bezár
 

film

2011. 06. 20.
Végy egy bájos záróünnepséget... - KAFF Vol. 4.
A jubileumi KAFF margójára (2011. június 18. – 4. nap)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vége van. Átadták a díjakat, a 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, valamint a 7. Nemzetközi Animációs Játékfilm Fesztivál bezárta kapuit. A legjobb egész estés játékfilm díja Dominque Monféry-t illette Eleonóra titka című filmjéért, míg az egymillió forinttal járó nagydíj Illés Istvánhoz vándorolt, track 32 című munkájáért. A legnagyobb tapsot mégis Tóth-Pócs Judit és Roland kislánya kapta…
Persze az utolsó nap sem rögtön a záró eseménnyel indult, úgyhogy haladjunk szép sorjában. Szombat reggel a zsűri ismét konzultált az érdeklődőkkel az előző napi magyar versenyprogramról, majd - a hazai mezőnynél maradva - ismét megtekinthető volt egy-egy magyar vonatkozású blokk (legyen az verseny szekció, vagy információs vetítés). A nemzetközi vonal is előkerült idővel, ennek ezúttal az adta az apropót, hogy két esztendővel ezelőtt a kecskeméti mustra is az európai animációs filmipart támogató szervezet, a Cartoon partnerfesztiválja lett, így megtekinthetők voltak a Cartoon d'Or 2010-es jelöltjei is. Emellett a 2009-es és 2010-es Annecy filmfesztivál díjnyertes filmjei is bemutatkoztak két blokkban. Persze nem maradhatott ki a szombatra kiírt retrospektív penzum sem, ez alkalommal Cakó Ferenc életművéből válogatott a KAFF.



Cakó Ferenc nemcsak bemutatóval, de retrospektívvel is képviseltette magát

A szülinapos Kecskemétfilm sem akart kilógni a bemutatók sorából, a versenyprogramba került filmjein kívül két előadásban gyerekeknek szánt munkákat tárt a kicsik szemei elé, két vetítésen pedig a felnőtt animációkból állított össze válogatást a 40 éves műhely. A kicsiknek szánt egyik vetítésen egyedi filmek szerepeltek, míg a másikban népszerű televíziós sorozataikból mutattak be ízelítőt. Ennek keretében választottak ki egy-egy epizódot a Magyar Népmesék, a Vízipók csodapók, a Leo és Fred, a Mesék Mátyás királyról, a Négyszögletű kerekerdő vagy a Tinti című szériákból.



Vacskamati és virágja a gyermekeknek szánt blokkban

A programok után sor került a sokak által várt díjátadóra, melynek legelején kiderült, a zsűri ez alkalommal kifejezetten szigorú volt, hiszen a legjobb elsőfilmért, a legszínvonalasabb képi formanyelvért, a legjobb kísérleti filmért az idei fesztiválon a nem osztott ki díjat, de ezek nélkül is akadt számtalan díjazott alkotás. A 7. Európai Animációs Játékfilm Fesztivál keretében négy díjat adtak át: Kecskemét város díja, az általam nagy esélyesnek tartott Jirí Barta: A padláson-, a legjobb egészestés játékfilm díja Dominque Monféry: Eleonóra titka-, a legjobb Tv-speciál díja Izabella Plucinska: Esterházy-, az Országos Diákzsűri díja pedig a Chico és Rita című alkotásokhoz került.


Jirí Barta: A padláson

A 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjainak átadása során a nagyzsűri mellett több generáció értékelt, így az Országos Diákzsűri mellett a kecskeméti iskolák tanulóiból összeállított gyermekzsűri, a felnőtt közönség és a Kecskeméti TV nézői is dönthettek az általuk legjobbnak tartott film díjáról, de értelemszerűen a mindenkit leginkább foglalkoztató kitüntetés a fesztivál fődíját illető volt. Ezt, valamint az ezzel járó egymillió forintot Illés István kapta, aki track 32 című alkotásával érdemelte ki az elismerést.
 

 Az egymillió forintos film

A többi fő kategóriákban Horváth Mária a Magyar népmesék egyik epizódjának, a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című alkotásnak a rendezője érdemelte ki a legjobb tv-sorozat;
Wonház Annamária Falun című munkája a legjobb diplomafilm; Kostil Danila a The Kolin zenekar Jimmy című számára készült animációjáért a legjobb videoklip; míg Bogdán Zoltán az Ozone Networknek készített szpotokért a legjobb alkalmazott animáció díjat kapta. Közülük az első és második később még méltatva lett, hiszen Horváth Mária a közönségdíjat, míg Wonház Annamária az Országos Diákzsűri díját is kiérdemelte.

A The Kolin zenekar Jimmy című klipjét Kostil Danila készítette

A különdíjak közül a Molnár Tünde Simon vagyokja a legjobb forgatókönyvért; Pacsay Attila a Szofita Landdel a legjobb zenéért; Nagy Lajos, Szilágyi Varga Zolán A világlátott egérke / Az óriások fogságában  című filmje a legjobb animációs munkáért; Tóth Roland, az Örkény egypercest feldolgozó Gondolatok a pincében című alkotása a legjobb 3D technológiáért; míg a 42. Magyar Filmszemlén is díjazott Czakó Judit, Szederkényi Bella Orsolya című művében játszott szerepéért a legjobb vágásért járó díjban részesült.
 


Molnár Tünde: Simon vagyok

Az egyéb díjak táborából kettőt emelnék ki, a gyerekzsűri Rofusz Ferenc Ticket című alkotását díjazta, míg a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió Tóth-Pócs Judit és Roland Bíborcsiga című filmjét méltatta. Utóbbi azért érdekes, mert a díjat átvevő házaspár gyermekeikkel együtt a színpadon foglalt helyet (ahogy a többi díjazott is), ám kislányuk jobb programnak tartotta a színpad szélén lévő hungarocell díszlet lebontását, mint az egyhelyben üldögélést, így a nézőtér olykor jobban honorálta a csöppség tevékenységét, mint a díjazottak tapssal való méltatását. Végülis animációs filmfesztiválról van szó, amely elsősorban az ilyen kicsiknek szól…

A mustrát Kecskemét polgármestere, Zombor Gábor zárta le, aki megynugtatta a szervezőket, újabb öt évig támogatja a város a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált. De ez talán nekünk nézőknek, alkotóknak és újságíróknak is öröm.

A cikkben szereplő képek a KAFF Facebook-, valamint hivatalos honlapjáról valók, mely utóbbin a győztesek teljes listája is megtalálható.

 

nyomtat

Szerzők

-- Muchichka László --


További írások a rovatból

Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Martin Scorsese: Megfojtott virágok

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés