bezár
 

gyerek

2024. 01. 07.
Arika, az elkápráztatóművész
Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A gyermeki hazugság, a nagyotmondás, a képzelőerő határtalansága áll a Vojtina Bábszínház új előadása, az Arika, az elkápráztatóművész középpontjában. A kisiskolásoknak ajánlott produkciót Kertész Erzsi Göröngyös úti Iskola – Lássatok csodát! című regényéből Nagy Orsolya adaptálta színpadra. Az előadás 2021 márciusára készült el, ám a koronavírus-járvány miatt közönség előtt nem játszották, csupán egy online vetítést láthattak a gyerekek.

Kerekes Arika, a Göröngyös Úti Iskola 2.b osztályos, élénk képzelőerővel és szárnyaló fantáziával megáldott tanulója mindent megadna egy kis népszerűségért. Egy nap, hogy végre felfigyeljenek rá, elhiteti osztálytársaival, hogy van egy dúsgazdag, vidámpark szerű kastélyban élő svájci nagynénije, Heidi néni, aki meghívta őt magához a nyárra, és felajánlotta, hogy még egy barátját is magával viheti az álomutazásra. Az osztályban hatalmas versengés indul a mesés svájci vakációért és Arika barátságáért. De megéri-e népszerűnek lenni ezen az áron?

A bábelőadás a kisiskolás korosztály mindennapos élethelyzeteit, konfliktusait vizsgálja meg közvetlen közelről. Érdemes-e füllenteni csak azért, hogy érdekesnek látsszunk? És egyáltalán: mitől érdekes vagy különleges valaki?

A gyermekpszichológia a hazugság lélektanát a szégyenérzettel, valamilyen probléma elrejtésével, elkendőzésével, a kompenzációval magyarázza. Kolozsi Angéla a bábszínháznak adott interjújában arról beszélt, milyen rendezői elképzelés motiválta a téma kapcsán: „Minden ember (akár gyerek, akár felnőtt) szeretné, ha szeretnék: ha odafigyelnének rá, ha elfogadnák. A szeretethiányra, a magányra különféle válaszokat adhatunk - az egyik lehetséges út, amikor azt hazudjuk, hogy tök jól vagyunk. Arika ezt a »tök jól levést« hergeli odáig, hogy egy ponton túl mindenki tátott szájjal hallgatja és már irigyli, cserélni akar vele. Amikor lelepleződik, nagyot zuhan és akinek addig mindenki a barátságát kereste, az osztály számkivetettje lesz.”

A premier január 14-én, vasárnap délelőtt 10 órától lesz a Vojtina Bábszínház Kálvin téri Színháztermében. A darab látványtervezője Szőts Orsolya, zeneszerzője Czapp Ferenc, koreográfusa Ágoston Krisztina. A szerepekben Asbóth Anikót, Baditz Dávidot, Hell Krisztinát, Főglein Fruzsinát, Mercs Máté Pétert, Nagy Mónikát és Telenkó-Oláh Tímeát láthatja a közönség.

Az előadást 6 éves kortól ajánlják.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés