bezár
 

gyerek

2023. 10. 04.
Szülinapos kuflik
Megjelent Dániel András 20. Kufli-kötete
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Az idén 10 éves Kufli-sorozat a 20. kötettel ünnepel, így az idei ősz a kuflikról szól. Az Év Gyerekkönyve díjas író legújabb kuflis könyvében ismét két mesét találnak az olvasók, akik közül néhányan már biztos régóta szeretnének egy jót kirándulni a kuflik társaságában. Az új, őszi-téli kötetből végre kiderül, hogy érdemes-e ilyesmiről álmodozni…

Az Év Gyerekkönyv Írója díjas Dániel András humoros, abszurd kufli történetei a legnépszerűbb kortárs magyar mesék közé tartoznak, az első kuflis könyv pontosan 10 éve jelent meg. Az egyedülálló rajzos történetek példátlanul nagy népszerűségét jól jelzi, hogy 2013. óta már összesen 20 mesekönyv, számtalan kártya és társasjáték, mozifilm, hangoskönyv, plüss és rengeteg további ajándéktárgy jelent meg, melyek mind a kuflik színes, fantáziadús világát gazdagítják.

A kuflis könyvek sok tekintetben egyedülállóak a gyerekkönyvek birodalmában: Dániel András író-illusztrátor olyan univerzumot hozott létre, ahol minden a feje tetején áll, és az olvasó a szerzővel együtt maximálisan engedheti szárnyalni a képzeletét. A kuflik rendhagyó mesehősök, akik hasonlóképpen rendhagyó, gyakran abszurd kalandokba keverednek – ám a bonyodalmak során sosem veszítik el nyugalmukat és mindig megnyugtató megoldást találnak. A kuflik fantáziavilágában a legképtelenebbnek tűnő dolgok is megtörténhetnek.

Dániel András Kufli-sorozata kötetről kötetre bizonyítja, hogy a fantáziának valóban nincsenek határai, és mindig valami egészen váratlan, új történettel tud előrukkolni. A kuflik egyedi humorukkal, zabolátlan kreativitásukkal meghódították az óvodások, a kisiskolások és persze a meséket felolvasó felnőttek világát, a szülők ugyanolyan szeretettel, sőt rajongással viszonyulnak hozzájuk, mint a gyerekek. 

A Kufli-mesék egyetlen, jól behatárolható helyszínen játszódnak: az Elhagyatott réten. Ezen az első ránézésre egyszerű, puszta helyszínen valójában minden megtörténhet és minden meg is történik: a legkülönösebb növények, állatok és meselények népesítik be, mint például binyúl, mezei cselfenc, pápaszemes nyihók. Itt minden meseszerű logikát követve működik, és minden fa mögött újabb kalandok bújnak meg.

A szerző, Dániel András elismert kortárs festőként, korábban alkalmazott grafikusként több száz könyv és magazin borítóját készítette el, majd a 2012-ben megjelent Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából című mesekönyvével a gyerekirodalom felé kanyarodott, hogy aztán az örkényi egyperceseket idéző Kicsibácsi, Kicsinéni történetekkel a gyerekek mellett a felnőtt olvasóközönséget is sikerrel szólítsa meg.

Az igazi áttörés azonban 2013-ban az Egy kupac kufli című mesekönyvvel indult és akkoriban maga a szerző sem sejtette, hogy ekkora siker lesz a hét fura lény története. Hiszen Zödön, Pofánka, Fityirc, Bélabá, Hilda, Valér és Titusz “nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az. Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető. Van kicsi, van nagy. Van kövér és van sovány. Jönnek-mennek, sosem tudni, honnan hova...” Ők tehát a kuflik, akik 10 éve letelepedtek egy Elhagyatott réten, egy se nem túl kemény, se nem túl puha, éppen megfelelő kupacban. Szeretnek hempergőzni és futkorászni, csakúgy nézni a naplementét és heverészni – és a vadmarcipánt sem vetik meg! A Kufli-mesék nem akarnak semmiről meggyőzni, nem didaktikusak, egy teljesen nyugodt, stresszmentes világba repítik az olvasót, így a kölcsönösen egymást segítő, a konfliktusokat jól kezelő közösség részévé válhat mindenki, aki belép az Elhagyatott rétre. A kuflik ideális világában az egész család el tud merülni, miközben minden oldalon újabb és újabb grafikai poént fedezhet fel.

A Kufli-könyvek óriási sikere után a kuflik a mozivászonra kerültek és a Kedd Stúdió jóvoltából ma már több egész estés filmen, illetve DVD-én is nézhetjük a kuflikat Scherer Péter zseniális narrációit hallgatva, ahogy a diafilm-rajongók is több történet közül választhatnak akár valamelyik puha plüsskuflihoz bújva. A Pagony Játékkiadónak köszönhetően kuflis kártyajátékok, és számos családi kuflis társas is született, amelyekkel bármikor kuflivá változhat bárki! A Kuflinyomozókban nyomozhatunk és mesélhetünk, a Jó étvágyat, kuflik! nevű társasban három különböző kooperatív játékot is játszhatunk. a Meséljetek, kuflik! pedig egy nyitott végű, bábozós társas.

Dániel Andrásnak köszönhetően az Elhagyatott rét kuflijai idén ősszel a 10. születésnap és a 20. Kufli-kötet, a Kiránduló kuflik kapcsán számos helyen felbukkannak majd, érdemes ellátogatni a megújult Hild téren található akadálymentes kufli-játszótérre is

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés