bezár
 

film

2008. 10. 17.
Jason Statham újra száguld?
Paul W.S. Anderson - Halálfutam
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jason Statham újra száguld? Újabb darabbal bővült a Jason Statham nevével fémjelzett A szállító - A szállító 2. - Crank-Felpörögve akciófilmes vonal, bár sokan inkább annak drukkoltak, hogy A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, a Blöff és a Revolver sikerein felbuzdulva inkább Guy Ritchie kösse le megint hősünk energiáit.

Rég volt már, amikor Jason Statham először feltűnt a két zseniális Guy Ritchie-filmben: A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacsőben és a Blöffben. Már akkor is szembetűnő volt a benne rejtőző akcióhős potenciál, de még senki nem sejtette, hogy egy egész irányzat fog a karakterére épülni. Ami közös ezekben a filmekben, az a mindent elborító adrenalin - mely a főhős személyében hideg logikával és bölcs előrelátással is párosul -, a csinos nők, a száguldás és a fegyverek. No meg persze az, hogy mindegyik mozinak lesz folytatása.
Halálfutam
A Halálfutam minden tartalmi szempontnak megfelel. Hősünk egy antiutópisztikus rendőrállamban egy összeesküvés folyományaként az elképzelhető legjobban őrzött börtönszigetre kerül, ami egyébként a posztindusztriális világ legdurvább autóversenyének szolgál helyszínül. A versenyzők életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt rabok, így a tét emelhető: a verseny célja nem csak a győzelem, hanem az ellenfelek megsemmisítése is. Az autók tehát nem csak gyorsak, hanem páncélozottak, és tele vannak fegyverekkel, a sofőrök pedig kemények, és tele vannak sebhelyekkel. Öt győzelem megszerzése a versenyző szabadságát jelenti. Az eddigi csúcstartó, a négy győzelemmel rendelkező közönségkedvenc „Frankenstein”,  – akinek az ütközések már annyira eltorzították az arcát, hogy mindig maszkban versenyzik – sajnos elhalálozott az előző verseny végére. Erről szerencsére csak a verseny főbírája – egyben a börtön igazgatója, Hennessey (Joan Allen – a Pleasantville-ből lehet ismerős) tud, aki így a nézettség fenntartása érdekében az álarcos pilóta pótlása mellett dönthet. Itt jön a képbe Jensen Ames (Jason Statham), aki nagy versenyzőmúlttal rendelkezik, ki van szolgáltatva a börtönigazgatónak, és mint később kiderül, személyes bosszúvágyának sodra is a megfelelő mederbe kerülhet a verseny folyamán.
 Halálfutam
Statham ismét felölti akcióhős (ál)arcát: száguld, lő, menekül, bosszút áll, mindent egyszerre, mi pedig kapaszkodhatunk a székünkbe ekkora hidegvérű professzionalitás láttán. Mintha csak neki találták volna ki ezt a versenyt: megszegi a nemlétező szabályokat, áthágja a saját - és sokkal gyakrabban a fizika határait is.

Szórakoztató, izgalommal teli 105 percet garantál a Halálfutam. A bevezető egy kicsit lassúra sikerült, de sajnos még mindig muszáj, hogy valami elfogadható keretet adjunk akár egy halálos-mészárlós autóversenynek is, hogy a néző mégiscsak úgy érezze a film végére, hogy ő egy történetet látott, nem pedig csak tömény akciót.
Halálfutam


Halálfutam (Death Race)
Színes feliratos amerikai akciófilm, 89 perc, 2008.
18 éven aluliak számára nem ajánlott.
Rendezte: Paul W. S. Anderson
Szereplők: Jason Statham, Ian McShane, Joan Allen, Jacob Vargas
Bemutató: 2008. október 16.
Forgalmazza: UIP-Duna Film
nyomtat

Szerzők

-- Farkas Zsolt --


További írások a rovatból

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood

Más művészeti ágakról

Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat
Április 11-én Szóbeli figyelmeztetés címmel tartottak felolvasást


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés