bezár
 

gyerek

2008. 10. 04.
Anno - ma!
Mesebolt nyílik Budán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Anno - ma! Szigethy Katalint, a Naphegy Kiadó vezetőjét az október 4-én nyíló Anno könyvesboltról kérdeztük, miért érdemes a Krisztinavárosba ellátogatni. Nem csak a megnyitóhoz kapcsolódó programok miatt!

PRAE.HU: A hét végén, október 4-én megnyílik a Naphegy Kiadó könyvesboltja, az Anno mesebolt. A boltot ugyanúgy családi vállalkozásként hoztátok létre, mint a kiadót – de valóban a kiadó könyvesboltja az Anno, vagy több annál?

 

Sz. K. Szeretnénk, ha több lenne annál. Nem véletlen, hogy bár a bolt a Naphegyen, konkrétan a Naphegy utca sarkán áll, a névbe mégsem tettünk semmit, ami az üzletet egyértelműen a Naphegy márkaboltjává tenné. Olyan helynek álmodtuk meg, ahol a Naphegy szellemiségébe beleillő igényes, válogatott, általunk minőséginek tartott áruk és programok kapnak helyet, függetlenül attól, hogy melyik kiadó műhelyében születtek.

Lesz széles korosztálynak szóló könyvkínálat, rengeteg játék, zene, hangoskönyv, kreatív holmi és sokféle szépséges ez meg az. Igyekszünk a termékek válogatásánál arra is ügyelni, hogy különleges, érdekes, kuriózum számba menő dolgokat is tudjunk szép számban kínálni.

 

PRAE.HU: A Naphegy Kiadó 2006-ban indult, s páratlan lendülettel rögvest kilenc meseszép könyvvel. Ezt a teljesítményt az IBBY azonnal díjazta is. Még csak 2008-at írunk, de a kiadó már egy felnőtteknek szóló könyvet is megjelentetett, és rá pár hónappal már nyitja kapuit a mesebolt. Honnan ez a lendület?

 

Sz. K. Addig kell belevágni, amíg még tart a lendület! Rengeteg vágyunk és ötletünk van, és a bolt igénye nem csak bennünk, de az olvasóinkban is megfogalmazódott. Sokszor megtapasztaltuk már, hogy olyan rendezvényeken, ahol mód van a kisebb kiadók nem annyira elterjedt, inkább réteg igényt kiszolgáló kiadványainak az együttes mustrájára, ott ezek a kevéssé kommersz dolgok sokkal jobban fogynak, mint a „rendes” kiskereskedelmi forgalomban. Ez érthető is, hiszen az óriási kínálatban, sokkal nehezebben tűnnek föl ezek a kiadványok. Arra törekszünk, hogy az Annoban szinte csak ilyen árut tartsunk. Hiszünk abban, hogy ez a kínálat így könnyebben eljut a célközönségéhez.

 

PRAE.HU: Úgy tűnik, miközben felveszitek a versenyt napjaink rohanásával, a bolt névválasztása, a logója, talán még a boltnak otthont adó Krisztinaváros is mintha vállaltan nosztalgikus volna. Miért? Mit üzentek ezzel?

 

Sz. K. Valóban van ebben némi nosztalgia. A mostani élet tempója, főleg egy nagyvárosban nagyon nem emberi léptékű, és pláne nem gyerek léptékű! Szeretnénk, egy olyan helyet létrehozni, ahova be lehet húzódni, gyereknek, szülőnek, családnak, vagy bárkinek, aki

szereti a családias, otthonos hangulatú üzleteket. Nálunk azon túl, hogy sok szép, különleges dolgot meg lehet vásárolni, lehetőség van helyben olvasgatásra, játékra, beszélgetésre. Lesznek gyerek és felnőtt programjaink egyaránt. Van több játszósarkunk a gyerekeknek, egy külön kis galériánk a foglalkozásoknak, kényelmes beszélgetősarok az anyukáknak, és hamarosan lesz internetünk a laptoppal érkező apukáknak, diákoknak. Jó lenne, ha annak, aki ide betér, lenne ideje játszani egy jót, vagy csak néhány nyugodt percet eltölteni könyvek, mesék, versek társaságában…

 

PRAE.HU: Milyen szálak kötnek Krisztinavároshoz?

 

Sz. K. A Krisztinaváros, Tabán, a Naphegy érdekes múlttal rendelkező, különleges atmoszférájú helyek. Már gyerekkorom óta szerettem volna itt élni, és hálás vagyok a sorsnak, hogy ezt felnőtt koromra megengedte nekem. Évek óta a Naphegyen lakunk és a kiadó is itt működik. Nagyon sorsszerűnek éreztük, hogy a boltnak is itt találtunk egy igazán remek helyet! Külön érdekesség, hogy a bolt helyén száz évvel ezelőtt is gyönyörű könyvesbolt állt. Szép feladatnak érezzük, visszaadni a helynek az eredeti funkcióját, rendeltetését.

 

PRAE.HU Kiket vártok a szombati megnyitóra? Kiket vártok a már működő boltba?

 

Sz. K. A szombati mesefesztivál elsősorban az óvodás és kisiskolás gyerekeknek szól, de igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy a kis és nagy testvéreknek is legyen mit csinálni (babajelbeszéd, kézműveskedés, versírás és gyöngyfűzés stb) és a szülők se unatkozzanak. Lesz beszélgetés a szerzőinkkel (Bán Csabával és Kiss Mártával), megtekinthető Kun Fruzsina illusztrációs kiállítása és a kihívásra vágyóknak lesz sok fejtörő és logikai játék is a hagyományőrző játszóházban.

A boltban később működő klubok és foglalkozások kínálatából is lesz ízelítő és mivel ezeket a hely szellemének megfelelően nagyon kis létszámmal fogjuk működtetni, már szombaton lesz mód arra, hogy az érdeklődők biztosítsák a helyüket az októberben folyamatosan induló programokon.
naphegyfesztivál
A megnyitó programja nagy méretben erre a linkre kattintva nyílik meg!

nyomtat

Szerzők

-- Tamás Zsuzsa --


További írások a rovatból

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló

Más művészeti ágakról

A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés