bezár
 

art&design

2013. 03. 11.
Sziget-tenger
FJAKA – A Krapanj Fotóművészeti Műhely kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sziget-tenger A tenger képzetével először alighanem a Babar utazásaiban találkoztam. Ez a színes francia mesekönyv tette számomra valamelyest érzékelhetővé azt, hogy létezik olyan nagy víz, aminek nincs vége. Ahol nincs túlpart; az odaát nem látszik. És rajta messzire vezető utazásokra lehet indulni. Közben persze hajótörést is lehet szenvedni… Ám egy kedves bálna segítségével meg lehet menekülni, és el lehet jutni a legközelebbi szigetre… – Alább J. A. Tillmann megnyitójának szövege olvasható tovább.
Így aztán a tenger és a sziget képzete korai gyerekkoromtól kezdve meghatározó volt. Amihez aztán Robinson Crusoe története még hozzáadott néhány árnyalatot és érzékletes dimenziót. A regény filmváltozatában láttam először a tenger fövenyét, hullámai táncát. Ez egy nagy kollektív beavatás részeként történt: tucatnyi társammal együtt ültünk az utca egyetlen tévéje előtt…
Porganszki Éva: Inverz 2.Így aztán, ha nem is a tenger partján nőttem fel, mint a baszk szobrász, Eduardo Chillida, hozzá hasonlón mégis elmondhatom, hogy "bizonyos tekintetben a tenger tanítványa vagyok", jóllehet hozzá képest bizonyos tekintetben mindig hátrányban leszek. De azért törekszem ledolgozni lemaradásomat: amikor csak tudok, tengerhez megyek.

Tenger nincsen sziget nélkül, és sziget sincsen tenger híján. Nem szoktuk szem előtt tartani, hogy a Föld felszínének háromnegyede tenger, azaz a kontinensek szigetekként úsznak a világóceánban. Minek folytán földgolyó helyett inkább vízgolyóról kellene beszélnünk.
Sógor András: A la modeEzért is univerzális érvényű az, amit a Tirrén-tengeren hajózván Goethe fogalmazott meg: "Ha az ember még nem látta magát köröskörül tengerrel körülvéve, akkor nincs fogalma a világról és viszonyáról a világhoz."

Az a kicsiny sziget, amelynek közös tapasztalata köt össze bennünket, alkalmat adott arra, hogy átérezhessük mit jelent körös-körül tengerrel körülvéve lenni. Mit jelent körös-körül vizet látni. Járni a tenger partját, körbe a sziget körül, vagy csak lenni, hallgatni a hullámok becsapódásának hangját.

Vörös Csaba: Gloomy sundayA sziget nemcsak a tenger, a horizont, a távlat tapasztalata, hanem az inzuláris lété is: a távolságé, az elkülönültségé, az egyedülvalóságé. "A szellem mindig szigetszerű" – mondta mesterem mestere. Nem képez folyamatos területet, nem alkot kontinenseket. Arányait tekintve elenyésző a hiányához és a tengernyi szellemtelenséghez képest. Amit manapság errefele különösen kiterjedt és elmélyült állapotában tapasztalhatunk meg.

A tengernél a horizont a végtelenbe vezet. Még akkor is, ha a szigetünket más szigetek veszik körül, tudjuk, hogy azokon túl nyílt a tenger, határtalan a horizont. Ez a tudás még akkor sem tűnik el teljesen, ha sok száz kilométerre távolodunk tőle. "Milyen érdekes – mondja egy interjúban Brian Eno –, hogy a gondolkodás és az érzelmek mennyire a horizonthoz illeszkednek, ha az ember az óceánhoz közel él."

Brian Eno zenéiben, csak úgy, mint videoműveiben elég jól érzékelhető a horizont végtelenségére hangoltság. Ahogy a kiállított munkák esetében is jól látható a tenger tágasságának jótékony, felszabadító és inspiratív hatása.

Az FJAKA – a Krapanj Fotóművészeti Műhely munkáiból rendezett kiállítás a budapesti Novák Fotó Galériában tekinthető meg 2013. március 7-től április 5-ig.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Tillmann, J. A. --

Tillmann J. A. filozófus, esszéista, egyetemi tanár. 2000 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára.


További írások a rovatból

art&design

Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat
Interjú Schwéger Zsófia festőművésszel külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatokról, kapcsolati háló építéséről és az időbeosztás fontosságáról
art&design

Hölgymenyét Hölgymenyét
Interjú Verebics Kati festővel
art&design

Belevágtam az abszolút bizonytalanba Belevágtam az abszolút bizonytalanba
Interjú Lakner László festőművésszel pályájának alakulásáról, az emigráció körülményeiről és hatásairól, illetve a véletlen találkozásokról

Más művészeti ágakról

irodalom

Önmaga számára elégséges Önmaga számára elégséges
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 3. nap
zene

Ha beoltottak, mehetsz koncertre, Izraelben
Tel Avivban szabadtéri koncertet szerveznek a Covid-19 ellen beoltottaknak
A Margó Fesztivál záró napja


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés