bezár
 

film

2010. 12. 17.
India-álom egy guruval
India filmen és képekben (film- és könyvbemutató)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
India-álom egy guruval 2010. december 7-én rendezték meg Tóth Tamás Guru című filmjének budapesti díszbemutatóját az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az alkalmat az tette különlegessé, hogy a filmhez táncelőadás, könyvbemutató és fotókiállítás is kapcsolódott.

A Guru című film egy idős kereskedőről szól, aki felesége halála után tanácstalanná válik, ezért elmegy egy asztrológushoz. Azt a tanácsot kapja, hogy keressen magának gurut, és az ő segítségével folytassa élete útját, hiszen a Guru olyan, mint egy megtestesült isten.

Nem a történetmesélő képsorok teszik emlékezetessé a filmet, hanem az indiai világ lassúságát megörökítő álló életképek, zaj-csendéletek. Emiatt a dokumentum- és játékfilm határán mozgó alkotást nyugodt szívvel nevezhetnénk lírai hommage à India-nak. Ugyanis a film képein megjelenő India egy álom, mely könnyen elvarázsolhatja az európai embereket – főleg azokat, akik elégedetlenek, akik elvágyódnak, akik keresnek.
Guru
A film társalkotója Bittner Meenakshi Dóra, Bharatanatyam táncművész, aki a bemutató előtt előadásával színesítette az estét. Színpadra lépett továbbá Kepes András és Őexcellenciája Gauri Shankar Gupta, India Magyarországi Nagykövete.

Leveles Zoltán hindu szerzetes társalkotóként jegyzi mind a Guru című filmet (forgatókönyvíróként), mind az ugyanekkor debütáló Álmom India című könyvet (íróként).

Guru

Guru
Dokumentum-játékfilm, 2010.

Rendező: Tóth Tamás
Forgatókönyvíró: Leveles Zoltán és Tóth Tamás
Operatőr: Abhuday Khaitan
Zeneszerző: Debasish Gangopadhyay (Ganguly)

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Keller Mirella --


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület

Más művészeti ágakról

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés