bezár
 

gyerek

2013. 10. 18.
Ahol az olvasás játék
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyre népszerűbb a Kaméleon Olvasóklub, melynek célja, hogy egy négyfordulós levelezőjáték során megismertesse a kisiskolásokat a minőségi gyerekirodalommal. A főszervezővel, Pásztor Csörgei Andreával beszélgettünk.
PRAE.HU: Plakát Erős Antóniával, televíziós és rádiós beszélgetések, szórólapok – komoly kampánnyal indul idén a Kaméleon Olvasóklub. Több a jelentkező, mint egy évvel korábban?

Pásztor Csörgei Andrea: Bár még tart a regisztrációs időszak, de annyit elárulhatok, hogy már most sikerült meghaladnunk a tavalyi létszámot. Ezt egyrészt a nagyobb médianyilvánosságnak köszönhetjük, de nagyon sokat számít partnereink áldozatos munkája is.

PRAE.HU: Kik a partnereitek? Mi az ő feladatuk?

Az Olvasóklubot három évvel ezelőtt a Rainbow Könyvközösség indította útjára. Ez egy kereskedelmi hálózat, mely kizárólag válogatott, igényes gyerekkönyveket kínál, elsősorban partnerein keresztül. Partnereink legtöbbje folytat valamiféle pedagógiai tevékenységet, vagy olyan szülő,  aki elhivatottan hisz a minőségi gyerekirodalomban. Mindnyájan szívesen álltak az Olvasóklub programja mellé is, és hírét viszik szerte az országban.

PRAE.HU: Miért pont Erős Antóniát választottátok a Kaméleon Olvasóklub arcának?

Erős Antóniához az Egy Csepp Figyelem Alapítványon keresztül jutottunk el, amelynek szintén ő a reklámarca, és amely a cukorbetegekért jött létre. A Kaméleon Olvasóklub mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy olyan gyerekkönyvekre is felhívjuk a figyelmet, melyek azokat a kényes témákat is érintik, amelyek a gyerekek mindennapjaiban is előfordulhatnak. lyen például a cukorbetegség. Mikor először kézbe fogtuk Finy Petra Szárnyak és paták című kötetét – aminek ez a fő témája – evidensnek éreztük, hogy feladatlapot szeretnénk készíteni hozzá. Innen pedig egyenes út vezetett az Egy Csepp Figyelem Alapítványhoz és Antóniához.PRAE.HU: Történt-e bármi változtatás a feladatlapokon a tavalyi évhez képest?

Az alapkoncepció nem változott, úgy tűnik, szeretik a gyerekek, a szülők, és a pedagógusok egyaránt. A játékban részt vevő, alsó tagozatos diákok egy tanév alatt  változatlanul négyszer kapnak egy-egy szépen illusztrált feladatlapot, mely tartalmaz egy - az életkoruknak és szövegértési szintjüknek megfelelő kortárs gyerekirodalmi szövegből kiemelt részletet, valamint tíz ehhez kapcsolódó feladatot. Ha valaki szeretne egy ilyet megnézni, itt megteheti.

És változatlanul szeretnénk becsábítani a kisiskolásokat a könyvtárba. Ezért a feladatlap másik felében arra kérjük őket, hogy keressenek meg a könyvtárban egy jól ismert mesét (pl. népmesét vagy Grimm-mesét), és oldják meg az ahhoz kapcsolódó öt feladatot is. Továbbra is jár minden forduló után apró ajándék, és év végén jutalomkönyv a játékosoknak. Viszont mindig nagy örömmel fogadjuk az építő kritikákat, tavaly év közben pont egy ilyen hatására tettük egy külön betétlapra a feldolgozandó szemelvényt: így nagyobbak lettek a betűk, könnyebben olvasható lett a szöveg.

PRAE.HU: Mit gondolsz, a gyerekkönyvkiadók felismerték az Olvasóklubban rejlő lehetőségeket?

Egyre többen ismerik fel. Jelenleg például a Pagonnyal fut egy közös játékunk, ami az Időfutár című könyvükhöz kapcsolódik, és egyik fő célja a könyvtárak népszerűsítése. További együttműködési lehetőségek alakulnak más kiadókkal is.


Pásztor Csörgei Andrea (fotó: Mészáros János)

PRAE.HU: Ki dönt arról, hogy mely könyvekből kerüljön be egy-egy részlet a feladatlapokba? Mi alapján választjátok ki a meséket?

A könyvlistát én állítom össze, de természetesen a kollégáim is tesznek javaslatokat. Igyekszünk az újdonságokból válogatni, bár ez nem törvényszerű, és figyelünk arra, hogy lehetőleg minél több gyerekkönyvkiadó könyve bekerüljön egy-egy tanév anyagába.

PRAE.HU: Van valamiféle visszacsatolás, visszajelzés arról, hogy az Olvasóklubba tartozó gyerekek olvasási szokásai hogyan alakultak?

Év végén kérdőívet töltetünk ki a nagyobb gyerekekkel és a pedagógusokkal, illetve év közben is gyakran kapunk egy-egy kedves e-mailt vagy üzenetet akár közvetlenül, akár a partnereinken keresztül. Azt tapasztaljuk, hogy mind a gyerekek, mind a szülők, pedagógusok egy része gyakran az Olvasóklubon keresztül találkozik először ezekkel a könyvekkel, és gyakran lelkendezve mesélik, hány új kedvenc került ki ezek közül az olvasmányok közül.

PRAE.HU: Van találkozási lehetőség az Olvasóklub tagjai számára? Szervezett közös programokra gondolok.

Már tavaly is terveztük, akkor nem jöhetett létre, de reméljük idén már lehet egy nagy közös évzáró rendezvényünk, ahol személyesen adhatjuk át az év végi ajándékkönyveket, sok érdekes olvasásnépszerűsítő program mellett.

PRAE.HU: Vannak-e új támogatóitok?

Igen, nagy örömünkre szolgál, hogy szakmai támogatóink köre folyamatosan bővül. A már meglévők (Könyvtárostanárok Egyesülete, Tanítók Egyesülete, Tanító Módszertani Folyóirat, MGyKe, illetve a HUNRA) mellett idén az Osztályfőnökök Országos Egyesülete és a Magyartanárok Egyesülete is a programunk mellé állt.

PRAE.HU: Milyen terveitek vannak a jövőre nézvést?

Természetesen szeretnénk, ha minél több gyerekhez el tudnánk juttatni a minőségi gyerekirodalmat. Örülnénk, ha a határainkon túl élő, illetve a hátrányos helyzetű gyerekek közül is minél többen be tudnának kapcsolódni a játékba. Az ehhez szükséges lépéseket már idén elkezdtük megtenni, de a tényleges, nagy létszámot felölelő megvalósítás még előttünk áll.


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat
gyerek

Családi program 2024. június elsején
Könyvbemutató másképp
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés