bezár
 

film

2011. 11. 11.
Az élő tánclegenda újból Budapestre érkezik
Hamarosan indul a VII. EDIT Nemzetközi Táncfilm Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2011. november 15. és 18. között rendezi meg a Műhely Alapítvány a VII. EDIT – Nemzetközi Táncfilm Fesztivált, mely 2011-ben is vadonatúj táncfilmekkel és új helyszíneken, a barátságos hangulatú KINO és Corvin Moziban, továbbá a Goethe Intézetben várja a tánc szerelmeseit és a tánc rajongóit.
2011. november 15. és 18. között rendezi meg a Műhely Alapítvány a VII. EDIT – Nemzetközi Táncfilm Fesztivált, mely 2011-ben is vadonatúj táncfilmekkel és új helyszíneken, a barátságos hangulatú KINO Moziban és a Corvin Moziban, továbbá a Goethe Intézetben várja a tánc szerelmeseit és a táncfilmek rajongóit. A hét éve megrendezésre kerülő fesztivál kiemelt eseménye Wim Wenders, (Berlin felett az ég) filmrendező Pina Bauschról, a legendás táncművészről készült 3D dokumentumfilmjének bemutatója. 
WW
Wim Wenders: Pina Bausch - "táncoljatok, táncoljatok, különben elveszünk"

A 2009-ben elhunyt világhírű német koreográfus emlékének szentelt Pina Bausch – "táncoljatok, táncoljatok, különben elveszünk” című filmet tavasszal mutatták be a Berlini Filmfesztiválon. Azóta már elnyerte a Német Filmdíjat és a Német Dokumentumfilm Díját, továbbá a Legjobb Idegennyelvű Dokumentumfilm Oscar-díjára is delegálta Németország. A film magyarországi bemutatásában a fesztivál fő együttműködő partnere a budapesti Goethe Intézet. Wim Wenders filmje eredeti nyelven, angol felirattal november 15-én kétszer, 16-án egyszer lesz látható Budapesten.

A szervezők mindhárom Pina Bausch-filmvetítés előtt kísérőként levetítik Juhász Kata a 2010-es EDIT fesztiválon bemutatott Maya című 3D-s alkotását, érdekessége, hogy ez az első táncfilm Magyarországon, amely 3D technikával készült. Szintén Pina Bausch-hoz kapcsolódóan, november 16-án 17 órakor a Goethe Intézetben egy nyilvános beszélgetésre is sor kerül, a művésznő társulatának két táncosával, Barbara Kaufmannal és Andrey Berezinnel. A szinkron tolmácsolással, német és magyar nyelven zajló beszélgetés moderátora Winkler Nóra lesz.
Pina
PINA, Thusnelda and Dominique Mercy and Clémentine Deluy © NEUE

A korábbi évekhez hasonlóan a közönség 2011-ben is láthat egy válogatást a felhívásra beérkezett nemzetközi táncfilmekből, melynek kurátora Barda Beáta, a Trafó - Kortárs Művészetek Háza művészeti vezetője. Az összeállításban oszták, brit, ír, norvég, taiwani, olasz, francia, német és amerikai alkotások szerepelnek. Idén a portugál táncfilmek is a figyelem központjába kerülnek, hiszen Alberto Magno, a portói Fábrica de Movimentos igazgatójának válogatásában a szervezők egy külön blokkot szentelnek a Fábrica táncfilm fesztivál filmjeinek, amik most kerülnek először mozivászonra Magyarországon.

Egy vetítési blokkot kap egy best of a korábbi magyar táncfilmekből, melyet Gaál Mariann koreográfus, táncfilm készítő állított össze az elmúlt évek legfontosabb munkáiból. Továbbá a 2010/11-es évadban készült friss magyar táncfilmeket is műsorra tűzik: látható lesz Ladányi Andrea és Dobos Tamás közös munkája, Góbi Rita és Szűcs Réka két-két új filmje, Lengyel Katalin és Pető Anna Ildikó munkája is. Az új magyar táncfilmek bemutatói után egy nyílt fórumra kerül sor, november 18-án este 20:30-kor a KINO Moziban Gál Eszter vezetésével az alkotók közreműködésével.
LadányiDobos
Ladányi Andrea és Dobos Tamás Táncfilm című filmjéből

A táncfilm-válogatásokon kívül idén két különleges dokumentumfilmet is bemutatnak az EDIT keretein belül. November 17-én Gil Ramon és a Maurice Béjart Ballet Of Heart and Courage című filmjét, mely a társulat életét mutatja be a legendás koreográfus halála után, november 18-án pedig az amerikai Bill T. Jones A Good Man című alkotását láthatja a közönség, mely a koreográfussal együtt járja be egy nagyszabású produkció létrejöttéhez vezető göröngyös utat.

A Műhely Alapítvány támogatja a kísérletező, műfaji határokon átívelő munkákat, együttműködéseket. A táncfilm egy tágan értelmezhető műfaj: lehet ”egyszerűen csak” egy színpadi mű filmes feldolgozása, kizárólag filmre készült koreográfiai munka, egy tánc-projekt megvalósulását, egy koreográfusi pályaívet bemutató dokumentumfilm, de lehet kísérlet is, mozgással, mozdulattal, a mozdulat képi megfogalmazásával, megragadásával, sőt játék is a legújabb technikákkal. Az idei programban a fesztivál látogatói bőven találkozhatnak a felsorolt kategóriák mindegyikével.
    Darling
Marta Renzi: Nobody's Darling

A filmeket eredeti nyelven vetítik. A részletes program elérhető az EDIT2011 honlapján.
nyomtat

Szerzők

-- Hercsel Adél --


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés