Külön érdekesség, hogy a kötet megírásának utolsó három hónapját Budapesten töltötte, bár arra kérdésre, hogy a város adott-e valami pluszt  a munkához, az a válasz érkezett, hogy a pihentető sétákon kívül a szerzőt nem érte a regényben hasznosítható inspiráció.

Pavla Horáková a tudományt csodálatos dolognak tartja, regényén keresztül az ismert és ismeretlen világot szerette volna egyszerre megjeleníteni főhősének perspektívájából. Felmerült a kérdés Mécs Anna részéről, hogy mennyire provokatív Pavla Horáková alkotása. Az írónő kiemeli, hogy nem szeretett volna provokálni és nem is volt alapvetően nagyon szüksége erre. Ennek ellenére nem elkerülhető az, hogy a mai világban a legalapvetőbb dolgot is provokatívnak tartsák egyesek, ezzel azonban nem nagyon lehet mit kezdeni.

Mécs Anna  

Megtudhattuk, hogy a főszereplőt, Adát önmagából kiindulva alkotta meg az írónő, azonban igyekezett minél inkább eltávolítani őt saját személyétől. Ada kicsi, szőke, más a foglalkozása és az érdeklődési köre, vagyis külső és belső tulajdonságait tekintve is inkább Horáková ellentéte. Többek között a főszereplő személyéből adódóan A valószerűtlenség elméletével kapcsolatban sok kritika megemlítette, hogy egy valódi női történetet kapunk, női perspektívából. Ezért adja magát a kérdés, hogy Csehországban milyen is jelenleg az írónők helyzete? Mennyire vannak foglalkoztatva? Hogy lehet érvényesülni nőként, az irodalmi közegben? Horáková úgy látja, hogy az elmúlt tíz évben hatalmas fejlődésen ment át a női irodalom Csehországban. Nem tudja, hogy ennek mi lehet az oka, azonban szerinte jelenleg nagyon is jól lehet érvényesülni női íróként a hazájában. Semmilyenfajta negatív diszkriminációt nem tapasztalt, és meglátása szerint nem a neme határozza meg Csehországban egy-egy alkotó sikerességét, hanem a tehetsége és a kitartása.

A beszélgetés végén megtudhattuk, hogy Horákovának nemsokára egy újabb regénye fog megjelenni Európa szíve címmel, ami történelmi témát dolgoz fel. A kötet a nagymamája feljegyzéseiből fog táplálkozni, aki a 19. század végén született Dél-Morvaországban, majd Bécsben dolgozott. Élete során egy regény vastagságú naplót írt a tapasztalatairól, a világháborúkról és a magánéletéről, amelyet ki is adott. Az Európa szíve három héten belül kerül majd a cseh könyvesboltok polcaira. A meghallgatott beszélgetés alapján őszintén mondhatom, hogy nagyon remélem a közeljövőben a magyar kiadóknál is találkozhatunk vele.

Fotó: Stepmotions

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Madaras Márton --


További írások a rovatból

irodalom

Mi igenis teszünk Mi igenis teszünk
A Kötetlenül sorozat ötödik meghívottja Élő Csenge Enikő volt
irodalom

A Szép hűtlenek alkonya A Szép hűtlenek alkonya
Nádasdy Ádám: A csökkenő költőiség. Tanulmányok, beszélgetések Shakespeare és Dante fordításáról, Magvető Kiadó, Budapest, 2021.
irodalom

Egyenlő távolságra mindenkitől Egyenlő távolságra mindenkitől
Berta Ádám: Magamat rajzolom középre, Cser Kiadó, Budapest, 2021.
irodalom

Valami frappáns cím Valami frappáns cím
Mondatok a csodálkozásról – B) kritika

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Beischer-Matyó Tamás válaszol
színház

Jurányi - Betekinteni egy beláthatatlant Jurányi - Betekinteni egy beláthatatlant
Egy független színházi alkotóbázis hétköznapjai
Ridley Scott: A Gucci-ház
színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, anyák napja A Desiré Fesztiválról – Szabadka, anyák napja
Desiré Central Station 2021 – The History and You


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés