bezár
 

zene

2007. 01. 04.
Hazai nemzetközi
Brains: HuManual, szerzői kiadás, 2006
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hazai nemzetközi A Brains zenekar valószínűleg indirekt kampányt folytat zenéjével azért, hogy a Szentendrei-szigetet nevezzék át Jamaikának. A szentendrei banda története eléggé változatos: hardcore/crossover metálnak indult, majd egy időre átkeresztelődött CAFB-re, az éppen banda nélkül maradt „punkmájsztró” Szakácsit kisegítve, és még sok minden más történt velük: többek közt két nagylemezt rögzítettek (Színek, Semmi komoly), és számtalan koncertet adtak. A színtiszta rocktól folyamatosan távolodtak. Aztán gondoltak egy merészet, sőt, inkább logikusat: a keveredések korában miért is ne keverhetnék össze az általuk kultivált műfajokat gátlástalanul?
Az idei, HuManual névre hallgató harmadik sorlemezük igazolta őket. Feszes rockzenekar játszik itt nekünk némi hiphopban és dancehallban megáztatott, dallamos drum and basst. Párhuzamnak talán fel lehetne hozni az angol Asian Dub Foundationt, de ebből csak hozzávetőleges képet kaphatnánk. A Brains zenéje sokkal rockosabb, másfelől több benne a reggae és dancehall elem. Utóbbiakat főleg Kéri András énekbeszéde hozza be. Ez egyszerre jó és rossz. Jó, mivel Kéri annyira érzi ezt a sajátos jamaikai angolsággal előadott ritmikus magyarázást, hogy szerintem a legbegyógyultabban hunyorgó raszta is elégedetten bólintana hangja hallatán. Viszont a teljes lemezen át ez az „ének” kissé monotonná teszi az élményt.
Klasszikus kedvencek 2018.
Ezért felüdülés például a Combination című dal, amelyikben az egyik legtehetségesebb hazai szövegláda, Mc Busa teszi tiszteletét. A zene egyébként sosem unalmas, partislágerek érik egymást. A nyitó, húzós d’n’b témára épülő Wining iszonyatosat szakíthat egy bulin, a gitározósabb 000 Demre, vagy a hiphoposabb Healing Of The Nation-re is simán magam elé tudok vizionálni csápoló-táncoló tömeget. Az itt-ott gépiesebb hangzás és a samplerek okos használata is emeli a produkció színvonalát. Ezek döntően a produceri munkákat ellátó Deutsch „Anorganik” Gábornak köszönhetőek. A Brains lemeze a nemzetközi mezőnyben is megállja a helyét, bőven oda lehet tenni az Anima Sound System, az Asian Dub Foundation vagy bármelyik ilyesmi mellé. Vagy egyszerűen csak hallgatni kell, és ritmikusan mozgatni rá a testrészeinket valami fényektől lüktető helyen.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- csala bertalan --


További írások a rovatból

VOLT Fesztivál, 2019. június 26.
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére
Carmen az Erkel Színházban
Rohmann Ditta Bach-sorozata

Más művészeti ágakról

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról
gyerek

Felnövekedéstörténet indiáncseresznyével Felnövekedéstörténet indiáncseresznyével
Beszélgetés Vass Norberttel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés