bezár
 

art&design

2014. 08. 08.
Vízen ringó kortárs alkotások
Art Moments 2014
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Állandó vesszőparipám, hogy a kortárs művészetnek le kellene másznia jól belakott és beporosodott elefántcsonttornyából, hogy szélesebb közönséget is megszólíthasson, hogy élő és lélegző entitássá váljon. Szerencsére számos jó kezdeményezésről lehet tudni, melyek képesek leszámolni a kortárs képzőművészet elitista jellegével, és ki tudják azt emelni a galériás-múzeumi környezetből. Többek között az Art Moments is ilyen.

A hetedik alkalommal megrendezett művészeti fesztivál szervezői figyelemreméltó kiállítási teret hoztak létre: a pavilonok a Városligeti tóra épített nyolcszáz négyzetméteres szigetrendszeren állnak, ami már éppen eléggé különleges ahhoz, hogy az is körülnézzen, akit a kortárs művészet önmagában egyáltalán nem hoz lázba. Már maga a kontextus is rendkívül erős vizuális inger, ami abszolút látogatócsalogatóan hat: biztosan lesznek olyanok, akik a csónakázásból, perecezésből és a salsázásból hazaindulva találnak rá erre a vízen úszó csodára, és kíváncsiak lesznek, hogy mi is történik itt éppen. 

Ahmed Al Yafei múzeumigazgató a sajtótájékoztatón

De ha csak ide tévedtek, akkor sem fognak csalódni, hiszen az Art Moments esetében nemcsak a keret az, ami ki lett találva, hanem maga a tartalom is. A szigetrendszeren ugyanis mindenki talál magának valami olyat, ami lázba hozza: a szakmabeli éppúgy, mint az, akit csak épp a véletlen vetett rá a deszkákra. A könnyedebb élményeket keresők számára ott vannak azok a tablók, melyek a Városliget történetét mesélik el informatív feliratok és archív fotók segítségével, továbbá a designhoz köthető munkák, a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! legjobb pályamunkáit bemutató tárlat, de a Mercedes és a MOME hallgatói által közösen megálmodott autó 1:1 arányú makettje is felkeltheti az érdeklődést. Ezek a művészet határvidékén elhelyezkedő, és a látogatót közvetlenül megszólító munkák kiváló belépőként szolgálnak az aktívabb befogadást igénylő alkotásokhoz is, melyeket a kurátorok három fehér házban helyeztek el.

1:1-es Mercedes-modell az Art Momentsen

A zárt white boxok már jobban hasonlítanak egy hagyományos galériás térre, azonban a különféle ötleteknek köszönhetően – például színes graffitik és napozószékek kerültek a házak külső felületeire – nem távolságtartó, rideg helyszínek jönnek létre, amelyekben feszengve érezhetné magát a látogató, de még csak arra sincs rákényszerítve, hogy mindent művészetnek nevezzen, amit épp lát: maga döntheti el, hogy melyik alkotásra milyen címkét aggat.

A Best of Diploma kiállítás darabjai

A tematikát tekintve is világos, átlátható tereket alakítottak ki ezekben a fehér dobozokban: egy ház jutott a bemutatkozó fiatal művészeknek, egy a közép-európai alkotóknak, egy pedig az arab kortárs művészettel foglalkozó intézményeknek. Ez utóbbi házban két szervezet is bemutatkozik, a CAP Kuwait egy többnapos élő performansszal készül, igazgatója, Abed Al Kadiri közreműködésével, az Abu Dhabi Art Hub pedig olyan munkákat hozott, melyek valamilyen formában az arab világ problematikáira reflektálnak. Egy másik boxban Best of Diploma címet viselő tárlat fut: a kétosztatú tér egyik felében az MKE, a másikban pedig a Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak munkáit mutatják be. A legizgalmasabb helyszín azonban mégis a közép-erurópai művészetet bemutató tárlat, mely Fenyvesi Áron munkája. Mihut Boşcu Kafchin helyspecifikus, komplex világképet felmutató szénrajza, Péli Barna a statika minden formája ellen küzdő purhabszobrai, Martin Špirec videómunkája és Witek Orski nyers húsokat ábrázoló képei egymással aktív párbeszédet folytatnak a térben a közép-európai identitásról és annak sajátosságairól.

Péli Barna szoborcsoportja

Érdekes még a tér közepén elhelyezkedő felfújt szerkezet is, melynek belsejében Asztalos Zsolt Eszperantó című videómunkája fut, illetve Pistyur Imre szobrai vagy Szilágyi Lenke werkfotó sorozata, a Kifordított Alföld is figyelmet érdemel. Kelemen Zénó vízre kihelyezett szobra, a Möbius hajó pedig betetőzi az összképet.

Az Asztalos Zsolt munkájának teret adó buborékban

Az idei Art Moments hívószava a melting pot, ez a szigetrendszer azonban nemcsak a különféle műfajok és művészeti ágak olvasztótégelyeként funkcionál, hanem az eltérő kultúrák egybefonódásának helyszínévé is vált azzal, hogy e térség művészei egy helyen mutatkozhatnak be, aminek köszönhetően szépen kirajzolódnak a közöttük levő kapcsolatok, egymásra utalások, közös nevezők. A különféle projektek, kiállítások egymással is aktív párbeszédet folytatnak, miközben ezekbe a diskurzusokba folyamatosan bevonják a látogatót, arra kérve, hogy ő maga is gondolkozzon el a kortárs művészet mibenlétéről, kérdéseiről és határairól.

Az Art Moments művészeti fesztivál különféle programokkal várja az érdeklődőket augusztus 7. és 20. között a budapesti Városligeti tavon.

Fotók: Áfra János

nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés