bezár
 

film

2022. 08. 07.
A nyári vígjáték sikerreceptje
Kerékgyártó Yvonne: Együtt kezdtük
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Esküvőt és tízéves osztálytalálkozót ünnepel a Balatonfelvidék festői tájain egy baráti társaság egykori tanárukkal. Szerelem, titok, bánat, hűség és önmegtalálás – Kerékgyártó Yvonne romantikus vígjátéka tökéletesre csiszolt, kiváló alaphelyzetű romantikus vígjáték, ám nem biztos, hogy ki fogja állni az idők próbáját.

A magyar romantikus vígjátékok rendre a legnagyobb nézőszámokat gyűjtik be a hazai mozikban, minőségüket és kivitelezésüket tekintve azonban hullámzó színvonalúak. Az elmúlt években megjelent néhány film, amelyek sikeresen ötvözték a hollywoodi romkomok jellegzeteségeit – a tipikus poénokat, csattanókat, szereplőket és történetsémákat – a magyar, rendszerint budapesti környezettel. Ezek a filmek a nagyközönség számára két szempontból is érdekesek: egyfelől a romantikus filmek jól ismert történetvezetését használják, másfelől unikálisan magyar miliőben játszódnak, a régiót jellemző hangulattal és utalásokkal. A Nagykarácsony például egyszerre szigorúan a hollywoodi történetmesélés kereteihez igazodó mozi, valamint szerelmi vallomás Budapestnek, de az Így vagy tökéletes is hasonló szellemiségben készült. Ebbe az irányzatba illeszthető be az Együtt kezdtük, a FOMO – Megosztod, és uralkodsz forgatókönyvírója, Kerékgyártó Yvonne második rendezése is, a szerelmi vallomás címzettje ezúttal a Balaton.

Együtt kezdtük

Az Együtt kezdtük egyszerű és logikus koncepciója szinte önmagában eladja a filmet: Egy volt osztálytársakból álló baráti társaság tíz évvel az érettségi után újra találkozik az egyik pár Balatonfelvidéken megtartott esküvője alkalmából, hogy felelevenítsék a régmúlt emlékeit és megismerjék egymás mostani életét. Ahogy annak lennie kell, rengeteg titok, bonyodalom, elvarratlan szál feszül a fiatalok között, amelyek nem maradnak sokáig rejtve: a hajnalig tartó lagzi és a másnapi lazítás múltban gyökerező feszültségeket hoz a felszínre, miközben szereplőinknek önmagukkal is szembe kell nézniük, hogy a fejlődés útjára léphessenek. A menyasszony apja nem más, mint Jani bá (Mucsi Zoltán), a csapat egykori testneveléstanára, aki egyáltalán nincs jó viszonyban a vőlegénnyel, Renátóval (Nagy Márk), mihasznának tekintett egykori tanítványával. Miközben a társaság minden tagját többé-kevésbé megismerjük, a cselekmény középpontjában a Londonban pultosként dolgozó Marci áll (Jakab Balázs), akinek magyarországi hazatérése több szempontból is jelentőségteljes. Nemcsak szembe kell nézni a múltjával, azzal, hogy otthagyta a nagyapja által számára kijelölt életutat, a borászatot, hanem az esemény során Franciskával (Mosolygó Sára) is újra találkozik, a lánnyal, akibe éveken keresztül szerelmes volt.

Együtt kezdtük

A film talán legfontosabb erénye, hogy legalább az egyik felvetett probléma a sok közül biztosan személyesen érinti majd a nézőt: az iskolai évek iránti nosztalgia, az őrjöngés a banketten, az osztálytalálkozók és esküvők különleges, néha kínos hangulatai, a balatoni nyaralások, az északi part szépsége, a csobbanás, a víz, a napsütés, a végtelen nyár hívása külön-külön, vagy akár így egy csomagban biztosan mindenkinek ismerős. Miközben az Együtt kezdtük kiszámítható műfaji recept szerint adagolja a különböző bevett fordulatokat, a film érezhetően az alkotók saját emlékeiből és élményeiből táplálkozó szeretetprojekt is egyben, s ezáltal kiemelkedik a hétköznapi romantikus vígjátékok közül. A technikai kivitelezés nem tökéletes, nem elég feszes a dramaturgia, néhány jelenet nem eléggé kimunkált ahhoz, hogy erőteljes hatást gyakoroljon, de a készítők szenvedélyének és odaadásának köszönhetően hibái ellenére is szerethető tud lenni a film.

Együtt kezdtük

Az Együtt kezdtük erőssége, hogy jóformán minden szereplőt sikerült többdimenziósra, életszagúra írni. Nézőként valóban azt érezzük, hogy a cselekmény előrehaladtával megismerjük ezeket a figurákat, drukkolunk nekik, szeretnénk tudni, mi lesz velük. Jó ötlet volt, hogy míg az idősebb karaktereket híres színészek, például Mucsi Zoltán, Kerekes Éva és Jordán Tamás játsszák, a fiatal főszereplőket többnyire kevésbé befutott fiatalok alakítják. A végzős színészhallgatókból összerakott csapat megértette és átélte a rá bízott szerepeket, elevennek, valódinak hatnak a szituációk a vásznon. A testneveléstanár apukát játszó Mucsi Zoltán pedig nem lép ki ugyan túlzottan a komfortzónájából, de az ő alakítása így is szórakoztató.

Együtt kezdtük

Az Együtt kezdtük kellemes, könnyed hangulatú nyári film, amely majdnem képes feledtetni a dramaturgiai gyengeségeket, az időnként üresjáratokkal terhelt tempót, valamint a kissé közhelyesen lekerekített befejezést. Ha a film formája, dramaturgiai építkezése, vágása is annyira kiforrott lenne, mint amennyire jó lett a forgatókönyv, mesterműként üdvözölhetnénk a magyar vígjátékok kánonjában. Egyelőre nem lehet biztosra venni, hogy hosszú távon is emlékezetünkben marad-e, az viszont kétségtelen, hogy az idei nyár egyik legszórakoztatóbb moziélménye lesz.

Együtt kezdtük – magyar romantikus vígjáték, 105 perc, 2022. Rendező: Kerékgyártó Yvonne. Forgatókönyvíró: Boros O. István, Szentgyörgyi Bálint, Maruszki Balázs. Producer: Romwalter Judit, Pék Csaba. Zene: Felcser Máté. Vágó: Duszka Péter Gábor. Szereplők: Jakab Balázs (Marci), Mosolygó Sára (Franciska), Kövesi Zsombor (Ádi), Kanyó Kata (Gigi), Lelkes Botond (Benett), Koós Boglárka (Nóri), Nagy Márk (Renátó), Mészöly Anna (Juli), Hrisztov Toma (Deák Geri), James (Joe Weintraub), Mucsi Zoltán (Jani bá), Szabó Simon (Esküvői fotós), Pálmai Anna (Csillag Zsófi), Kerekes Éva (Marci anyja), Jordán Tamás (nagyapa), Péterfy Bori (osztályfőnök). Forgalmazza: InterCom Zrt. Bemutató: 2022. augusztus 4. 16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Képek forrása: InterCom

nyomtat

Szerzők

-- Horányi Péter --

Horányi Péter az ELTE Filmtudomány Tanszék mesterszakán végzett 2019-ben. 2016 óta jelennek meg filmes kritikái és írásai. Érdeklődési területe az ezredforduló utáni magyar film, a dokumentum és a fikció határterületei, valamint a szerzőiség helyzete a kortárs filmművészetben. 2020-tól a MOME Művészettudomány PhD képzés doktorandusza.


További írások a rovatból

Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés