bezár
 

film

2009. 06. 04.
Terminátor – jegyek megváltása kötelező
McG - Terminator Salvation
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Terminátor – jegyek megváltása kötelező A nagy folytatások korát éljük. Egy év sem telt el még a Rambo-sztori befejező darabja, a John Rambo óta, már itt is volt egy új Indiana Jones-film, majd a Star Trek-univerzum villantott nagyot a Star Trek című darabbal, most pedig a kultfilmből nagyra nőtt Terminátor-széria gazdagodott új filmmel. Mozikban a Terminátor – Megváltás.
A nyolcvanas évek fura sci-fijei közül talán az egyik legsokkolóbb – és egyben a legjövedelmezőbb vállalkozás a Terminátor (Terminátor – A halálosztó, 1984) volt. Elég csak az alapötletet felidézni! Két idegen érkezik a jövőből. Mindketten egy nő miatt. Az egyikük azért, hogy megvédje, a másik pedig, hogy elpusztítsa. Nem mellékesen az egyikük egy kigyúrt, kefefrizurás, akcentussal beszélő robot, a T800-as típusú Terminátor.

A történet rengeteg szálat kínált a folytatáshoz, hiszen John Connor, az Ellenállás leendő vezetője még meg sem született az első film folyamán, ráadásul az 1984-es számítógépek sem voltak még teljesen lázadásra képes állapotban. Ahogy a technika, úgy John Connor is csak szép lassan nőtt fel az elvárt feladathoz. A következő két filmben – és a második és harmadik film között megbújó Terminator – The Sarah Connor Chronicles című sorozatban – ezt a folyamatot kísérhetjük figyelemmel: John Connor és a később Skynetté összeálló mesterséges intelligenciák akcióban bővelkedő felcseperedését, egészen a harmadik film, a Terminátor – A gépek lázadása című epizód végéig, a gonosz Skynet hálózat öntudatra ébredéséig.
Terminator Salvation
2009. június 4. a dátum, amikor bepillanthatunk végre a függöny mögé: ettől kezdve a jövőben járunk ugyanis, abban a jövőben, ahonnan gonosz és jó terminátorok armadái érkeznek nap mint nap békés jelenkorunkba.

A Terminátor – Megváltás 2018-ban játszódik, a világégés után, amikor John Connor már majdnem az Ellenállás teljhatalmú vezetője. A világot a robotok uralják, földön, vízen és levegőben egyaránt. A teljes kép érzékeltetéséért: Los Angelesben összesen két ember maradt. Az Ellenállás világszerte apró, de szervezett partizáncsapatokból áll, ezek naponta megküzdenek a robotokkal, és John Connor rádióadásaiból merítenek erőt. Új reményt ad egy, a Skynettől elfogott rádiójel, amely, ha lejátszásra kerül, megbénítja az összes robotot, és így a háború végét jelentheti. Az Ellenállás támadásra készül tehát a Skynet központja ellen, de csak John Connor tudja, hogy a táborban fogva tartottak között van az ő – jelenleg tizenéves – leendő apja is, Kyle Reese. (Őt küldték vissza még az első részben Sarah Connor védelmére a gonosz Schwarzenegger-robot ellen.) A helyzet tehát kényes: a végsőnek gondolt csapás fenyegeti John Connor létét, ha ugyanis Kyle Reese meghal, akkor később nem tudják visszaküldeni, és Connor apa nélkül marad…
Terminator Salvation
A képet kissé még jobban megzavarja Marcus Wright, a személyiségzavaros gyilkológép megjelenése. Ő az első emberi bőrrel bevont terminátor, viszont emberi szívvel rendelkezik (a technikai oka ennek nincs kifejtve), az eredetileg ember Marcus Wright tudatát is örökölte, ezért az érzései és az emlékei is az emberek felé húzzák.

Az új filmről – rajongóként is – csak pozitívumokat tudok írni. A posztapokaliptikus környezet megjelenítése nem marad el a várttól, a gépek variációi – a vízi-, repülő- és óriásrobot szörnyetegek szintén a székhez szögezik a nézőt, és a történetvezetés is kellőképpen egyszerű, hogy egy, a legalább az első filmet ismerő néző is könnyedén befogadhassa a fentebb leírt szinopszist. Az új film hagyománytisztelete az, ami még említést érdemel. Nehéz ekkora kultfilmek örökségét továbbvinni. (Természetesen csak az első két film illethető ezzel a megnevezéssel, a harmadik, a Terminátor – A gépek lázadása szimpla akciófilmmé degradált cselekménye minden vérbeli rajongó szájízét elrontotta.) Az új történet kreatívan gondolja tovább a gépek világának krónikáját, érdemben ad hozzá az egészhez. Ráadásul a megmosolyogtató kötelező idézeteket is jó ritmusban süti el: a „Gyere velem, ha élni akarsz”, „Még visszatérek” és a „Nincs végzet, csak ha bevégzed”, természetesen mind-mind elhangzanak, és kötelező elemként Arnold Schwarzenegger is feltűnik három másodperc erejéig egy sokkoló jelenet keretében.

A melodrámai szál sajnos kihagyhatatlan, de legalább csak az utolsó képsorokon talál magának helyet.

De csak a szépre emlékezzünk! Hatalmas tájképek óriásrobotokkal, Mad Max-et idéző autósüldözés a sivatagban, a vitákat végleg eldöntő atomrobbanások – ez mind, és még több a Terminátor – Megváltás című filmben!
Terminator Salvation
Terminátor – Megváltás (Terminator Salvation)
Színes magyarul beszélő amerikai-német-angol sci-fi akciófilm, 130 perc, 2009.
16 éven aluliak számára nem ajánlott.
Rendezte: Joseph McGinty Nichol/McG
Szereplők: Christian Bale, Anton Yelchin, Sam Worthington, Helena Bonham Carter
Bemutató: 2009. június 4.
Forgalmazza: InterCom

nyomtat

Szerzők

-- Farkas Zsolt --


További írások a rovatból

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
irodalom

Krasznahorkai László Zsömle odavan című regényéről
irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Petőfi Sándor válogatott művei törökül


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés