bezár
 

irodalom

2011. 04. 19.
Húsvét előtti ciróka-maróka
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Húsvét előtti ciróka-maróka Vasárnap délelőtt a Fogadó épületében egyik pillanatról a másikra ugrásszerűen megnő az egy főre eső babakocsik száma. Kisgyerekes szülők igyekeznek a Gyereksarok felé, mert hamarosan kezdődik Jakabosné Kovács Judit játékos műsora, a Kerekítő. Tizenegykor aztán hatalmas buborékfelhő ereszkedik a közönségre, és muzsikaszó csendül.
Kőketánc, kőketánc, kikerekítem, bekerekítem, kőketánc – énekli lelkesen az égszínkékbe öltözött hatfős Kerekítő-csapat és a népes közönség, miközben karikákat rajzolnak az ujjukkal kézbe, fejre, hasra és talpacskákra. Van olyan szülő, aki magán próbálgatja a kerekítést, de a többség inkább a babáját deríti jókedvre a csiklandozós simogatással.

Aztán egy bőröndből előbújik Kerekítő Manó és elárulja, hogy húsvétra készülődik. Először is takarítania kell, fog hát egy cirokseprűt és lesöpör néhány gyerekfejet. Aztán kicsit kertészkedik, meglocsolja láthatatlan tulipánjait, virágmagokat szór szerteszéjjel. Mindezt közös mondókázás és dalolás közben.

A közönség minden versikét és nótát ismer, úgy tűnik, nem először vesznek részt ilyen foglalkozáson. Valószínűleg régi „kerekítősök”. A Jakabosné Kovács Judit nevével fémjelzett baba-mama foglalkozások vezetői a népi eredetű ölbéli játékokat, mondókákat és dalokat népszerűsítik, mert úgy gondolják, hogy az önfeledt közös játék és éneklés nagyon fontos a kicsik számára. Nagy rajongótábora van a másik hasonló programnak, a Ringatónak is, mely a kodályi elvek alapján kívánja megalapozni a gyerekek zenei nevelését.

A picik nagyon élvezik, ahogy képzeletbeli lovaik hátán elindulnak az erdőn át a malomba húsvéti kalácsot sütni. Persze a legjobb a lepottyanás, vagy éppen a levegőbe emelkedés a mondókák végén. Gyí te paci, gyí te ló, jó lovat vett nagyapó! Hóóóóóóóó – és jön a nevetés. Jó a hangulat, mindenki izgatottan várja, milyen állatok fognak megelevenedni a hegedű húrjain, mert kiderül, hogy időközben erdőbe ért a díszes társaság. Először medve brummant, aztán egy (eltévedt?) cica miákol, majd nyuszi ugrik, madár szólal, sőt még egy méhecske is elzümmög.

Megérkeztünk a malomba – mondja Kovács Judit, lisztet őrölnek közösen, majd kezdetét veszi a kalácssütés. Először tojással kell egyensúlyozni, aztán szitálni kell egy kevés lisztet, jól meg kell gyúrni a tésztát - na meg a gyerekeket, közben régről ismert rigmusokat zengve.

A könnyen megjegyezhető nevű Kerekítő Manó újra színre lép, kéri a kalácsokat, mert írtó éhes. Hallod, Judit, hogy korog a gyomrom? – kérdezi a bábfigura a belebújtatott kéz tulajdonosától, aki hallja, és gyorsan ad neki egy frissen sült kalácsot.

Lassan lejár a játékidő, a kicsik fészkelődni kezdenek, a szülők figyelme viszont nem lankad. A manó békaforma esernyőbe kapaszkodik, hogy hazarepülhessen, de ez nem olyan egyszerű, mert nem fúj a szél. Segít a közönség, a manó elköszön, és a tavaszi szél vizet áraszt dallamaival zárul a móka. Aki szeretne megújulni így virágvasárnap, még átbújik a borostyánkapu alatt, és egy ajándékmatricát is kap a Naphegy Kiadó pavilonjánál.

A Kerekítő ugyanis könyv formában is megjelent, hogy otthon is lehessen mondókázva, énekelve höcögtetni, lovagoltatni, tenyeret simítani, csiklandozni, cirógatni, hintáztatni, dögönyözni – azaz kerekíteni.
Fotó: Zoltán Csaba


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Boczán Bea --


További írások a rovatból

irodalom

Mi az erő, amit könyvnek hívnak? Mi az erő, amit könyvnek hívnak?
Ferencz Mónika, Nagy Hajnal Csilla és Érsek-Obádovics Mercédesz kötetbemutatója
irodalom

A hétköznapok esztétikája és a fantasztikus irodalom A hétköznapok esztétikája és a fantasztikus irodalom
Beszélgetés Keserű József új monográfiájáról
Helga Flatland: Egy modern család című regényének bemutatója
irodalom

A könyvtáraktól a bosszúpornóig A könyvtáraktól a bosszúpornóig
A Gombaszögi Nyári Tábor irodalmi sátrának programjairól

Más művészeti ágakról

színház

Ítélkezés nélkül Ítélkezés nélkül
Az AlkalMáté Trupp Jordán Adél című előadásáról
gyerek

Együtt bejárni a szövegeket Együtt bejárni a szövegeket
A Pagony Kiadó bemutatta Fenyő D. György legújabb kötetét
színház

A szóvillantó titán A szóvillantó titán
Interjú Kelecsényi Lászlóval Latinovits Zoltánról
Interjú Győri Noémivel tanulásról, kapcsolatépítésről, kihívásokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés