bezár
 

art&design

2009. 06. 04.
Csak veled, Édes!
Martus Éva képei a Molnár Ani Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csak veled, Édes! …csak veled, Édes... címmel nyílt kiállítása Martus Évának 2009. április 23-án a Molnár Ani Galériában. A belvárosi kiállítóhely három terében helyezkednek el a humorral és iróniával átszőtt képek, amelyeken a fiatal alkotó látszólag ismerős embereket és élethelyzeteket mutat be, szándékosan megváltoztatott és átrendezhető szituációkban és szerepekkel. A kiállítás június 5-ig látható.

A fiatal művész képein embereket látunk, látszólag idegeneket, mégis, mintha ismernénk őket, mintha bepillantva életükbe, belehallgatva beszélgetéseikbe az az érzés kerítene hatalmába, hogy ismerjük őket, vagy magunkra ismerünk?
...csak veled, Édes..., 2002, MDF lap, fólia, akril, 50x53 cm
A humor, amelyet Martus mind a formák, mind a szüzsék alakításánál használ, közelebb visz bennünket ezekhez az emberekhez.

A forma hangsúlyozása fontos, hiszen nem szokványos képformátumról és méretekről van szó.

A műalkotásokkal szemben megszoktuk, hogy „távolságot kell tartani”. Például egy múzeumban elég kissé közelebb hajolni a képhez, hogy a teremőr ránk szóljon. Martus Éva kiállításán ellenben a látogató felhívást kap a kiállítási tárgyak megérintésére, kipróbálására, mint a Szomszédok című munka lapozható leporellója, vagy az átöltöztethető traktorvezető (Túl a kanyaron), Túl a kanyaron vagy a dobozba helyezett kerékpárosokat takaró vitrinszerű prizma tologatása. A kerekekkel ellátott képeket pedig az aktív és lelkes látogató húzhatja is, ha magára akasztja a „gurtnit”.

Az anyaghasználat is meglehetősen szabadon értelmezett: a farostalapra kerülő festmények sokszor láttatni engedik az anyag struktúráját is, ugyanakkor a képen szereplő rajzfelületet számtalanszor borítják lapozható, elmozdítható nejlonok, amelyek a szereplőket megváltoztatható, átértelmezhető jelmezekkel ruházzák fel.

A Szatyor című sorozatban pedig a családi fotókból kölcsönzött képekre külön zacskókba csomagolt kis tárgyak, kisautók kerülnek, gazdagítva ezzel azok eredeti tartalmát. A szatyor 3, 2008, vászon, akril, pvc fólia, egyéb tárgyak, 30x32 cm
A képek alakíthatósága ugyanakkor némileg bizonytalanságot is sugall, hiszen a látogató maga is átrendezheti, megváltoztathatja a kép értelmét, szereplőinek funkcióját. Az az érzésünk támad, hogy az alkotónak pontosan az volt a – kiállítás címében is megfogalmazott – szándéka, hogy a jelenetekből saját aktivitásunkkal akár saját magunkra is ráismertessen bennünket.

...használati utasítás nincs..., 2009, fatábla, akril, átmérő:70 cm

A vitrin, 2008, akril, gumilap, nagyítós fólia, fadoboz, 24x48x15 cm


prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Kondor-Szilágyi Mária --


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban

Más művészeti ágakról

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés